Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman kesintisiz akar. Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağı kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösterir. Soğuk havada donma yapmaz ise bal sahtedir. Zeytinyağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Su Testi. Bir çay kaşıkla balı bir bardak suya dökün. Hakiki bal, suyun dibine çökecek ve suda çözünmeyecek şekilde kalmalıdır. Eğer bal suyla hızla karışıyorsa bu sahte veya düşük kaliteli bir bal olabilir.
Bir kaşığa bal koyup ateşe tuttuğunuzda organik bal oldukça akışkan olur, dayanıklıdır geç yanar; glikoz balı ise çabuk yanar ve kömürleşir. Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesi balın hakiki olduğunu gösterir.
İlgili 30 soru bulundu
Daha önce de bahsettiğimiz gibi balın şekerlenmesi, sadece ürünün doğal yapısal özelliklerinden kaynaklanıyor. Özetle; gerçek, doğal ve kaliteli bal şekerlenebiliyor. Şekerlenme, balın glikoz, fruktoz ve su miktarına bağlı olarak gelişiyor.
GERÇEK BAL KRİSTALLEŞİR Mİ? Doğal balın içeriğinde, fruktoz ve 20'ye yakın doğal şeker bileşeni ile birlikte yüksek miktarda glikoz bulunuyor.
Gerçek bal geniz yakar. Bunun nedeni hakiki balın keskin tadıdır. Gerçek bal ılık suya bırakıldığında kolayca şekil değiştirmez ve aynı kalır.
Balparmak'ın tüketicilerine sunduğu ballar, Türkiye'nin yedi bölgesinden toplanan balların harmanlanması ile elde edildiği için özellikle belli bölgelerden bal edilemediği senelerde tüm doğal ürünlerde olduğu gibi Balparmak ürünlerinde de farklılıklar gözlemlenebilir.
Organik bal kristalize olabilir ve özellikle hakiki çiçek balı çabucak donar. Ancak bal içerisinde glikoz şurubu ya da esans gibi balda olmaması gereken dış maddeler eklendiğinde bal donmayacaktır. Hakiki ve organik ballar donmaktadır. Şekerlenir ve kristalize olabilir.
Sahte Bal Var Mı? Hakiki ballara talebin her geçen gün artması, sahte bal üretimini de beraberinde getirmiştir. Piyasadaki ballar incelendiğinde neredeyse %90'ının hakiki bal olmadığını söylemek mümkün. Hakiki balın daha yüksek maliyetlerde üretilmesi, ucuza satılan balların sahte olduğunun bir nevi kanıtıdır.
Renk: Hakiki balın rengi genellikle nektar alınan çiçeğin cinsine göre değişir. Açık sarı renkten başlayıp, koyu kırmızıya kadar; sarı, kehribar, kahverengi ve kırmızımsı renklerden oluşur. Koyu renkli ballar içerik bakımından genellikle daha yoğundur.
Belirlenen bu limit kurumsal siparişlerde geçerli olmayıp, kurumsal siparişler için farklı limitler belirlenebilmektedir. Fiskobirlik Ala Çiçek Balı tamamen doğal ve katkısızdır.İlave şeker içermez.
Çünkü son zamanlarda yapılan araştırmalar, markette satılan balların çoğunun gerçek olmadığı tespit edildi. Fabrikalarda üretilen ve şeker, mısır şurubu ve diğer katkı maddeleri içeren sahte ballar olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu sahte ballar, gerçek ballara göre daha düşük fiyatlı ve daha tatlıdır.
Gerçek Bal Donar ve Kristalize Olur
Gerçek balın kristalize olduğunu ancak donan her balın gerçek bal olmadığını vurgulayan Balın gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, “Hakiki çiçek balı çabuk donar ancak glikoz şurubu ve esans eklenerek bal adı altında satılan sahte ballar kristalize olmaz.
Gerçek olan bal kristalize olmaktadır. Bu nedenle de kristalleşmiş olan balın tüketilmesinde hiçbir sıkıntı olmamaktadır. Bu balı katı hali ile tüketmek mümkün olmaktadır. Kristalleşmiş olan bal tekrar sıvı hale getirilerek tüketilmektedir.
Üretici Sertifika No : TR-OT-006-İ-2361 Müteşebbis Sertifika No: TR-OT-006-MSİ-2590 %100 Organiktir. Hiçbir katkı maddesi ya da kalıntı ihtiva etmez. Ürünlerimiz doğal olduğundan zamanla kristalize olabilir.45 dereceyi geçmemek kaydıyla sıcak suda çözebilir yada doğal haliyle tüketebilirsiniz.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Türkiye Kalkınma Vakfı Entegre Arıcılık Tesislerinin temeli 1978 yılında Ankara/Kazan İlçesinde atılmıştır. 32.000 m2 alan üzerine kurulu olan bu tesiste, 40 yıldır kalite kontrol ve analizleri yapılan bu ürünlerin paketlenerek siz değerli tüketicilere ulaşmasını sağlamaktayız.
Gerçek Bal Şekerlenir Mi? Şekerlenme olarak bilinen olay balın belli bir zaman sonra kristallere dönüşmesi durumudur. Bu durum balın tüketilmesi ve doğal olup olmadığı konusunda şüphe uyandırmaktadır. Doğal balın şekerlenme denilen yarı katı hale geçmesi son derece normaldir.
Doğal olarak anti-inflamatuar özelliği olan bal ılık suya karıştırılarak tüketilirse boğazdaki tahrişi azaltıp öksürüğü önleyebilir. Ayrıca bal boğazdaki bakterilerle savaşmaya yardımcı olabilen iyi bir antibiyotiktir.
Koyu renkli ballar antioksidan bakımından çok zengin. Açık renkli ballarımız da anti mikrobiyal aktivitece çok zengin olabiliyor. Dolayısıyla bu balların enfeksiyon oluşturan bakterilere karşı anti bakteriyal yani antibiyotik etkileri yüksek" açıklamasında bulundu.
Balı Buzdolabına Koymak Doğru mu? Bal buzdolabında düşük sıcaklıkta serleşeceği ve ekmeğe sürmek zorlaşacağından, balın buzdolabında saklanması tavsiye edilmez. Buzdolabında balın kristalleşmesi de çok hızlanacağından gene balın şekerlenmesine yol açar. Sonuç olarak buzdolabında balı saklamak doğru değildir.
Yüksek besin değeri taşıyan çiçek balı, arıların çiçek özlerinde devşirdikleri gıdadan üretiliyor. Doğal ve kaliteli Migros Çiçek Balı; katkı maddesi, renklendirici ya da tatlandırıcı içermiyor. Siz de çiçek balını sofranıza taşıyabilirsiniz.
Sabah aç karnına bal yemek sindirim sistemini düzenleme açısından önemlidir. Sadece sindirim sistemi değil, vücut metabolizmasının doğru çalışması için de aç karnına bal yiyebilirsiniz. Balın şifasını tam olarak alabilmek için mutlaka doğru zamanlarda tüketmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri