Gerçek yalan: Kötü niyetli ve aldatıcıdır. Vahim sonuçlar doğurabilir. Yalan söyleyenin kendisine faydası vardır. İçinde gerçeklik barındırmaz ve kabul edilemez.
Yalanın aslı sözdedir; geçmişte olsun ve gelecekte, vaat olsun veya başka bir şey. Doğruluğun (sıdk) karşıtı, bir konuda kasıtlı veya kasıtsız olarak gerçeğe aykırı haber veya bilgi vermek anlamlarında da kullanılmıştır. Istılahta ise gerçeğin ve hakikatin aksini söylemeye yalan denmektedir.
“Yalan” kavramı “Doğru olmayan, gerçeğe uymayan söz” olarak tanımlanmaktadır. Gerçeği gizlemek, var olan bir şeyi yokmuş gibi ya da olmayan bir şeyi varmış gibi ifade etmek, aldatmak, yanıltıcı bilgi vermek, oyalamak da yalan kavramı içinde açıklanabilir.
Sizinle konuşurken gözlerini kaçırıyorsa ya da konuşmanın belli bir kısmında aşağıya doğru bakıyorsa yalan söylüyor olabilirler. Bir başka belirti de ses tonunda değişim olmasıdır. Sesin alçalıp yükselmesi ve hızı da yalan söylemenin bir göstergesi olabilir.
Peygamber şu üç maksat dışında yalan söylemenin helâl kabul edilmediğini bildirmiştir: Aralarında geçimsizlik bulunan karı kocayı barıştırmak, savaş sırasında düşmanı şaşırtmak, insanlar arasındaki husumeti önlemek (Müsned, VI, 459, 461; Müslim, “Birr”, 101; Tirmizî, “Birr”, 26).
İlgili 35 soru bulundu
Özetle, yalanın prososyal ve olumsuz yalan şeklinde genel olarak iki türü olduğu bunların da kendi içerisinde alt boyutlarının olabileceği düşünülmektedir. Bunlar sırasıyla prososyal yalan, özgeci prososyal yalan, bencil olumsuz yalan ve antisosyal yalandır.
Bu yalanların çoğu da “beyaz yalan”lardır. Bunlar, sıradan uydurmalardır, genelde zararsızdırlar, altlarında kötü bir niyet yoktur ve genelde, başkalarının duygularını incitmemek ve onları zor durumda bırakmamak için söylenirler.
Bu hastalığa sahip olan bireyler mitoman veya patolojik yalancı olarak tanımlanmaktadır. Bazı kişiler karşısındaki kişinin duygularını incitmemek ve onu üzmemek için beyaz yalanlar söyleyebilir. Mitoman kişiler bu durumun aksine herhangi bir neden olmadan yalan söyleyebilir.
Mamafih, bugün geniş halk kitleleri onun (sav) müminlere üç yerde/durumda (savaş, küsleri barıştırma ve eşler arası iletişim) sınırsız yalan söyle- me hakkı tanıdığını düşünmekte ve bunu rahatlıkla uygulayabilmektedir.
Bir insanın yalan söylediğini anlamanın en kolay yolu gözlerinin içerisine bakmaktadır. Çünkü gözler kalbin aynasıdır ve aslında içimizden geçirdiklerimizi yansıtır. Örneğin yalan söyleyen insanlar gözlerini karşısındakinden kaçırırlar. Hatta bir insan, yalan söylüyorsa, gözünü spesifik olarak sağ tarafa kaçırır.
Yalan başka insanların haklarına zarar vermesi sebebiyle aynı zamanda kul hakkı ihlalidir. İslâm alimlerinden Mâverdî de yol açtığı kötü sonuçlar yüzünden yalanı bütün kötülüklerin toplamı, bütün çirkinliklerin temeli, düşmanlığa kadar varan bir dizi kötülüğün başı olarak görür.
Mitoman kişi sürekli hayali senaryolar, hayali olaylar ve kişiler uydurur ve söylediği bu yalanlara kendisi de inanır. Bu tip insanlar tüm hayatlarını bir yalanın üzerine kurmuştur. Mitomani hastaları hasta olduklarının farkında değildir. Bu nedenle kendiliklerinden doktora gitmezler.
pembe yalan, birini kırmamak için söylenen yalan.
Yalan Söyleme Motivasyonu
Yalan söylemenin en açık nedeni çevre üzerinde etkili olabilmek, çıkar sağlayabilmek için diğerlerini kandırmasıdır. Bir suçlunun cezadan kaçabilmek için suçunu inkar etmesi ya da bir satıcının malını satabilmek için abartılı özellikler uydurması gibi.
Uydurma kelimesi cümle içinde hem isim hem de fiil olarak kullanılır. Örnek Cümle: Meğer tüm bunları uydurmuş. Dilimize İspanyolcadan geçmiş olan palavra yalan sözcüğüyle eş anlamlıdır.
Beyaz yalan veya pembe yalan, zararsız veya önemsiz olduğu düşünülen yalandır.
Yalan söylemek, bilişsel olarak yok edici olabilir; yalan söylemek, insanların cezalandırılma riskini arttırabilir, kendilerini değerli kişiler olarak görememeleri insanların öz saygılarını tehdit edebilir ve toplumdaki güveni sarsabilir.
Bir hatayı gizlemek amacıyla gerçeğe uygun bir girişimde bulunmaktır. Bu girişim, sözle olabildiği gibi jest, yazı ve susmayla da olabilir. Sosyal bir davranış olan yalanın amacı başkalarını yanıltmaktır.
Yalan, bir hatayı gizlemek amacıyla bir girişimde bulunmaktır. Bu girişim sözle olabileceği gibi jest, yazı ve susmayla da olabilir. İnsanlar yalancı doğmazlar ama yalan söylemenin öğrenildiği bir gelişim süreci yaşarlar.
Yalan atmak (kıvırmak) DEYİMİ AÇIKLAMASI
yalan söylemek.
Mitomani, psödoloji fantastika veya patolojik yalan söyleme alışkanlığı; kişilerin herhangi bir sosyal çıkar veya kazancı olmaksızın, kronik olarak yalan söyleme davranışı göstermesi ya da yalan söyleme isteği duymasıdır.
Psikoz nedir, psikoz beyninizin bilgiyi işleme şeklini etkileyen bir durumdur. Psikoz gerçeklikle bağlantınızı kaybetmenize neden olur. Psikoz sebebiyle gerçek olmayan şeyleri görebilir, duyabilir veya inanabilirsiniz. Psikoz bir hastalık değil, semptomdur.
Allah'a verdikleri sözden döndüklerinden ve yalan söylediklerinden dolayı Allah, kendisiyle karşılaşacakları güne kadar onların kalbine nifak (ikiyüzlülük) soktu. (Tevbe 77). Allah ve Resulüne yalan söyleyenler de oturup kaldılar. (Tevbe 90).
el Cevab : Hak sahibi hakkını helal ederse ''hata yapanın yaptığı onun yanına kalır'' yani Ahirette cezalandırılmaz. Ama hata yapan kişi hem kul hakkını ihlal etti hem de Allahın hakkını ihlal ettiyse kul hakkını affettiği için ondan hesaba çekilmese de Allah hakkını ihlal ettiği için Ahirette hesaba çekilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri