Bir iletkenden akacak olan akım o iletkene uygulanan gerilime ve iletkenin elektriksel direncine bağlıdır ve V=IR ile gösterilir. Yani bir iletkene uygulanan gerilim ne kadar artarsa o iletkenden geçecek olan akım değeri de o kadar büyümüş olur ki bu akımla gerilimin doğru orantılı olduğunu gösterir.
Denklemin açılımı şu şekildedir: gerilim = akım x direnç veya volt = amper x ohm veya V = A x Ω.
Gerilim düşümü meydana geldiğinde, asenkron motorun torku aniden düşer ve bu da motoru yavaşlatır. Bu yavaşlama, gerilimdeki düşüşün büyüklüğüne ve süresine, döner kütlenin ataletine ve tahrik yükünün tork-devir özelliklerine bağlıdır. Motorun geliştirdiği tork eğer dirençli torkun altına düşerse motor durur.
Ohm kanunu. Motor direnci sabit olduğu için voltaj düştüğü zaman yukarıdaki formüldede görüldüğü üzere akım artar. yani gerilim düştüğü zaman motor dönebilmek için daha çok akım çekmeye çalışır.
Akım,gerilim sonucunda iletken üzerinden elektrik yüklerinin(elektronların)hareketi olarak tanımlanabilir.Akım pozitif(+) yönden negatif(-) yöne doğru hareket eder.Devrelerde asıl işi yapan akımdır,gerilim ise akımın akmasını sağlar. Elektrik akımının birimi Amper(A)dir ve denklemlerde I harfi ile temsil edilir.
İlgili 40 soru bulundu
Bir iletkenden akacak olan akım o iletkene uygulanan gerilime ve iletkenin elektriksel direncine bağlıdır ve V=IR ile gösterilir. Yani bir iletkene uygulanan gerilim ne kadar artarsa o iletkenden geçecek olan akım değeri de o kadar büyümüş olur ki bu akımla gerilimin doğru orantılı olduğunu gösterir.
Elektriğin asıl ölümcül özelliğinin akım miktarı olduğunu düşünülür. Buna karşılık, elektrik ile ilgili birçok noktada bulunan uyarı levhalarında, gerilim üzerinden bir tasvir yapılmakta ve aslında öldürücü darbeyi vuranın gerilim olduğu belirtilmektedir.
V = I . R gereği yüksek akım veya taşıma mesafesi uzadıkça, bu kayıp artar.
-Gerilim Düşümüne Dikkat Etmezsek Ne Olur ? Gerilim düşümüne dikkat etmeyip kesiti dar ama uzun kabloların kullanımı sonrasında eğer gerilim düşümü ciddi boyutlarda ise ; 1- İletken aşırı ısınıp yanabilir, kopabilir. 2-Beslenen sistem besleme voltajında ki bu düşüşten dolayı zarar görebilir.
Elektriğin asıl ölümcül özelliğinin akım miktarı olduğunu düşünülür. Buna karşılık, elektrik ile ilgili birçok noktada bulunan uyarı levhalarında, gerilim üzerinden bir tasvir yapılmakta ve aslında öldürücü darbeyi vuranın gerilim olduğu belirtilmektedir.
Akım şiddeti artarsa güç artar, akım şiddeti azalırsa güç azalır. Akım şiddeti güç ile doğru orantılıdır. Alıcının gücü; akım şiddeti ve gerilimle doğru orantılı olduğundan çekilen güç; akım şiddeti ile gerilimin çarpımı biçiminde söylenebilir.
Bir elektrik devresi ne kadar yüklü olursa o devrede gerilim düşüş riski o kadar fazla olur. Gerilim düşümü kablo kesitine, kablo uzunluğuna ve devredeki harcanan güce göre değişir.
Bu denkleme göre: Gerilim (Volt) = Akım (Amper) x Direnç (Ohm) olarak kabul edilir. Dolayısıyla Ohm ile Amper arasındaki bağlantı ise şu şekildedir: Amper değeri arttıkça Ohm değeri düşer; Ohm değeri arttıkça Amper değeri düşer.
Yani akım yükseldikçe voltaj düşer, voltaj düşünce de çıkış akımı azalır (bkz. Ohm kanunu) bu loop sayesinde akım sınırlı kalır. Sınırlı akımın değerini basit devrelerde sabit seri direnç belirler.
Bir iletken üzerindeki elektrik akımı yoğunluğu, o iletkenin materyaline ve uygulanan elektrik alanına bağlıdır. Ohm kanunu prensibine göre bir elektrik devresindeki akım, iletkenin iki noktası arasındaki potansiyel farkı (gerilim) ile doğru orantılı, iletkenin gösterdiği direnç ile ters orantılıdır.
Akım ile direnç ters orantılıdır. Voltajı sabit tuttuğunuzda, direnci artırırsanız akım azalır; direnci azaltırsanız akım artar.
Bir iletkenin iki ucu arasındaki gerilim, iletkenden geçen akım şiddeti ile doğru orantılıdır. Gerilim arttıkça akım şiddeti artar, gerilim azaldıkça akım şiddeti azalır fakat iletkenin direnci değişmez.
Alçak gerilim tesislerinde gerilim düşümü % 5'i aşmamalıdır. Kendi transformatörü bulunan tesislerde, transformatörlerin AG çıkışından itibaren gerilim düşümü bakımından en kritik durumda olan tüketiciye kadar olan toplam gerilim düşümü aydınlatma tesislerinde % 6,5, motor yüklerinde % 8'i aşmamalıdır.
Bağlı olduğunuz şebekeyi besleyen trafonun yetersiz kalması (yeni bir siteye ya da ufak çaplı sanayi atölyesine elektrik çekilmesi.. vb.), Apartmandaki kablo kesitinin uygun olmaması (özellikle eski binalarda), Şebekede bakım yapılırken TEDAŞ ekibinin ince kablo kullanmış olması gibi nedenlerden voltaj düşüşü olur.
1,5 mm2 NYA kablodan geçecek maksimum akım ( kablo çok uzun olmamak kaydıyla ) 16 amper, 2,5 mm2 kablodan 21 amper akım geçebilir. Kolay gelsin. 1,5 mm2 NYA kablodan geçecek maksimum akım ( kablo çok uzun olmamak kaydıyla ) 16 amper, 2,5 mm2 kablodan 21 amper akım geçebilir.
Bakımsız kalan elektrik tesisatındaki eskiyen kablolar, gevşek kablo ve sigorta bağlantıları zamanla ısınacak ve kısa devre sonucu yanmaya neden olacaktır. Bu olaydan yakın konumdaki yanıcılığı yüksek malzemeler de etkilenecek ve yangın başlayacaktır.
150 metre 1.5 luk 400 metrede 2.5 luk gider.
Evinize gelen dağıtım hatlarından herhangi bir düzeltme yapılmadığı için evinizin içindeki tüm elektrik prizleri AC ile çalışır. Bu, bir elektrik prizine takılan tüm cihazların (çamaşır makinesi, blender, buzdolabı) AC kullandığı anlamına gelir.
Evlerde kullanılan alternatif akım enerjinin etkin gerilimi 220 Volt, sanayide kullanılan alternatif akımın gerilimi ise 380 Volt' tur.
Elektrik çarpması anında öncelikle elektrik enerjisinin kesilmesi ve sigortanın kapatılması gerekmektedir. Daha sonra elektrik çarpan kişinin iletken malzemelerden uzak durduğuna emin olunması gerekmektedir ve müdahale de yine iletken malzemelerle yapılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri