Patates ne zaman ekilir? Tohum patatesi kış aylarında (ya da ilkbaharda şubat-nisan aylarında) veya yazın (çoğu bölgelerde temmuz-ağustos aylarında) tepe veya eğimli tarların güneşli bir bölümünü seçerek ekeriz. Ekimden 3-4 ay sonra yer altında oluşan yumruların hasadını yapabiliriz.
Patates, ilkbaharda toprak ısısı 8-10°C yi bulduğu ve geç donların sona erdiği zaman dikilir. Bölgemizde dikim zamanı Şubat-Mart aylarıdır. Dikim mesafeleri yetiştiricilik sistemine göre değişir.
Tohumun ekiminden sonra ki ilk 3 güne dikkat edilmelidir. Bu şartlar yerine getirildiğinde tohum ortalama olarak 21 günde çimlenir.
Sıcak iklimlerde daha kolay yetişme imkanı bulan bir bitki olduğundan tatlı patates ekimi için toprağın ılık olduğu, güneşli zamanları tercih etmelisiniz. İlkbaharda ekimini yapabileceğiniz tatlı patateslerin hasadını da sonbahar aylarında yapabilirsiniz örneğin, aklınızda bulunsun.
Ülkemizde yeni keşfedilmeye başlayan mor patates, 7.000 yıl önce Güney Amerika'daki İnka Krallarına mahsus, bir yiyecek olarak kabul edilmiştir. İçerisine A, C, B ve B6 vitaminlerini bulundurur. Çok önemli bir lif kaynağıdır.
İlgili 22 soru bulundu
sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun kalınlaşıp sertleştiğinden anlaşılır. Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz. Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Mor patates, mayıs ayının sonlarında toprakla buluşurken ekim ayında hasadı yapılıyor. Kilogram fiyatı 60 liraya satılan mor patates piyasada 'mor mücevher' olarak adlandırılıyor.
Ürünün diğer türlere kıyasla zahmetsiz ve düşük maliyetli olduğunu, hem de yüksek kar sağladığını vurgulayan Harıpçı, bitkinin yumuşak toprak, bol güneş ve suyu sevdiğini söyledi. Harıpçı, bu yılki hasatta bir kökten 40-50 kilogram ürün elde ettiğini kaydetti.
Ülkemizin en gurme tatlarının yetiştiği bölgelerden olan Bolu'nun Akçakavak bölgesinde üretilen ürünleriyle Nazım Yıldız Çiftliği'nden mor patatesler, Tazedirekt'te!
Patatesin En Tatlı Hali: Tatlı Patates
Dünyada en önemli besin ürünleri arasında yedinci sıraya sahip olan tatlı patates, fakir topraklarda yetişebilmesi, 3 ile 6 ay arasında güneşli iklime sahip olan her coğrafyaya uyum sağlayabilmesi ve hem köklerinin hem de yapraklarının yenebilmesi açısından özel bir besindir.
Patates bitkilerinde su ihtiyacı alt yapraklardaki solma ve sararmayla kendini belli eder. Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır.
Patates hangi toprakları sever? Patates bitkisi havalanma oranı yüksek, taban suyu düşük, organik maddece zengin toprakları sever. Tuzluluğa karşı oldukça hassas olan patates için ideal pH değeri, 5.5 – 6.7'dir. Toprak pH değeri 6.5'in altında ise ara çapalamada Kalsiyum Nitrat kullanılmalıdır.
Patates çuvallarınızı güneş görebilen ama çok da sıcak olmayan bir alanda tutmanız, toprağının da hep nemli kalmasını sağlamanız gerekiyor. Yaz sıcaklarında haftada 1-2 kez olacak şekilde sulama işlemini yapmanız doğru olacaktır.
Patates ülkemizde tüketim sırası olarak yukarılarda yer almaktadır. Mutfağımızdan hiç eksilmeyen bu sebzeyi ekme zamanı ise İlkbahar aylarıdır. Toprak ısısı 8-10 derece olduğu zaman, donların sona erdiği zaman yani Şubat Mart ayları arasında ekilmelidir.
Hasat işlemi için, filizleri incitmeden toprağın altındaki patatesleri çıkartabilirsiniz. 5-6 adet patatesten yaklaşık 1 çuval patates elde edebilirsiniz. Şimdiden elinize ve emeğinize sağlık.
Çeşit, üretim amacına göre seçilmelidir. Örneğin turfanda patates yetiştiriciliğinde 75-80 günde olgunlaşan erkenci çeşitler, normal yetiştiricilikte ise 120-140 günde olgunlaşan orta geç veya geççi çeşitleri ekilmelidir.
Mor patates tüketmek, kan dolaşımını ve tansiyon dengesini düzenliyor. Bunda yüksek miktarda kan basıncını düzenleyici bir besin olan potasyum ve antioksidan içermesinin rolü yüksek. Ayrıca içerdiği besinler kan damarlarınızı güçlendirmeye de yardımcı oluyor.
Mor patates normal patateslere oranla 4 kat daha fazla antioksidan içeriyor. Mor patates ayrıca B vitamini, C vitamini, lif, protein ve potasyum bakımından da zengin. Normal patatese oranla potasyum açısından çok daha zengin olan mor patatesler kalp krizi geçirme ihtimalini bir hayli düşürüyor.
Latince ismi ''Dioscorea alata'' olarak bilinen bu sebze, tatlı patatesin küçük kardeşi. Tıpkı tatlı patates gibi bir tada sahip olan mor patatesin doğup büyüdüğü yer ise Endonezya ve Filipinler. Tatlı patates gibi orta derecede tatlı bir lezzete, koyu renkli bir kabuğa ve içinde de mor bir renge sahip.
Güney Amerika'da yetişen ve ülkemizde pek bilinmeyen mor patates, rengiyle çok ilgi çekse de, sağlığa olan faydaları daha ilgi çekici. Tatlı patates gibi tatlı bir tada sahip olan mor patates 'mor güç' olarak da biliniyor.
Bu nedenle patates yumruları nemli bir toprağa dikilmeli ve dikimden hemen sonra da ağır sulama yapılmamalıdır. Toprak hazırlığı, toprağın yapısına ve üretim mevsimine bağımlılık gösterir. İlkbaharda toprak tava geldiğinde derin sürülüp, diskaro ve sürgü çekilerek gevşek bir tohum yatağı hazırlanmalıdır.
Mor patates, rengi sebebiyle doğal bir pigment olarak pastalarda, böreklerde, çikolatalarda ve tatlılarda kullanılıyor. Haşlanarak ya da fırınlanarak pişirilebilen mor patates salatalarda da kullanılıyor.
Mor patatesler, normal patateslerin mor renkli olanlarıdır ve daha sağlıklı oldukları iddia edilmektedir. Patatesin bu çeşidinin mor kabukları vardır ve daha etli çeşitleri bulunmaktadır.
Mor tatlı patates kan şekerini dengeliyor
Antosiyanin içeriğinin insülin salınımını artırarak kan şekerinin düşürülmesinde etkili olduğunu belirten Ağıllı, diyabet hastalarında light süt ve mor tatlı patates ile hazırlanacak pürenin lezzetli ve kan şekerini dengeleyici bir alternatif olduğuna dikkat çekti.
Mor patates zeytinyağlı salata ve yemeklere biraz biraz eklenerek tüketilebilir. Ayrıca çorbası yapılan mor patates fırın yemeklerinin yanına da dilimlenerek eklenebilmektedir. Farklı yemek tariflerine göre mor patates, kek ve pastalara renk katmak için kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri