Sandalye Yöntemi: Kim West Metodu Bu yöntemde amaç bebeği yavaş yavaş beşikte tek başına uyumaya alıştırmaktır. Sandalye yöntemini uygulamak için şu adımları izleyin: Işıkları kapatın, bebeğinizi uykulu ama uyanık haldeyken beşiğine yatırın ve beşiğin yanına bir sandalye yerleştirerek oturun.
Bu yöntemde, bebeğin yavaş yavaş kendi kendine uyuması öğretilir. Bebek önce yatağına yatırılır ve yanında durulur. Daha sonra, her gece biraz daha uzaklaşarak bebeğin kendi kendine uyumasına fırsat verilir. Bu süreçte, bebeğin ağlamasına izin verilmez, ancak bebeği sakinleştirmek için onun yanında olunur.
Kim West'ten Sandalye Yöntemi
Dünyaca ünlü uyku koçu Kim West tarafından geliştirilen bu metod, sandalye yöntemi olarak da bilinir. Kim West metodunda bebeğe temas etmeden onun yanında olduğunuzu göstermeniz gerekir. Zaman içerisinde güven kazanan bebek, bir süre sonra tek başına rahatlıkla uykuya dalabilir.
ŞŞŞ-PAT YÖNTEMİ
Yatağında uyguladığınızda ağlamaya başladığı takdirde omzunuza alıp tekrar devam edebilirsiniz. çıkarsanız bebeğiniz uyanır ve tüm bu sürece tekrar başlamak zorunda kalırsınız.
Uyumadığı ve ağladığı durumda yanına gidilip, karyoladan alınır, sırtına hafifçe pat-pat yapılıp, bir yandan da şşş sesi çıkarılarak sakinleştirilir. Sustuğu anda beklemeden karyolasına geri konulur. Bebek tekrar ağlarsa, yeniden karyoladan alınıp sakinleştirilir ve ağlaması durunca tekrar karyolaya konulur.
İlgili 34 soru bulundu
Co-Sleep Yöntemi
Bu yöntemde çocuğu asla ten teması ile uyutmuyorsunuz. Sessiz bir odada yatmasını sağlıyor ve uykuya dalana kadar sürekli yanında oluyorsunuz. Ancak hiçbir şekilde bebeğe dokunmamanız ve konuşmamanız gerekiyor. Hatta “şşşş” sesi bile çıkarmamalısınız.
✨Öncelikle ilk 2-3 gün bebeğinizi sallamanın hızını düşürerek sallamaya başlayın. Daha sonraki 2-3 gün 3dk sallayıp 1 dk durabilirsiniz. Ya da sallarken içinizden 10a kadar sayıp, durduğunuzda da yine 10a kadar sayabilirsiniz. Zamanla salladığınız sürelerin durduğunuz sürelerden daha az olmasına dikkat etmelisiniz.
Ferber Yöntemi (Kontrollü Ağlama)
“Ağlamaya Bırakma” yönteminden farklı olarak bebeğin yatağa yatırıldıktan sonra belirli aralıklarla kontrol edildiği Ferber yöntemi, bebek uyuyana kadar onun yanınızda olduğunu hissetmesini sağlar.
Hogg'un “E.A.S.Y. ” adını verdiği programlı bir metodu da vardır: “E” Eating (Yemek), “A” Activity (Aktivite), “S” Sleep (Uyku), “Y” You (Sen). Her gün bu 4 başlık sırayla uygulanmaktadır.
3 ila 5 yaş grubundaki okula henüz başlamayan çocuklar için günde 10-13 saat uyku sağlıklı kabul ediliyor. Okul dönemine giren 6-13 yaş aralığındaki çocukların 9 ila 11 saat arası uyuması gerekiyor. 14 -17 yaş aralığı için tavsiye edilen uyku süresi ise 8 ila 10 saat.
Rüya beslenmesi, rüya öğünü ve dream feeding gibi isimleri ile duyduğunuz bu kavramlar bebeğin uyurken beslenmesi anlamına gelir.
Seride Samurkaş, 1972 Ankara doğumlu olup, 6 yaşından beri İstanbul'da yaşamaktadır. Anneliğin güzelliğini geç de olsa, zor bir hamilelik döneminden sonra tatmış olan Seride Samurkaş, Uyku Danışmanlığı ve Koçluğunu, oğlunun geceleri yaşadığı ağlama krizlerine çare ararken keşfetti.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
Yatır Kaldır Yöntemi: Tracy Hogg Metodu
Bebeğinizin uyku aralıklarını aya göre takip edin, uyku sinyali geldiğinde uyku rutinini yaptıktan sonra yatakta bırakın. Ağlama başlarsa 5-10 dakika bekleyin, bebeğinize sarılın ve sırtını sıvazlayarak onu sakinleştirmeye çalışın.
Kim West, uygulamaya bebeğinizin gündüz uykularının iyi olduğu bir günün akşamında başlamanızı öneriyor. Yapmanız gereken en temel hatlarıyla; ışık açıkken bebeğinizi beslemek, ona rahatlatıcı bir uyku ritüeli uygulamak, ışıkları kapatarak uykulu ama uyanık bebeğinizi yatağına yatırmak.
Ve 4-6 ay arasında bebekler uyku eğitimi için hazır olurlar ve geceleri 8-12 saat kadar uyuyabilirler.
Kendini güvende hissetmesi, Uyandığında arkadaşını yanında görerek onunla oynamaya başlamasıdır. Bebeğinizi uyku arkadaşına ulaştırmanın en kolay yolu, uyku arkadaşını sadece yatağında vermektir. Bebeğiniz uyuyacağı zaman uyku arkadaşını görürse bu durumu uykuyla eşleştirebilir.
Uyku eğitimi de çocuğun günlük uykusunun belli bir rutin içinde olması için yapılan bir uygulama. Dolayısıyla uyku eğitimi bebeklikten itibaren verilebilir. Genellikle en ideal zaman için bebeğin ek gıdaya geçip gece emmesini kademeli olarak bıraktığı 6 aylık ila 10 aylık olduğu zaman aralığı önerilir.
Bebeği besledikten sonra gazını çıkarmanız, sessiz, loş, ılık bir odada sizin sıcaklığınızı hissedeceği şekilde uyutmanız işleri kolaylaştırabilir. Bazen ılık bir banyo sonrası bebek daha kolay uyuyabilir. Beslenme de banyodan sonra yapılmalıdır; banyodan hemen önce değil.
Günümüzde “uyku eğitimi” adı altında yapılan uygulamalar çocuğa faydalı olmaktan çok zararlı olabilecek bir takım yanlış uygulamaları içermektedir. Bir bebeğin ihtiyaç duymasına rağmen annesiyle temas etmeden uykuya dalması ya da ağladığında annesine ulaşamaması oldukça travmatik deneyimlerdir.
Akşam uyku saatine yaklaştığınızda bebeğinizin tok olduğundan emin olun… Uyku öncesi emmesine ve rahatlamasına izin verin. Ama memede uyumasına izin vermeyin. Uyku haline geçmeden memeyi ağzından yavaşça çekin, rahatlatıcı bir tonla konuşun, sevin, öpün ki memeden zorla koparıldığını düşünmesin…
Örneğin, sallanan bebeğinize, uyku vaktinin geldiğini anlatan bir müzik koymak, sevebileceği bir uyku arkadaşı tanıtmak, bir anne ninnisi söylemek, bebeğinizin yanında olarak bolca anne sevgisi ve güveni vermek, sallanma desteğini azaltma sürecinde, sizin en baş yardımcılarınız olacaktır.
RÜYA ÖĞÜNÜ:
Bebeğinizi yatırdıktan 3-4 saat sonra gece saat 11 veya 12 gibi yaptığınız beslemeye “rüya öğünü” denir. Bebeğinizin gece beslemesi devam ediyorsa ve sık sık uyanıp beslenme ihtiyacı hissediyorsa “rüya öğünü” uygulaması ile beslenme ihtiyacını kontrol altına alabilirsiniz.
Bebeklere uyku arkadaşı ne zaman verilir sorusunun cevabı, bu tip ürünlere dair en çok merak edilen detaylardan biridir. Uzmanlar, bu ürünlerin dördüncü aydan itibaren kullanılmasını tavsiye eder. Çünkü herhangi bir cismin dört aylıktan küçük bebeklerin yüzüne yakın tutulması önerilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri