Anlatı içindeki hikâye/ler belirli veya belirsiz bir zaman içinde geçer. Ama kurgu dünyası dille oluşturulmuş yapma bir dünyadır ve gerçek dünyanın yazıdaki yanılsamasıdır. Kurguyu oluşturan her parça gibi zaman da kurguda bir gerçeğimsidir ve bundan dolayı suni bir dokusu vardır.
Özet: Kurgu, gerçek malzemelerden farklı bir gerçeklik içinde bir yapı oluşturularak yapılan temsili bir gerçekliktir. Kurgu, mekân, zaman, karakter, hikâye gibi bütün kurgu öğeleri ile beraber kurgusal olan bir yapıdır.
Görüntülerin ve seslerin bir senaryo dâhilinde belli bir amaca uygun olarak peş peşe sıralanmasına “kurgu” veya “montaj” denir.
Kurgusal unsurlar: Yaşanması mümkün olmayan, yalnızca zihnimizde canlandırdığınız gerçek olmayan olayları kurgusal olaylar denir. Yani bu olaylar hayal ürünüdür ve gerçek değildir. Özellikle masal ile beraber fabl hayal ürünü cümlelerin kurulduğu yazı türleri içerisinde yer almaktadır.
Kurgu, tamamen veya kısmen gerçeklere dayanmayan; yazar veya sanatçının hayal gücünün eseri olan kişi, yer ve olaylar içeren eser. Edebiyat, tiyatro, sinema ve müzikte kurgusal eserlere sıklıkla rastlanır.
İlgili 45 soru bulundu
Kurgulama, seçme ve bilgi iletmek için kullanılan yazılı, görsel, işitsel ve film veya medya hazırlama işlemidir. Düzenleme süreci, düzeltme, yoğunlaşmayı, organizasyon ve doğru, tutarlı, doğru ve eksiksiz iş üreten bir niyeti ile yapılan diğer birçok değişiklikler içerebilir.
- Bir filmin uyum ve anlam bütünlüğü sağlayarak birleştirme, montaj. - Gerçek olmayan olay ve kahramanlardan oluşmakta olan eser. Kurgulamak Ne Demektir? Kurgu yolu ile oluşturma yoluna kurgulamak adı verilir.
Sözlü ve yazılı anlatımda kullanılan unsurlar kendi içerisinde ''gerçek'' ve ''kurgusal'' olmak üzere ikiye ayrılır. Somut, gözlemlenebilir ve akla uygun unsurlar gerçektir. Hayal gücüyle oluşturulmuş, soyut ve düşsel unsurlar ise kurgusal olarak tanımlanır.
Gerçek unsurlar, günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız, somut ifadelerdir. Düşsel ve mantık dışı unsurlar ise Kurgusal olarak tanımlanır.
Gerçek unsurlar: Hayatımıza yaşanan gerçek olayları, yaşanması mümkün olan olayları doğrudan anlatan cümlelere gerçek unsurlar denir.
Kurgu, görüntü ve seslerin belli bir kurala bağlı ve belli bir amaca uygun olarak olarak peş peşe sıralanmasıdır. Yaygın olarak kullanılan açıklama terimleri olarak Kurgu, Montaj, Video kurgu, Video montaj, Video Editing örnek verilebilir. Kurgu işlemi film çekildikten sonra yapılsa bile, filmden önce planlanmaktadır.
Kurgusal kelimesi, gerçekle alakası olmayan anlamına gelecek şekilde kullanılmaktadır. Kurgusal kelimesinin, hayal ürünü anlamı da bulunmaktadır. Özellikle bir felsefe terimi olarak kurgusal kelimesinin sıklıkla kullanıldığı bilinmektedir.
Beş basit kurgu türü vardır: düz, zıt, paralel (çapraz), atlama ve biçim kurgusu. Düz kurguda, bir görüntü, kesintisiz olarak diğerini takip eder. Düz kurgu, en yaygın biçimdir: B çekimi, A çekimini takip eder.
Kurgu türleri mitleri, masalları, tarihi kurguları, bilim kurgularını, gerçekçi kurguları ve fantazileri içerir. Diğer edebiyat kategorileri kurgusal veya gerçek hikayelere uyarlanabilir. Örneğin drama, kısa öyküler, gizemler ve anlatı şiiri, fantastik olayların yanı sıra gerçek olayları da gösterebilir.
Kitaplarda yazarların yarattığı karakterler, film kahramanları, dizilerdeki karakterler bu tip hayalî karakterlerdir. Kurgusal karakterlere örnek olarak, Indiana Jones, Lara Croft, Polat Alemdar, Memati Baş, Örümcek Adam, Süpermen, Dirk Pitt, Batman, Tom ve Jerry, Tweety ve Sylvester gösterilebilir.
Kurgu, yapılan çekimler sonucu elde edilen ham görüntülerin düzenlenerek senaryoya uygun hale getirilmesi işlemidir. Kurgu yönetmeni kimdir diye soruyorsanız, bu montaj işleminden sorumlu olan kişi kurgu yönetmenidir.
1- Gerçek Unsurlar:
Gözleme ve çıkarıma dayanan, mantıklı ve gerçekçi bir yapıda olan tüm unsurlar gerçek unsurlardır. Gerçek unsurlar bazı roman ve hikayelerde, sıklıkla kullanılır. Deneme ve makale gibi düşünce yazılarının tamamı ise gerçek unsurlara dayalıdır.
Tarihi kurgu, kurgusal türlerin en yaygın şeklidir. Teknik olarak, tarihsel kurgu, geçmişte kurgusal karakterler veya olaylar içererken, dönemin gerçek özelliklerini içeren herhangi bir hikaye dizisidir. Bu tür eserlerin sayısız örneği yüzyıllar boyunca ve kültürler arasında var olmuştur.
Kurgusal/itibârî kavramının -daha sınırlı olmak üzere- kullanıldığı bir başka alan, edebî olan ile edebî olmayan metnin ayırt edilmesindedir.
Edebi eserler hepsi bu şekilde yapılan birer kurgudur ve kurgusal gerçekliği sunarlar. Bütün kurgular kurgusal olmalarına rağmen, kurgularda gerçekliğin nasıl kurgusallığı gerçek hayatta da hayatın kurgularla anlaşıldığına işarettir.
Genç yetişkin kurgu, 12 ila 18 yaş arası okurları hedefleyen bir kurgu kategorisidir. Gençleri hedefleyen türün okuyucularının yaklaşık yarısı yetişkin bireylerdir. Genç yetişkin kurgu daha çok, çocuk romanları ile yetişkin edebiyatı arasındaki geçişi yumuşatmak için geliştirilmiştir.
Birleştirme, düzeltme, kısaltma ve inşa etme gibi temel fonksiyonları bulunan kurgu sinema sanatının şu anda bulunduğu noktada olmasındaki en büyük yardımcısı ve kendisi de estetik bir sanat olarak gelişmiştir.
Videographer, video düzenleme işlerinden sorumlu kişidir. Videographer, kurgu işini halletmeden önce çekimleri kendi çeker. Yani fotoğrafçının çekeceği çekimleri videographer olan kişiler de yapabilmektedir. Bir nevi hem video hem de çekimler ile uğraşan kişiye videographer denir.
"Kendini kurgulama" (self-monitoring) kavramı bireylerin davranışlarını sosyal ortamların gerekle rine göre düzenleyerek başkalarının kendileri hak kında oluşturdukları izlenimleri denetleme eğilimle rine işaret etmek için kullanılmaktadır (Synder 1982).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri