Gerçek dostluk: hiç bir çıkar olmadan, bize el veren, destek olan, sahip çıkan kişilerle olan dostluğumuzdur. Gerçek dostluk, koşullu bir arkadaşlık değildir, maddi ilişkilerin söz konusu olduğu ve gündemi belirlediği bir ilişki hiç değildir.
Gerçek dost, arkadaşının TEPE LAMBASI dünyada da ahirette de mutlu olmasını hedefler. Gerektiğinde dürüst ve açık konuşup, varsa ona imani yönden hata ve eksiklerini hatırlatır, öğütle uyarır. Kişiyi ahireti için uyaran insan gerçek anlamda samimi bir dosttur.
Dostluk, kişinin diğerini iradi, bilinçli ve çıkarsız sevmesi ve onun tarafından sevilmesini taşıyan bir anlamdır. Dostluk yoluyla yaşama daha sıkıca tutunabilen insan diğer kişilerle ortak sevinç ve üzüntülerde buluşabilir.
Dostluk, zevklerin ve düşüncelerin uyuşmasıdır. Dostluk kişisel çıkar karşısında kurulan bir ilişki değildir. Hiç beklenmedik bir anında kalbine do- ğan sıcacık bir duygudur dostluk. Sevinçtir, üzüntüdür, anlamaktır, hatırlanmaktır, sonsuza dek olan arkadaşlıktır.
İlgili 19 soru bulundu
Dost, konuşmadan da anlaşabildiğiniz kişidir. Dost, asla yarı yolda bırakmaz. Dost, başarınızı kendi başarısı gibi görür, başarısızlığınızda teselli eder ve yeniden başlamanız için motive eder. Siz ondan uzaklaşsanız da o sizi fark ettirmeden izler ve tehlikelerden korumaya çalışır.
Dostluğun temeli erdeme duyulan sevgi ve saygıya dayandığına göre, insan bunlardan ayrılırsa dostlukta kalmaz. Bu nedenle dosttan, onurlu şeyler istemeyi ve dost uğruna onurlu şeyler yapmayı ilke olarak kabul etmeliyiz. Dostluğun en büyük düşmanları; mal mülk, para hırsı, şan, şöhret, çekişmeleridir.
Dostluk, içinde çıkarsız ve koşulsuzluğu barındıran, karşımızdaki kişiyi her yönüyle kabul etmeye programlanmış kusursuz bir kapsayıcılık ve kabul görme halidir. Son yıllarda yapılan birçok araştırma, son kuşak çocuklarının değerler ilkelerinden ve sosyal becerilerden daha bağımsız geliştiklerini göstermektedir.
Arkadaşlık ve dostluk sevgi ve bağlılığı, o da vefayı çağrıştırır. Dostluklarını bu şekilde kucaklayan kişilerin bir araya gelişi, sıradan bir araya geliş değildir. Bu arkadaşlıkta yürekler aynı duygu ve heyecanla, hep aynı düşünceler etrafında çarpmaktadır.
Dostluk, ötekilerden birinin karşılıklı bir tercih sonucu ötekileştirilemeyecek olan olarak kabulüdür. Bilgin Saydam'dan alınan ilhamla söyleyecek olursak, ötekinin beriye alınmasıdır dostluk. Dost, ötede tutulamayan, ötede bırakılamayan ve fakat beride tutulan veya beriye alınandır.
Doğru arkadaşlar, birlikte eğlenebileceğiniz insanlardır, önemli anları paylaşır, birlikte takılır ve eğlenirler. Arkadaşlar birbirlerini oldukları gibi severler. İyi bir arkadaş, üzüldüğünde seni neşelendirir ve yalnızken sana eşlik eder. Birisi size karşı kaba olduğunda arkadaşınız size sadık kalır.
Gerçek dost kötü günde belli olur Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, gerçek dostlukların ve sadakatlerin zor zamanlarda ortaya çıktığını ifade eder.
Dostluk ihtiyaç dostluğu, zevk dostluğu ve fikir dostluğu olarak ayrılır.
Mutlu anında da zor zamanlarında da yanında olacak, koruyup kollayacak, sorunlarının çözümünde destek olacak, sadık bir dosta ihtiyaç duyar. Dost; sevilen, güvenilen, sırdaş, yakın arkadaş ve iyi görüşülen kimsedir. Hiç beklenmedik bir anında kalbine doğan sıcacık bir duygudur dostluk.
Dostluk ve arkadaşlık arasındaki en temel fark, ilişkinin derinliği ve sürekliliğidir. Dostluk daha derin ve uzun süreli bir bağ gerektirirken, arkadaşlık daha yüzeysel ve kısa süreli bir bağ gerektirebilir.
İnsanlarla uzlaşma, kaynaşma, barış içinde yaşama anlamında ahlâk terimi. Müslümanların karşılaştıklarında birbirlerine sağlık ve esenlik dilemeleri anlamında bir terim. Alevîlik'te iki erkek ve eşleri arasında kurulan bir tür yakınlık ve dostluk bağı anlamında terim.
Toplum hayatında dostluğun varlığı, insanların birbirine olan sevgi, saygı ve dayanışmasını güçlendirir. Dostluk, bireyler arasında olumlu ilişkilerin temelini oluşturur ve toplumsal uyumun sağlanmasında kilit bir rol oynar. Dostluk, insanların birbirlerine destek olmalarını sağlar.
Eski Anadolu Türkçesi Döneminin sonlarında kullanımı yaygınlaşan kalp kelimesi hem gönül kelimesinin hem de yürek kelimesinin anlam alanlarına girerek kullanımını yaygınlaştırmıştır.
Arkadaşlık, bir kişilerarası ilişkidir, birbirlerine karşı sevgi ve anlayış gösteren kimselerin kurduğu sosyal ve duygusal bağdır. Arkadaşlık, iletişim, sosyoloji, sosyal psikoloji, antropoloji ve felsefe gibi akademik alanlarda incelenmiştir.
Kişinin davranış, duygu ve düşüncelerini yönlendiren, güzellik, kıymet ve iyilik standartlarıdır. Değer kavramı ekonomi, estetik, etik ve felsefe alanlarında temel kavramlardan biridir. Dahası varlık/ontoloji ve bilgi/epistemoloji ile birlikte felsefenin üç temel inceleme alanında biri değer/aksiyolojidir.
Aristoteles'e göre dostluk bir erdemdir. Çünkü dostluk sosyal yaşam için zorunlu bir unsurdur. Bütün öteki iyilere sahip olsa bile hiç kimse dostlardan uzak bir yaşamı düşünemez. Çünkü doğası gereği insan ister zengin olsun ister fakir her durumunu paylaşacağı dostlara ihtiyaç duyan sosyal bir canlıdır.
Akıllı, ilim sahibi, iyi ahlaklı, doğru sözlü, cömert olan, fâsık olmayan kimselerle arkadaş olmalıdır. Herkesle iyi geçinmeli, çok kimselerle dost olmaya çalışmalıdır. Şir'adaki hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Çok dostunuz olsun!
Tasavvufî açıdan hakiki dost Cenab-ı Allah'tır. Diğer dostluklar ise, Allah rızasını kazanmak gayesiyle Allah'ın sevdiği kullarıyla dost olma şeklinden ibarettir. Aslında bu şekilde kurulan dostluklar da Allah ile dost olma anlamı taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri