Erken Menopozun Nedenleri Menopoz genellikle 45 ila 55 yaşları arasında ortaya çıkar, ancak bazı durumlarda bu süreç daha erken başlayabilir. En erken menopoz yaşını belirlemek zordur, çünkü birçok faktör bu süreci etkiler ve her bireyin deneyimi farklıdır.
Menopoz çoğunlukla pek çok kadında 45 yaş sonrasında başlar. Ancak nadiren de olsa 40 yaş öncesinde de menopoz başlayabilir.
Menopoz bir kadının adetten kesilmesi olarak tanımlanıyor. Ülkemizde ortalama menopoz yaşı 48-49 olarak kabul ediliyor. Erken menopoz ise 40 yaşından önce adetin kesilmesi anlamına geliyor.
Regl döneminde değişiklik, uyku sorunları, vajinal kuruluk ve libido kaybı menopozon yaygın belirtileridir. Menopoz döneminde görülen en yaygın belirtiler şunlardır: Adet düzeninde değişme. Gece terlemeleri ve ateş basması
Erken menopoz: 45 yaşından önce oluşan menopoza erken menopoz denir. Sebebi belli olmayan durumlar, otoimmün hastalıklar, radyoterapi, kemoterapi, enfeksiyonlar, çevresel nedenler, kürtaj ve düşükler, sık gebelik, aşırı şişmanlık, hipotiroidizm gibi sebeplerle oluşabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Erken menopoz, genellikle 40 yaşından önce ortaya çıkan ve kadının doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu bir durumdur. Menopoz, adet döngüsünün tamamen sona erdiği ve kadının yumurtalıklarının normal olarak fonksiyon göstermediği bir aşamadır.
Kadınların 12 ay boyunca hiç âdet görmemesiyle başlayan döneme menopoz denir. 40'lı veya 50'li yaşlarda belirgin bir patolojik neden olmaksızın başlayan menopoz doğal biyolojik bir süreçtir.
Adet dönemlerinin normalden daha sık veya daha az olmaya başlaması, Adet kanamasının eskisinden daha az sürmesi, Bir veya daha fazla adet döngüsünün atlanması ve adet görülmemesi, Sıcak basması veya depresyon gibi menopoz belirtilerinin ortaya çıkması menopoza yaklaşıldığının habercisidir.
Menopoza girerken son adet kanamaları genellikle daha hafif, düzensiz ve daha kısa süreli olabilir. Adetler arasındaki süre değişebilir ve sonunda tamamen durur.
Menopozdan önceki süreçte ara kanamalar, uzun kanama dönemleri ve akıntılarla buna eşlik edebilecek sıcak ve ateş basmaları, göğüslerde hassasiyet, ruhsal değişiklikler ve adet arasının uzaması gibi durumlarla karşılaşılabilir. Menopozda östrojen çok azaldığından dolayı rahim içi kalınlığı oldukça incelir.
Erken menopoz yaşı 40 yaşından önceki yaşlardır. Normal koşullarda menopozun kalıcı olarak 40 yaşından önce bitmesi beklenmez.
Erken Menapoz Nedeni STRES
Ani stres veya uzun süre stres altında kalan kadınlarda erken menapoz görülebilir. Strese maruz kalan kadınlarda hormonal bozukluklar ve adet düzensizlikleri baş gösterebilir.
Erken menopozda uygulanacak en etkili tedavi östrojen tedavisidir. Herhangi bir nedenle hastanın rahmi alınmış ise tek başına, diğer durumda ise progesteron eklenerek uygulanıyor. Tedavi ardışık ya da devamlı uygulanabiliyor ağızdan ya da cilde yapıştırma şeklinde olabiliyor.
Evde menopoz testi, sabah çıkılacak ilk tuvalet zamanında uygulanırsa, doğru sonuçlar alma ihtimali artar. Hamilelik testine benzer bir mantıkla çalışır. Test kiti üzerine idrar damlatılır ve düz bir zemin üzerinde sonucun çıkması beklenir. Bu sırada test kiti ile FSH hormonu reaksiyona girer.
Menopoz sonrası kadınlarda vajen epitelinde değişik derecelerde atrofîk değişiklikler oluşur. Vajen zamanla kısalır ve daralır. Vajen cildi incelmiş, rugalar düzleşmiştir. Yüzey damarlarının yırtılması düzensiz olarak dağılmış noktasal kanamalar ve kahverengiye çalan akıntıya sebep olabilir.
Kanamanın miktarı ne olursa olsun süresi ne kadar kısa veya uzun olursa olsun ve rengi ne kadar koyu kahverengi veya açık kırmızı olursa olsun menopozda her kanama anormaldir ve bu sıkıntısı olan her hasta en kısa zamanda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmalıdır.
Kadında üretkenliğin göstergesi olan adetin 40'lı yaşlardan sonra düzensiz hale gelmesi, yumurtlamanın bitmesi olarak tanımlanan menopozun habercisi olabilir. ANKARA - 40'lı yaşlarda kadınlarda yumurtlama kalitesinin düştüğünü belirten uzmanlar, buna bağlı olarak adet düzensizliklerinin görülebileceğini söylüyor.
Eğer menopoz semptomlarından bazılarını taşıyor ve menopozdan şüpheleniyorsanız evde menopoz testine başvurabilirsiniz. Ayrıca bu testlerin yapılması için en uygun dönem adetin 2 veya 3.günü olarak bilinir.
alabilirsiniz. testine gönderilecektir aile hekimi tarafından.
Menopoz tanısı klinik olarak konulabileceği gibi, en kesin tanı kanda FSH, LH ve E2 hormon düzeylerinin bakılması ile olur. Menopoz Belirtileri şöyledir : Ateş basmaları, terlemeler. Unutkanlık.
Kasık ağrısı (pelvik ağrı) menopozda sık görülen durumlardan biridir.
Menopoz ilk belirtilerini, 40 yaş sonrası, yaklaşık 55 yaşa kadar geçen süre içerisinde görülen regl düzensizlikleri ile gösterir. Ardından regl kanaması tamamen biter. 40 yaş öncesi gerçekleşen menopoz ise, prematür over yani halk arasında yaygın bilinen adıyla erken menopoz olarak adlandırılır.
Menopozda sıklıkla vajinadaki bakteri dengesinin bozulmasına bağlı bakteriyel vajinozis dediğimiz vajinal floradaki diğer bakterilerin artmasına bağlı oluşan akıntılar ve mantarların oluşturduğu vajinal kandidiyazis denilen akıntılar görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri