Gerilim tipi baş ağrısı: Gerilim tipi baş ağrıları, başın her iki tarafında yaygın bir gerginlik hissiyle karakterizedir. Bu tip baş ağrıları zaman zaman göz bölgesine de vurabilir.
Gerilim tipi baş ağrısı nerede olur? Genellikle kafada doluluk hissiyle gelir. Alın ya da şakak bölgesinde basınç hissi, kafa derisi, boyun ve omuzlarda hassasiyetle kendisini belli eder. Bazı hastalar ağrıları “Tepe üstünde gerilim tipi baş ağrısı” gibi de yorumlayabilmektedir.
Göz bozuklukları: Çocuklarda göz bozuklukları, gözde enfeksiyon, alerji, göz tansiyonu, göz yaralanması, göz kapağı iltihabı, göz siniri iltihabı gibi durumlar baş ağrısının göze vurması olarak meydana gelebilir. Sinüzit: Sinüzit, burun ve alın bölgesindeki hava boşluklarının iltihaplanmasıdır.
Gerilim tipi baş ağrısına genellikle başka semptomlar eşlik etmez ve çoğunlukla bu baş ağrıları tehlikeli olarak değerlendirilmezler.
Kırma kusurları, gözde baş ağrısı yapan en önemli sebeplerin başında gelip miyop, hipermetrop ve astigmatizm olarak bilinen ve kişinin görmesini etkileyen göz kusurlarıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Ağrıyı sol gözünün içinde ve özellikle sol göz kapağının altında nazal tarafta daha yoğun hissediyor. Aşağı ve yukarı bakış ile ağrı şiddetleniyor. Gözde kızarıklık, gözyaşında artış, o bölgede terleme değişikliği, görme keskinliğinde azalma veya çift görme tariflemiyor.
Migren ve küme tipi baş ağrıları, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir ve bu nedenle tedavisi önemlidir. Herhangi bir baş ağrısı varlığında, bir nöroloji uzmanına danışmak önemlidir.
Başın her iki yanında ya da başın arkasında hissedilebilir. Baş ağrısı genellikle yavaş başlar ve zamanla şiddetini arttırarak devam edebilir. Gerilim tipi baş ağrısı süresi değişkenlik göstersede genellikle 30 dakika ile 7 gün arasında sürebilir.
Gerilim tipi baş ağrısının nedeni genellikle stres olduğu düşünülür. Ancak stres bu ağrıyı tetikleyen etkenlerden sadece bir tanesidir. Psikolojik ve çevresel etkenler, beslenme, alkol kullanımı, kafein içecek içmek, yorgunluk, sigara kullanmak ve menstrüasyon gerilim tipi baş ağrısını tetikleyen faktörlerdendir.
Kronik Gerilim Tipi Baş Ağrısı
Daha az yaygın olarak görülen kronik gerilim tipi baş ağrıları, ayda 15 günden fazla süreyle meydana gelir. Genellikle sık epizodik gerilim tipi baş ağrısının sürekli hâle gelmesiyle oluşur. Kronik baş ağrılarının yoğunluğu gün boyunca değişebilir ancak neredeyse her zaman mevcuttur.
Göz arkası ağrısı birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Göz arkası ağrısı enfeksiyon nedeniyle olabileceği gibi stres nedeniyle gergin olmak, migren, göz tansiyonu hastalığı (glokom) ve sinüzit hastalığı etkisiyle de görülebilir.
Kas gerilimi ve spazm, aşırı derecede yorgunluk ve saatlerce aynı pozisyonda durmak da baş ağrılarına zemin hazırlar. Enseden gelen baş ağrısı, migren kaynaklı da kendini gösterebilir. Ense bölgesinden yayılarak göz kısmına kadar şiddetli bir ağrı oluşur. Kişinin yaşam kalitesi düşer.
Yabancı bir cismin kaçması dahil olmak üzere göz tansiyonu, görme bozuklukları, alerji, migren gibi sağlık sorunları ağrıya neden olabilir. Ayrıca konjonktivit, üveit gibi sağlık sorunları da ağrıya neden olabilir.
Sık yaşanan epizodik gerilim baş ağrısı, kronik hale gelebilir. Ağrı saatler sürebilir veya sürekli olarak devam edebilir. Baş ağrısı üç ay boyunca ayda 15 ya da daha fazla günde ortaya çıkarsa kronik gerilim bağ ağrısı olarak kabul edilir. Bazen gerilim tipi baş ağrısını migrenden ayırt etmek zor olabilir.
Özellikle stres, gerginlik ve anksiyete ile ilgili baş ağrıları için, stres seviyesini azaltmaya ve gevşeme teknikleri uygulamaya yardımcı olan birçok tedavi seçeneği mevcuttur. Bu teknikler arasında, yoga, meditasyon, akupunktur, masaj terapisi ve diğer gevşeme teknikleri yer alır.
Migren hastalarında anksiyete bozukluğu: Normalde şakakların etrafında veya bir gözün veya kulağın arkasında meydana gelen, başın bir veya iki tarafında hissedilen şiddetli ağrıdır.
Şakak bölgesindeki ağrı sinir sistemi, kaslar, damarlar ve diğer çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Stres, yorgunluk, uyku eksikliği, yetersiz beslenme, alkol tüketimi, hormonal değişiklikler ve göz problemleri gibi nedenler bölgede ağrıya sebep olabilir.
Bulantı, kusma, bulanık görme, çift görme, ışıktan ve sesten rahatsız olma şikayetleri de başlar. Ağrı zonklayıcı ve yarım baş ağrısı şeklindedir. Kişiler en az 24 saat dinlenme ihtiyacı hissederler.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Gerilim tipi baş ağrısı en sık görülen baş ağrısıdır. Hastaların çoğunda, sadece ara sıra ortaya çıkar. Gerilim baş ağrısı genellikle bütün kafa etkiler, sıkıcı ve baskıcı olur. Yoğunluğu genellikle hafif ile orta arasında, bu yüzden çok can sıkıcı olarak algılanmamaktadır ve günlük yaşamda ciddi bir şekilde etkilemez.
Anksiyetesi olan kişi kendini gergin, huzursuz ve asabi hisseder, hızlı nefes alır, soğuk soğuk terler, konsantre olmakta zorluk çeker, karamsarlığa kapılır ve uyku bozukluğu yaşar. Anksiyete belirtileri arasında ayrıca fiziksel olarak baş ağrısı, mide bulantısı, midede karıncalanma hissi ve karın ağrısı da yer alır.
Kafa içi basınç genellikle başka bir rahatsızlıkla ilişkili olarak yükselir. En yaygın neden kafa travmalarıdır. Kafa travmaları subaraknoid kanamaya neden olarak intrakranial basıncı arttırır.. Beyin tümörleri, iskemik inme, beyin kanaması, hidrosefali kafa içi basıncı arttıran diğer nedenlerdir.
Baş ağrısında hastadan alınan anemnizin sistemik ve nörolojik muayenenin büyük önemi vardır. Hekim gerekli gördüğü takdirde klinik laboratuvar testler (Hematolojik, Biyokimyasal, Hormonoal Serolojik) Elektroansefolografi (EEG), Beyin görüntüleme çalışmaları (BBT-MRI) gibi tanısal testlerden yararlanabilir.
Migrenden farklı olarak, zonklayıcı olmayıp, genelde baskı hissi, sıkışma hissi, kafada doluluk, baş ve boyunda ağırlık hissi veya mengene ile sıkılma hissi şeklinde tanımlanır. Genellikle iki taraflıdır. Alın bölgesinde, başın arkası ve ense bölgesinde olabileceği gibi, aynı anda başın tamamında da olabilir.
Küme Tipi Baş Ağrısı Nedir? Küme tipi baş ağrısı birkaç haftalık kümeler şeklinde gelir ve oldukça şiddetli tiplerinden biridir. Küme tipi baş ağrısı hastayı gece uykusundan uyandıracak kadar şiddetlidir. Genellikle tek yanlı, göz çevresinde ve oyucu bir ağrı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri