Issız kelimesinin zıt anlamı olan kelime; kalabalıktır. Issız kelimesi; bir yerde hiç kimsenin bulunmamasını ifade ederken, kalabalık kelimesi ise; bir yerde birden fazla insanın bir arada bulunmasını ifade eder.
Tenha Zıt Anlamlısı
- Issız. - Kalabalık olmayan. - Yalnız, tek. Tenha kelimesinin anlamı olarak belirtilen ıssız kelimesi aynı zamanda eş anlamlı kelimesidir.
cevap; Issız kelimesinin zıt anlamı "kalabalık" olacaktır.
Bunun yanı sıra zıt kelimesinin zıt anlamı olan kelime ise eştir. Zıt ile eş kelimeleri karşıt anlam olarak belirtilmiştir.
Issız kelimesinin eş anlamlıları, tenha, kuytu, yaban, tek, vahşi ve yalnız kelimeleri olarak öne çıkıyor. Ayrıca ıssız kelimesinin birden fazla eş anlamlısı olduğu için kullanım alanı da son derece geniştir. Issızın eş anlamlısı olan sözcükler tenha, kuytu, yaban, vahşi, yalnız kelimeleridir.
İlgili 36 soru bulundu
İşsizlik, herhangi bir ekonomik toplumda çalışmak istediği halde iş bulamayan yetişkinlerin bulunması durumu.
ZIT(KARŞIT) ANLAM
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz.
Zıt kelimeler sadece anlam bakımından birbiri ile çelişen kelimelerdir, olumlu anlamı olan bir kelimenin olumsuz anlamı zıt anlamlı kelime olarak sayılamaz. Örneğin; alçalmak kelimesinin olumsuzu olan alçalmamak zıt anlamlı olarak adlandırılamaz. Alçalmak kelimesinin zıt anlamlısı ise yükselmektir.
Ayna sözcüğünün eş anlamlısı varken zıt anlamlı karşılığı yoktur. Bu kelimenin eş anlamlı karşılıkları "gözgü" ve "mirat" sözcükleridir. Bu sözcükler cümle içerisinde birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir. Eş anlamlısı olmasına karşılık ayna zıt anlamlısı olan herhangi bir kelime mevcut değildir.
Eski bir kelime olan kadın kelimesi gibi zıt anlamlısı olan erkek kelimesi de dilimize 12.yüzyılda girmiş bir kelimedir. Kadın kelimesinin zıttı olarak karşımıza çıkan erkek kelimesi anlamına baktığımızda karşımıza birden fazla anlam çıkmaktadır. İşte erkek kelimesinin anlamları; Yetişkin adam, er kişi.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
GENİŞ KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Geniş kelimesinin üç eş anlamı bulunmaktadır. Bunlar "enli","ferah" ve "kalabalık" kelimeleridir. Bu kelimeler cümle içerisinde geniş kelimesi yerine kullanılabilmektedirler.
TDK'ya Göre Sağlam Kelimesinin Zıt Anlamlısı
Bu sayede gerekli yerlerde dayanıklı gösteren sağlam kelimesinin tersi ile getirilmek istendiğini de çürük sözcüğü kullanılabilir.
Issız kelimesinin eş anlamlısı tenha kelimesidir.
Çift kelimesinin zıt anlamlısının karşılığı tek kelimesidir.
Gülmek kelimesinin zıt anlamlı sözcüğü ağlamak kelimesidir.
Hava olayı olarak kullanılan kar kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Karanlığın zıt anlamlısı aydınlık kelimesidir.
Bunun yanında bayat kelimesinin zıt anlamlısı ise 'taze' kelimesidir.
Zıt anlamlı kelimeler; anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere denir. Birbiriyle çelişen özellikler barındırırlar. Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur.
Zıt (Karşıt) Anlamlı Kelimeler
Anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere zıt anlamlı kelimeler adı verilir.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Anlam maçından birbirinin karşıtı olan kelimeleri zıt anlamlı kelimeler denmektedir. Bu kelimeler birbirinden karşıt anlamlarını gösterir ve onları zıt anlamlı sözcükler ismi verilir.
Zıt Anlam: Anlamları birbirinin zıttı olan kavramları karşılayan sözcüklerdir. Eş Sesli (Sesteş) Sözcükler: Yazılış ve okunuşları aynı, anlamları farklı olan sözcüklerdir.
Zıt anlamlı kelimeler anlam bakımından birbirinin karşıtı kelimelerdir. Ancak bu tanım Türkçe'de yer alan her kelimenin zıt anlamı olduğu anlamına gelmez. Zıt anlamlı kelimeler genel olarak zarf ya da sıfat özelliği taşıyan kelimelerde yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri