Geçmişten geleceğe, işte “gerçek dondurma”! MADO dondurmalarının dünyanın en sert ve yoğun dondurması olmasının sırrı, dövme ustalığıdır. Dövülerek yapılan dondurma, sakız gibi esnek ve yoğundur. Bıçakla kesilen, ısırılarak yenen dondurma, bu sertliğinin aksine ağızda hemen erir.
Tabi ki, her dondurma gibi Maraş dondurması da sonunda erir. Ancak, erimesinin biraz zaman aldığı konusu doğrudur. Genellikle, diğer dondurmalara göre daha sağlam dokusu ve içerdiği malzemeleri nedeniyle kolay kolay erimemektedir.
Çin'de “Dondurmanın Hermes'i” olarak bilinen Zhong Xue Gao isimli bir dondurma markası, yüksek ısıya dayanıklı bir dondurma üretti. Şirketin doğal malzemeler kullandığını söyleyerek ürettiği dondurmanın ocak ateşinde, çakmak ateşinde ve kaynak makinesinde erimediğini gösteren görüntüler izlenme rekoru kırdı.
Dondurma yeterli derecede muhafaza edilmediğinde ısınarak erir. Eriyen dondurma bir süre sonra tekrar donar, ancak bu süreçte dokusunda kristalleşme görülür.
Dondurma; süt ürünü olduğundan ötürü uygun koşullarda saklanmadığında zehirlenme riski yaratabilir. Bu nedenle; soğuk ve karanlık ortamda saklanmalıdır. Erimiş, eridikten sonra yeniden donmuş dondurmalar kesinlikle tüketilmemelidir.
İlgili 29 soru bulundu
Dondurma ilk olarak dondurulduğunda buz kristalleri küçük ve muntazamdır. Eriyip yeniden dondurulduğunda ise daha büyük buz kristalleri oluşur. Bu da dondurmanın pürüzlü ve hoş olmayan bir dokuya sahip olmasına neden olur.
“Zararlı mikroorganizmalar nedeniyle ishal, ateş kusma, halsizlik belirtileri görülebilir” Dondurmayı kaşık ile alırken, donmuş olmasına dikkat edilmeli. Tattığınızda kristalimsi, kumsu tat gelmesi dondurmanın eriyip yeniden donduğunun en büyük kanıtıdır.
Şehirdeki dağlarda olan kekik, çiğdem, keven ve sümbül bitkileri ile beslenen keçilerin sütü, dondurmanın lezzetini etkilemektedir. Yapılışında kullanılan sütün soğuk kullanılması nedeniyle Maraş dondurması, hemen erimez. Bu özelliği de onu diğer dondurma çeşitlerinden ayıran en önemli farkını oluşturmaktadır.
“EKSİ 18 DERECEDE SAKLANMALI”
Erime gerçekleşirken bu patojenler açığa çıkıyor ve hızla ürüyorlar. Bu nedenle dondurma, bakterilerin çoğalmayı tamamen durdurduğu eksi 18 derecede saklanmalı, dondurucudan çıkartıldığında tüm 'dondurulmuş' ürünlerde olduğu gibi hemen tüketilmelidir” dedi.
- Bu ısı alışverişi de sıcaktan soğuğa doğru olacaktır. Yani, sıcak madde ısı verir, soğuk madde ise ısı alır. Soğuk madde ısınırken, sıcak madde soğur. - Bu durumda, dondurmamız havadan ısı alır ve işte bu yüzden çabucak erir.
Dondurmayı doğru bir şekilde yemenin hasta olma riskini azalttığı ifade edildi. Dondurmayı doğru bir şekilde yemenin hasta olma riskini azalttığı ifade edildi. Dr. Gizem Köse, dondurmayı ısırarak değil, ağız içerisinde bir miktar ılıttıktan sonra tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Dondurma yağ içeriğine sahip olduğundan fazla tüketilmesi kandaki kolestrolün yükselmesine neden olur. Kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Yüksek miktarda şeker içerdiğinden kan şekerinin yükselmesine, hormon dengesinin bozulmasına ve kilo almaya sebep olabilir.
Reçellik külah genel adıyla sektörde bilinen reçellik kup olarak adlandırılır. Kullanım alanı aynı olsa dahi farklı sektörlerde kullanıma oldukça uygundur.
Dünyanın En İyi Dondurması: Kahramanmaras Mado, Kahramanmaraş, Türkiye - Tripadvisor.
Dondurmanın kökeniyle ilgili bir efsaneye göre, Roma imparatoru Neron, dünyanın şarap ve balla karıştırılmış ilk sorbetini yapmak için Apenin Dağlarından buz toplamıştır. Diğer efsanelere göre dondurmanın kökeni Moğol İmparatorluğuna dayanmaktadır ve imparatorluğun sınırlarının genişlemesiyle beraber Çin'e yayılmıştır.
sert bir sakız gibi süner ve ancak bıçakla ya da ısırarak kesilebilir. rivayet odur ki gerçek maraş dondurması ahir dağı'nda * yetişen sahlep ile beslenen keçilerin sütünden yapılır.
Sütle hazırlanan dondurmanın temel bileşeni kaymaktır. Süt işleme tesislerinden alınan kaymak, şeker, karajenan (deniz yosunundan elde edilen kıvam artırıcı) ya da yumurta, salep ve yoğunlaştırılmış sütle sanayi tipi karıştırıcılarda karıştırılır.
Dondurma çabuk eriyen bir tatlıdır ve soğutucudan çıktığı andan itibaren erimeye başlar bu nedenle çabuk tüketilmesi gerekmektedir. Dondurmanın erimemesini sağlamak adına dondurucuda muhafaza edebiliriz. Dondurmanın çabuk erimemesi adına etrafına dondurmaya değmeyecek şekilde buz dolu bir kaba koyabiliriz.
Dondurmanın raf ömrü üretim tarihinden itibaren 2 yıldır. Dondurmalarınızı derin dondurucuda -20 ºC de son kullanma tarihine kadar saklayabilirsiniz. Buzdolabınızda derin dondurucu bölümü yerine buzluk varsa ününüzü birkaç saat içerisinde tüketmeniz tavsiye edilir.
Ülkemizde “dondurma nerede meşhurdur” sorusunun cevabı çoğu kişi için Kahramanmaraş'tır. Evet, Kahramanmaraş, dondurmanın yaygın olduğu şehir olarak karşımıza çıkar. Maraş dondurmasının ana vatanıdır. Bununla birlikte ülkemizde çok lezzetli ve sıra dışı dondurmalar yapan mekanların sayısı hiç de az değildir.
Kaynayan süte önce şekeri ekleyelim. daha sonra karıştırarak salepli sütü ekleyelim ve altını kısıp 30 dk bir kepçe yardımıyla savurarak kaynatalım. Püf noktalarından biri sütü savurmak. 30 dk sonra soğumaya bırakalım ve 10 dk de bir savurmaya devam edelim. Soğuyan sütü çelik tencere ile buzluğa koyalım.
Sütten elde edilen bir tatlı çeşidi olan dondurmada protein kalitesi oldukça yüksek. Ayrıca A vitamini, B vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi kaynakları da içerir. Bu nedenle dondurma kasların düzenli şekilde kasılıp çalışmasına destek verir ve böylece doku kaybına engel olur.
Dondurmak güvenlidir
Dondurmak besinlerdeki moleküllerin hareketini yavaşlatarak, mikropların hareketsiz kalmasını sağlayarak besini güvenli tutar. Dondurma işlemiyle besinler uzun süre saklanabilir. Çünkü dondurma işlemi besinin bozulmasına ve hastalıklara sebep olan mikroorganizmaların gelişimini engeller.
Dondurma bu tür atakları olan gebelerde iyi bir protein kaynağı olduğu gibi kusma ile yoğun sıvı ve mineral kaybı olduğu bu dönemde mineral açığının yerine konulmasına da yardımcı oluyor.
Üst solunum yolundaki enfeksiyonlar tam iyileşene kadar dondurma gibi soğuk gıdalara izin verilmemelidir. Dondurma, astım, alerjik rinit, farenjit, tekrarlayan kulak iltihabı, öksürük, geniz akıntısı, boğazında gıcıklanma–takılma hissi gibi kronik problemi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri