Trisilik antidepresanlar, kronik gerilim tipi baş ağrılarında en etkili tedaviyi sağlamaktadır. Bu ilaçlar, hastalarda ağrının tamamen ortadan kalkmasını sağlamaz, sadece ağrıyı hafifletir. Bu ağrılar birkaç gün sürebilir.
Gerilim tipi baş ağrısında aspirin, parasetamol ve ibuprofen gibi ağrı ilaçları reçete edilebilir. Migrenin etkisini de azaltan bu ilaçlar geçmişte ağrıdan kurtulma sağlar. Reçeteli ilaçlar genellikle migren ve küme baş ağrısına yönelik olarak önerilmektedir. Triptanlar migren için en etkili ilaçtır.
Antidepresanlar; Nortriptilin gibi trisiklik antidepresanlar kronik baş ağrılarını tedavi etmek için kullanılabilir. Bu ilaç grubu aynı zamanda kronik baş ağrılarına sıklıkla eşlik eden depresyon, uyku bozuklukları ve anksiyeteyi de tedavi etmekte kullanılmaktadır.
Gerilim tipi baş ağrısında ağrının türüne göre, hekimler tarafından farklı ağrı kesiciler reçete edilebilir. Piyasadaki reçetesiz ilaçlar kullanılabilmektedir.
Gerilim tipi baş ağrısının nedeni genellikle stres olduğu düşünülür. Ancak stres bu ağrıyı tetikleyen etkenlerden sadece bir tanesidir. Psikolojik ve çevresel etkenler, beslenme, alkol kullanımı, kafein içecek içmek, yorgunluk, sigara kullanmak ve menstrüasyon gerilim tipi baş ağrısını tetikleyen faktörlerdendir.
İlgili 44 soru bulundu
Stres, gerilim, yorgunluk, gürültü, uykusuzluk, açlık, adet görme gibi etmenler gerilim tipi baş ağrısını tetikleyebilir ya da şiddetlendirebilir. Yine bazı gerilim tipi baş ağrılı hastalarda çene eklemi ile ilgili sorunlar ve boyun ağrıları görülebilir. Genellikle yirmili yaşlarda başlar.
Dönemsel olarak ortaya çıkan gerilim tipi baş ağrıları kalıcı hale dönüşerek kronik bir form kazanabilir. Bu durumda tedavi uygulamalarıyla baş ağrılı yakınmaları kontrol altına almak gerekmektedir aksi takdirde ağrılı yakınmalar her ortaya çıktığında hayat kalitesinde ciddi negatif etkiler oluşacaktır.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Gerilim tipi baş ağrısı en sık karşılaşılan baş ağrısı türüdür. Baş, şakaklar, alın ve boyun çevresinden hafif veya orta şiddetli ağrılar ile kendini gösterir1. Başın çevresinde bir lastikle sıkıştırılıyormuş gibi bir basınç ve gerginlik hissi oluşur.
Sık epizodlu gerilim tipi baş ağrısı ise en az 3 ay boyunca ayda bir gün veya daha çok, fakat 15 günden daha az görülen ve (yılda 12 gün veya daha fazla ve 180 günden az) bir durumdur, diğer özellikleri aynıdır.
LAROXYL trisiklik antidepresan adı verilen ilaç grubuna aittir. Bu ilaçlar beyindeki kimyasal maddelerin düzeyini değiştirerek depresyon semptomlarını (belirti) düzeltir. LAROXYL depresyon belirtilerinin giderilmesinde, özellikle endojen depresyonun tedavisinde kullanılır.
Lustral kullanımı sırasında hafif ve geçici yan etkiler yaşanabilir. Bunlar arasında bulantı, baş dönmesi, uyku hali, uykusuzluk, baş ağrısı ve cinsel isteksizlik bulunur. Bu yan etkiler genellikle ilacın kullanımına alışıldıkça azalır veya kaybolur.
Antidepresanlar
Amitriptilin migrenin profilaktik tedavisinde en çok kullanılan ve etkinliği en iyi gösterilen trisiklik antidepresandır. Depresyon, uyku bozuklukları, anksiyete ve diğer ağrı bozukluklarının eşlik ettiği durumlarda tercih edilebilirler.
Ense Kökü Ağrısı ve Ense Ağrısı
Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm… Tüm bu rahatsızlıkların ortak bir noktası var. Hepsi ensede ağrıya neden olabiliyor. Ense veya ense kökünde ağrı yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geliyor.
Gerilim tipi baş ağrısı, başın çevresini bir bant gibi saran, alın-şakak bölgelerinde ağırlık ve omuzlarda gerginlik oluşturan bir ağrı türüdür. Ağrı, migrendeki gibi arkadan öne doğru olabilir ancak başın geriye doğru çekilmesi hissi oluşturması ve zonklamanın bulunmamasıyla migrenden ayrılır.
Kafadaki basınç hissi, gerilim sonucu yaşanan baş ağrısı olarak tanımlanır. Bu ağrı bazen migren ağrısı ile karıştırılmaktadır. Bu tarz ağrıların nedeni yaşanan stres kaynaklı olabilir. Stres kaynaklı olmasının dışında da farklı nedenleri olabileceği göz ardı edilmemelidir.
Baş Ağrısı ile Başa Çıkmanın Yolları
Parasetamol gibi ağrı kesiciler ağrıyı kontrol altına almaya yardımcı olur. Parasetamol, NSAID grubu ağrı kesiciler (aspirin, ibuprofen, naproksen, ketoprofen gibi) mide kanamasına neden olmaz.
Geçmeyen baş ağrılarının büyük bir bölümü beyinde bir sorun teşkil etmemektedir. Hipertansiyon ve metabolik bazı durumlarda ise baş ağrısı olabilmektedir. Kalp, mide, KOAH, astım gibi kullanılan bazı ilaçlarda baş ağrısı yapabilmektedir. Bu konuda Dahiliye muayenesi çözüm üreterek, gerekli tedaviler düzenlenmektedir.
Önemli bilgi: Ağrı kesiciler çok sık kullanılırsa baş ağrıları daha sık ortaya çıkabilir. Strese bağlı baş ağrısını uzun vadeli olarak önlemek için, düzenli olarak hafif dayanıklılık sporları yapmak, manuel terapi, gevşeme egzersizleri, yoga ve uzman rehberliğinde biofeedback tedavisi faydalı olabilir.
Psikolojik baş ağrısının en sık nedeni ruhsal sorunlar olarak gözlemlenmiştir. Ruhsal sorunlarınızla ilgilenmediğinizde yada göz ardı ederek çözüme kavuşturmadığınız zaman ciddi kronik baş ağrıları yaşamanız olağan bi durumdur.
Gerilim Tipi Baş Ağrıları
Genellikle stres sonucu oluşmaktadır. Işık ve ses hassasiyeti, bulantı-kusma bu tip ağrılarda olmaz. Başın iki yarısında da ağrı hissedilir. Bu tip ağrıların altından genellikle depresyon, kaygı bozukluğu gibi psikiyatrik sebepler çıkmaktadır.
Şakak bölgesindeki ağrı sinir sistemi, kaslar, damarlar ve diğer çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Stres, yorgunluk, uyku eksikliği, yetersiz beslenme, alkol tüketimi, hormonal değişiklikler ve göz problemleri gibi nedenler bölgede ağrıya sebep olabilir.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri