VARLIKLAR = KAYNAKLAR Bu çizelgede eşitliğin sol yanında kalan bölüme aktif, sağ yanında kalan bölüme pasif denir. Bir diğer ifadeyle; mevcutlar ve alacaklar aktifi, sermaye ve borçlar ise pasifi oluşturur.
Toplam aktifler / ödenmiş sermaye oranı, sermaye çarpanı oranı olarak da bilinmektedir. Toplam aktiflerin ne oranda öz kaynaklarla finanse edildiğini, bir başka ifade ile toplam aktiflerin öz kaynakların kaç katı kadar olduğunu gösterir.
Aktif: Bilançonun sol tarafında, işletmenin varlıklarını (mevcutlarını ve alacaklarını) gösteren kısımdır. Pasif: Bilançonun sağ tarafında, işletmenin kaynaklarını (sermayesini ve borçlarını) gösteren kısımdır.
Banka bilançolarının aktifinde yer alan kalemler, genel itibariyle Likit Aktifler, Krediler, Donuk Aktifler ve Diğer Aktifler olarak dört grupta toplanmaktadır. Aktifte yer alan bu kalemler, yani bankanın varlıkları içinde en yüksek tutara sahip olan kalemler ise Likit Aktifler ile Kredilerdir.
İlgili 26 soru bulundu
AKTİF HESAPLARIN ÖZELLİKLERİ
Aktif hesaplar bilançoların sol tarafında bulunur. Paranın hesaba girişi yani hesabın açılışı borç tarafından olur. Bu hesap çeşidinde para girişi hesabın borcuna, para çıkışı ise hesabın alacak kısmına kaydedilmektedir. Aktif hesap borç bakiye yani borcun kalan tutarını verir.
Bir bankanın aktifinde likit varlıklar, menkul kıymetler, krediler, duran aktifler ve diğer alacaklar yer alırken; bankanın pasifinde mevduat, mevduat dışı kaynaklar, diğer yükümlülükler ve özkaynaklar yer almaktadır.
Bilançonun aktifinde yer alan varlıklar, paraya dönüşme hızlarına göre en çok likitten en az likit değere doğru, pasifinde yer alan kaynaklar ise en kısa vadeli kaynaktan en uzun vadeli kaynağa doğru sıralanırlar.
Gider ve zarar hesapları alacak kalanı vermezler. Gelir ve Kar Hesapları; ilk kayıt alacak tarafından yapılır. Tahakkuk eden gelirlerdeki artışlar hesabın alacak tarafına kaydedilirken, azalışlar ilgili hesabın borç tarafında izlenir.
Aktif hesaplar işletme bilançosunun öz ve yabancı kaynaklarından oluşan sermayesine karşılık, işletme faaliyetine tahsis edilen değerlerin hareketlerini ve mevcutlarını gösterir. İşletmede çoğalmaya veya eksilmeye etken olan, kâr veya zarar doğuran değerler aktifte yer alır.
Bilançoda varlıkların gösterildiği tabloda iki kısım vardır. Sol tarafa "aktif" kısım, sağ tarafa ise "pasif" kısım denir.
ÖDENMEMİŞ SERMAYE BORÇLARININ BİLANÇOYA ETKİSİ
Tekdüzen hesap planında yer alan 501 kodlu Ödenmemiş Sermaye Hesabı, aktif nitelikli pasif düzenleyici bir hesaptır.
Pasif hesaplar bilançonun sağ tarafında
Bunlara alacak kalanlı (matlup bakiyeli) hesaplar adı da verilmektedir. Pasif hesapların sol tarafı azalışları ve sağ tarafı da artışları göstermektedir. Bu hesaplara ilk kayıt alacak (matlup) tarafından yapılır.
Net aktif değer, en basit şekilde varlıkların cari piyasa koşullarında satılmaları durumunda elde edilebilecek nakit miktarı olarak tanımlanabilir. Varlıkların elde tutulmayıp, normal koşullar altında satılmaları durumunda sağlanacak gelirlerden, yapılan giderlerin çıkarılması ile net aktif değere ulaşılmaktadır.
Aktif bir yatırım stratejisi tam da adından anlaşıldığı gibidir: Bireylerin hisse alıp satarken işlem yaparak etkin rol aldığı bir yöntemdir. Bu yaklaşımı benimseyen yatırımcılar, daha çekici görünen sonuçlar elde etmeye ve piyasa ortalamasından daha iyi getiri sağlamaya odaklanırlar.
İnsanlar yaptıkları hareketler ve davranışlar ile iki gruba ayrılmaktadır. Bu gruplar aktif ve pasif olarak adlandırılır. Aktif insanlar herkesin tahmin edeceği gibi hareketli bir hayat süren ve atılgan olan kişilerdir.
Hesabın Kalan (Bakiye) Vermesi: Bir hesabın borç ve alacak tutarları arasındaki farka kalan ya da bakiye denir. Hesabın borç tutarı fazla ise borç kalanı, alacak tutarı fazla ise alacak kalanı verir.
Aktif hesaplar daima borç kalanı, pasif hesaplar ise daima alacak kalanı verirler.
Gider hesaplarına kaydedilen tutarlar brüt tutarlardır. Gider hesapları ya hiç kalan vermezler ya da borç kalanı verirler. Dönem sonlarında gider hesaplarının bakiyeleri Dönem Karı veya Zararı hesabına aktarılarak kapatılır.
Bilanço Eşitliği
Bilançoda aktifler ile borçlar arasındaki fark öz sermayeyi oluşturur, öz sermaye bu şekilde tespit edildikten sonra pasife yazılır ve böylece aktif-pasif denkliği sağlanmış olur.
Bu nedenle varlık ve kaynak toplamları mutlaka birbirine eşit olmalıdır. Buna bilanço temel denkliği denmektedir ve bilançonun temel denkliği hiçbir zaman ve hiçbir şekilde bozulamaz.
Aktif düzenleyici hesaplar, bilançonun aktif kısmında yer alırken pasif karakterli olan hesaplardır. Örneğin, Verilen çekler ve ödeme emirleri (-), alacak senetleri reeskontu (-) gibi. Pasif düzenleyici hesaplar ise aktif karakterli olmalarına rağmen bilançonun pasif kısmında yer alan hesaplardır.
Bu süre 10 yıldır.
Adalet Bakanlığı, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ni (UYAP) güncelledi. Buna göre, çoklu icra takibi artık UYAP'tan yapılabilecek, tebligatlarda kişisel veriler yıldızlanarak gizlenecek. Avukatlar borçlunun banka hesabını icra müdürlüğünde sorgulatabilecek. Bankalarla tek tek yazışmak zorunda kalınmayacak.
Bankaların sahip oldukları çeşitli kaynakları alternatif yatırım alanlarında değerlendirerek en az riskle yüksek getiriye ulaşma çabaları aktif yönetimini, en az maliyetle en uygun fonları toplama çabaları pasif yönetimini oluşturmaktadır (3).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri