Tüm geri dönüşüm kumbara taleplerinizi öncelikle belediyenize bildirmelisiniz. ÇEVKO Vakfı'na ait kumbaralar, talebiniz uygun bulunduğu takdirde belediyeler aracılığı ile teslim edilecektir.
Masaüstüne sağ tıklayın ve Personalize (Kişiselleştir ) öğesini seçin (veya Denetim Masası'ni açın ve Personalize (Kişiselleştir) öğesini seçin. Sol bölmede Desktop Icons (D esktop Simgeleri) öğesini seçin. Geri Dönüşüm Kutusunu seçin ve Apply (Uygula) öğesine tıklayın.
Size en yakın Eczane, Ulusal Market Zinciri ve Araç Muayene İstasyonu, Teknoloji Marketleri ve Belediye Binalarında bulunun kutuluramıza topladığınız pilleri ulaştırabilirsiniz. 50 Kg yi geçmeyen pillerinizi anlaşmalı kargolar aracılığı ile ücret ödemeden gönderebilirsiniz.
Atık Yağ ve Pil Toplama Çalışmalarımız
Bu kirlili- ği önlemek adına mağazalarımız ve 'Migros Sanal Market' aracılığıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş lisanslı firmalara müşterileri- mizden topladığımız atık yağları ulaştırıyoruz.
Bitkisel atık yağlar, çevre lisanslı geri kazanım tesisleri ile bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri tarafından toplanır. Bunun dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından bitkisel atık yağlar toplanamaz.
İlgili 40 soru bulundu
Başkan Mehmet Oktay ile Kolza Biodizel yetkilisi Bülent Şaş'ın imza attığı protokole göre her Perşembe günü merkez pazar yerinde kurulacak standa 5 litre atık bitkisel yağ getiren vatandaşlara 50 TL, atık yağların evlerinden alınmasını isteyen vatandaşlara ise 5 litre yağ için 25 TL verilecek.
Toplanan atık yağlar biyodizel üretiminde kullanılarak geri kazandırılıyor. Bitkisel atık yağlar, lavaboya döküldüğünde yer altı sularını kirleterek denizlere, göllere ulaşarak balıkların, kuşların ve diğer canlı varlıkların ölümüne sebep oluyor.
Bunun için evlerimizde atık yağ durumuna gelen bitkisel yağlarımızı pet şişe gibi kaplar kullanarak ağzı sıkıca kapalı şekilde bize en yakın atık yağ toplama noktasına (muhtarlıklar, atık getirme merkezleri vb) bırakmalıyız.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin ve lisans almış geri dönüşüm tesisleri, cam atıkları almakla yetkili işletmelerdir. Ancak cam atıkların bedelleri diğer ambalaj atıklarından çok düşüktür. Bu nedenle endüstriyel miktarlarda ve türlerine göre ayrıştırılmış olduklarında ekonomik olarak getiri sağlayabilir.
Türkiye'de atık yağlar, Bakanlık tarafından verilen çevre lisansına sahip olan tesislerde geri dönüştürülür. Bu geri dönüşüm tesislerinde atık yağlar yarı işlenerek ya da yeni bir ürün olarak geri dönüştürülerek değerlendirilir.
Sarı- Plastik atıklar: Pet şişeler, şişe kapakları, plastikten üretilmiş her tür kutu ve kap. Boya ve kimyasal maddelerin ya da margarinlerin konulduğu kaplar ise istisna sayılıyor. Gri- Metal atıklar: İçecek kutuları ve konserveler bu kutulara gidiyor. Gitmeyenlerse deodorant gibi basınçlı kutular, sprey kutular.
Geri dönüşüm kutularını nereden nasıl temin edebiliriz? Atık pil toplama ile ilgili olarak Taşınabilir Pil Üreticileri Derneği'nden talep edilerek temin edilebilir.
GERİ DÖNÜŞÜM İÇİN ALO 181'İ ARAYABİLİRSİNİZ.
Broşürde, kağıt-karton, cam, plastik-pet, metal ve kompozit gibi ambalaj atıklarının ayrı bir poşette biriktirilerek geri dönüşüm kutusuna atılması gerektiği ifade edildi.
İlk olarak, çevrenizdeki geri dönüşüm firmalarıyla iletişime geçerek hurda poşetlerinizi satma fırsatı arayabilirsiniz. Ayrıca, hurda malzeme alımı yapan fabrikaları araştırabilir ve hurda poşetlerinizi doğrudan bu fabrikalara satabilirsiniz.
Yağ sertleştiğinde çöpe atabilirsiniz. İçinde sebze ve kağıt havlu artıkları olan bir çöp poşetini, yağ dökmek için kullanabilirsiniz. Soğuyan yağı doğrudan çöp poşetinin içerisine dökün ve poşetin ağzını sıkıca kapatın. Daha sonra çöp poşetini, çöp tenekesine atabilirsiniz.
Atık yağı içine koyacağınız şişenin geri dönüştürülemez olması önemlidir. Çünkü şişe ya da kutudan yağın çıkarılması, geri dönüşüm sürecini zorlaştırır. Tava içerisinde kalan az miktardaki yağı dökemiyorsanız bir peçete yardımı ile silip çöpe atabilirsiniz.
Kızartma yaptığınızda ise kullandığınız yağı bir sonraki kızartmanız için saklayın. Kullandığınız yağ soğuduktan sonra kahve filtresi ya da tülbentten geçirerek süzün ve hava almayan kavanozda, karanlık bir ortamda saklayın. Unutmayın: Tekrar kullanılan yağın yanma derecesi her kullanımda azalır ve toksisitesi artar.
Atık yağları geri dönüşüme kazandırmak için evimizde yapacaklarımız ise son derece kolay. Pet şişe gibi bir kapta sakladığımız atık yağı mahallemizdeki geri dönüşüm noktasına ağzı kapalı olarak bırakmamız yeterli. Bazı belediyeler atık yağı evinizden almak konusunda da destek verebiliyor.
Toprağı kirleterek yapısını olumsuz etkiler. Bir litre atık kızartma yağı yaklaşık olarak bir milyon litre içme suyunu kirletmektedir.
Atık yağların toprağa dökülmesi veya bir şekilde toprağa ulaşması, toprağın yapısının bozulmasına ve veriminin kaybolmasına neden olur. Toprak yüzeyindeki bitkilere zarar verir. Toprak geçirimli bir yapıya sahip olduğundan atık yağlar yeraltı sularına karışarak su kaynaklarımızı kirletir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri