Yaz yağışlarının fazla olduğu Karadeniz Bölgesi'nde ve sıcaklık ile buna paralel olarak da sulama ihtiyacının fazla olduğu Güneydoğu Anadolu bölgesindeki üretimi kısıtlıdır. Ayrıca Ege Bölgesi'nin alt kesimlerinde daha fazla gelir sağlayan tarım ürünleri üretildiği için bu bölgede de şeker pancarı üretimi azdır.
Şeker pancarı, Doğu Karadeniz bölgesinde yetişmez. Bunun sebebi, Doğu Karadeniz bölgesinin her mevsim yağışlı olması, ayrıca ılıman bir iklime sahip olmasıdır. Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise şeker pancarı üretimi diğer bölgelere göre daha azdır.
Turunçgiller Ülkemizde Akdeniz, Ege ve kısmen de Doğu Karadeniz bölgelerindeki, iklim şartlarının uygun olduğu yörelerde yetiştirilir. Yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli iklim olayı, düşük sıcaklıklar (don)'dır.
Yoğun olarak Akdeniz bölgesinde yetiştirilen turunçgiller, yağışın bol olduğu Doğu Karadeniz Bölgesi'nde de yetiştirilmektedir. Özellikle Artvin bölgesinde; mandalina, portakal, greyfurt ve limona yoğun olarak yer verilmektedir. Yine kış ılıklığı bulunan Rize ilinde de turunçgillerin üretimi yapılmaktadır.
Ülkemizde mandalina daha çok Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgesinde yetiştirilirken, Rize'nin iç kesimlerinde görülen mikro klimanın etkisiyle bu şehirde de mandalina yetiştirilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Tarım alanlarının %90'ını çay oluşturmaktadır. Fındık üretimi 3.079,7 ha alanda yapılmakta olup çaydan sonra ikinci ürün durumundadır. İlde narenciye ürünleri ve az miktarda sebze, turunçgiller, kivi (255,6 ha) ve diğer meyveler yetişmektedir.
Rize ilinde sahil bölgelerde zeytin yetiştiriciliği yapılabilir fakat yüksek rakımlı bölgelerde ise ancak saksı içerisinde ev ortamında zeytin yetiştiriciliği yapabilirsiniz.
Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
Türkiye'de yetiştirildiği yerler
Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege'nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır.
Mandalinanın yanında portakal ve limon da üretildiğini aktaran Soydan, “Yaklaşık 75 ton mandalina, 50 ton portakal ve 20 ton civarında da limon üretimi yapılıyor. 250-300 rakıma kadar bu üretimler yapılıyor.
Fındık: Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır. Türkiye toplam üretiminin % 85'i bölgeden karşılanır. Çay: Giresun'dan Gürcistan'a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir.
Merhabalar, Buğday, büyüme döneminde suya, olgunlaşma döneminde kuraklığa ve sıcaklığa ihtiyaç duyar. Karadeniz kıyılarında ise her mevsim yağış ve nemli bir hava vardır. Buğdayın olgunlaşma döneminde ihtiyaç duyduğu kuraklık ve sıcak hava Karadeniz kıyılarında bulunmadığı için bu bölgede buğday yetiştirilemez.
Türkşeker Çarşamba Şeker Fabrikası, Ayvacık yolu üzerinde Samsun-Trabzon karayoluna 4 km, Çarşamba şehir merkezine 2 km mesafededir. Fabrikanın kuruluş kapasitesi günlük 3 bin ton, kristal şeker üretimi yıllık 43 bin ton, melas üretimi 19 bin ton, yaş pancar posası üretimi ise 135 bin ton olarak planlanmıştır.
Geçit ve Orta Anadolu Bölgesinde Şeker Pancarı Üretimi
Kök verimi batı bölgesi kadar verimli değildir.
Aydın, Uşak, Afyon, İzmir ve Denizli'de şeker pancarı üretimi yaygındır. Bunun dışında Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde de rekolte oranı yüksektir. Şeker Pancarı En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Şeker pancarı en çok ve en iyi deniz seviyesinden yaklaşık 800 - 900 metre yüksek yerlerde yetiştirilir.
Ülkemizde en fazla mandalina üretiminin gerçekleştirildiği bölge Çukurova bölgesi olmaktadır. İkinci sırada Adana bölgesi bulunurken, son sırayı ise İzmir almaktadır. İzmir'de yetiştirilen turunçgil çeşidi mandalina olmaktadır.
Anadolu'ya da portakalı 16. yüzyılda İspanyollar ve Hollandalılar getirmiş. Portakalın dilimizdeki ismi de buradan geliyor zaten. Yani Osmanlı, denizlerdeki en büyük rakiplerinden biri olan Portekiz'i portakalın adı olarak benimsemiş.
Karadeniz ikliminin görüldüğü Çarşamba Ovası'nda aylık sıcaklık ortalamaları ve güneşlenme süresi seracılığın yoğun olduğu Akdeniz ve Ege kıyılarına göre daha düşüktür. Bu nedenle ovada ekonomik anlamda seracılık yapılamaz.
Trabzon'da tarım denildiğinde ormanlar, fındık bahçeleri ve çay akla geliyor. Başlıca tarım ürünlerine baktığımızda saydıklarımızın dışında mısır, patates, tütün ve fasulyedir. Sebze ve meyve konusunda da önemli alanlara sahip olan Trabzon'da ekilmeye müsait toprak görmek mümkün değil.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Oleacea familyası, Olea cinsinin bir türü olan zeytinin (Olea europaea L.) anavatanı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni de içine alan Yukarı Mezopotamya ve Güney Ön Asya'dır .
Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir. Ege'de Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilir. Bunun yanı sıra, İzmir, Muğla, Denizli illeri Ege Bölgesi'nde zeytin yetiştirilen diğer illerdir.
Türkiye'nin en kuzeyindeki Artvin'in Yusufeli ilçesinde zeytin üretimi yapılıyor. Çoruh Nehri'nin beslediği alanda bölgenin iklimi zeytin yetiştiriciliğine elverişli. Zeytin üretimi yapılan alan 500 dekar. 15 bin adet zeytin ağacından 250 tonun üzerinde zeytin alınıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri