Rüyanın Zıt Anlamlısı Olan Sözcükler Rüya yani düş kelimesinin zıt anlamlı olan sözcük gerçektir. Hakiki ve sahici kelimeleri de rüya kelimesinin zıt anlamlı olan kelimeler arasında yer alır.
Bu bilgiler ışığında hayal kelimesinin zıt anlamlıları 'hakiki, gerçek' kelimeleridir.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir.
Kaba kelimesi ile zıt anlamlı olan diğer kelimeler şunlardır: Görgülü, centilmen, rakik, kibar.
Hayal kelimesinin; hakikat ve gerçek olarak iki tane zıt anlamlısı bulunmaktadır. Hayal kelimesinin, birçok eş anlamlısı mevcuttur. Bunlardan bazıları şu şekilde belirtilmektedir; Düş, görüntü, rüya, serap, imge, hülya.
İlgili 23 soru bulundu
Dilimizde rüya kelimesinin eş anlamlı birkaç kelimesi bulunmaktadır. Bunlar düş, hayal ve umut kelimeleridir. Cümle içerisinde rüya kelimesi yerine aynı anlam içerdiği için bu eş anlamlı kelimeler de kullanılabilir.
TDK'ya göre düş kelimesi ile gerçek kelimesi zıttır. Düş kelimesi ile rüya kelimesi ise eş anlamlıdır. Düş görmek ve rüya görmek aynı anlamdadır. Rüya yani düş kelimesinin zıt anlamlı olan sözcük gerçektir.
Herhangi bir tehlike durumu ya da düşüncesine karşı duyulan büyük bir tedirginlik duygusu olan korku kelimesinin tam tersini ifade eden zıt anlamlısı ise cesaret kelimesidir.
Uyanmak, uyumanın zıttıdır. - Uyanmak sözcüğü uyumak sözcüğünün karşıt anlamlısıdır.
Korkak kelimesinin zıt anlamlıları cesur, bahadır, dilaver, böke, gözü pek şeklinde belirtiliyor.
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Ham kelimesinin birden fazla zıt anlamı bulunur. Bunlar; idmanlı, yetişmiş ve olgundur. Ham kelimesinin zıt anlamları bunlardır.
Zor kelimesi sıkıntı ve güçlük içinde yapılan anlamına gelmektedir. Zor kelimesinin anlamca zıddına baktığımızda bunun tam tersi olan kolay kelimesinin zor kelimesinin zıt anlamlısı olduğunu görürüz. Yani zor kelimesinin zıt anlamlısı ''kolay'' kelimesidir.
Gerçek unsurlar, gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olan ögelerden oluşur. Hayali unsurlar ise tamamen düş ürünü olup gerçekleşmeyen ve gerçekleşmesi de mümkün olmayan bir yapıya sahiptir.
Hatırlamak kelimesi unutmamak manasına gelen bir eylem kelimesidir. Bu eylemin yani hatırlamak sözcüğünün zıt anlamlı kelimesi de doğal olarak unutmak sözcüğü olmaktadır.
Fakat güzel kelimesinin zıt anlamlısı çirkindir. İkisi birbirinden farklı sözcüklerdir.
Gece ile gündüz kelimeleri birbirinin zıt anlamı olarak belirtilmiştir.
Uyanmak sözcüğü uyumak sözcüğünün karşıt anlamlısıdır. - Uyanmak, uyumanın zıttıdır. Yatmak, kalkmanın karşıt eylemidir. - Yatmak, kalkmanın zıttıdır.
Ağlamak Kelimesi ve Sözcüğünün Zıt Anlamlıları
Ağlamak sözcüğünün anlam bakımından tersi olan kelime, herkesin kullandığı gülmek kelimesidir.
Diri kelimesinin ilk anlamı hayatta olandır.
Gülmek kelimesinin zıt anlamı ise ağlamak kelimesidir. Ağlamak kelimesi olumsuz duyguları yansıtmaktadır. Bu yüzden gülmenin zıt anlamı olarak kabul edilir.
Bu kavramın zıt anlamı kelimesi ise tutsaklık olarak isimlenir. Tutsaklık kelimesinin anlamı ise özgürlüğün tam zıt ve tersi bir anlama gelir. Tutsaklık kişinin baskı altında, birilerinin esiri olarak bulunduğunu, rahat ve kendine ait bir yaşamı bulunmadığını ifade etmektedir.
Yalan kelimesinin zıt anlamlısı ise 'esas, gerçek, essah, ciddi, hakikat' kelimeleridir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Doğu sözcüğünün zıt anlamlısı batı kelimesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri