Nefes alıp verişi hızlanıyor, sesler çıkarıyor ya da alkışlıyor. Kollarını uzatıyor ya da vücudunu kaldırmaya çalışıyor. Huzursuz şekilde mırıldanıyor, sanki bir şeyler istiyor.
Mimikleri kullanarak, gülümsemeler, dil çıkarmalar, tatlı, hoş sesler çıkarmak bebekleri eğlendirir. ''Seni seni bebeğim, canım diyerek işaret parmakla bebeğin yanaklarına, burnuna , çenesine dokunmak , hafif gıdıklamak ve onunla hoş birşeyler yapıyor ifadesi vermek onu çok eğlendirir ve mutlu eder.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
8. Aylık bebek gelişimi:
İsmi seslenilince dönüp bakar. Ayna da kendisine bakmayı sever. Sesinizden kızgın ya da neşeli olduğunuzu anlayabilir.
İlgili 25 soru bulundu
İlk başlarda bilinçsiz olarak gülümser. Ancak 1. aydan sonra anneyi tanır ve bilinçli olarak gülümser. Bebekler anne-babalarının sesini tanır ve daha anne karnındayken işitmeye başlamış olduğu sesleri duymak onları rahatlatır.
Bu dönemde bebeğinizin gözleri sürekli üzerinizde olacaktır. Siz onunla konuştukça o da size tepki verir. Bu dönemde bebeğinizle bol bol konuşun ve ona tepki verin. Bebeğiniz 3 aylık olduğu zaman agu gibi sesler çıkarmaya başlayabilir.
Bir gebenin düşünceleri duygularını etkilerken, duygular da nörohormonları etkilemektedir. Anne adayı tedirgin, stresli veya korku içinde ise kanına salınan stres hormonları plasentadan geçerek bebeğe ulaşırlar. Bu stres hormonları etkilerini bebek üzerinde de gösterecektir.
Bebekler anne kokusunu kolayca tanıyor çünkü 9 ay onların karnında yaşıyor, doğduğunda ilk onları görüyor. Kalbini oluşturan, atmasını sağlayan da yine annenin nefesi oluyor. Bu yüzden annelerini kokusundan, sesinden tanıyorlar.
Ebeveyn bebeğin asıl duygusunu ve ihtiyacını anlayamadığı gibi bebek de ebeveyninin tepkisini anlamlandıramaz. Bebeğe bağırmak her ne kadar fiziksel şiddet uygulamak gibi önemli bir sorun gibi görünmese de bir duygusal şiddet türüdür ve sürekli olduğunda bebeğin psikolojik sağlığına ciddi zararlar verebilir.
Bebekler Hisseder
Bebekler nasıl annesinin kokusunu hisseder, yüzüne ve sesine tepki verir. Aynı şekilde babayla da bağ kuruldukça onu hissetmeye başlar.
Ağlamalar azalmaya başlıyor. Dördüncü ay ile birlikte bebeğin ağlamaları azalmaya başlar, yine ilgi istediği için ağlayabilir, yalnız kalmaktan hoşlanmadığı ve anne-babayı çağırmak için ağlayabilir, yanına gelindiğinde sakinleşebilir. İlerleyen aylarda bebeğin duyguları yüz ifadelerinden okunmaya başlar.
1 yaşından itibaren bazı bebekler, babalarına birden düşkünlük göstermeye başlayabilir. Günümüzde, bebeklikte bağlanma sürecinin öneminin daha da fark edilmiş olması, babaların da bu sürece daha dikkatli yaklaşmalarına ve sürece daha çok dahil olmalarına sebep olmuştur.
Nefes alıp verişi hızlanıyor, sesler çıkarıyor ya da alkışlıyor. Kollarını uzatıyor ya da vücudunu kaldırmaya çalışıyor. Huzursuz şekilde mırıldanıyor, sanki bir şeyler istiyor.
Bazı bebekler oldukça sakinken kimisi kolay öfkelenir ve sinirle ağlar veya ellerindeki eşyaları fırlatırlar. Bebeğinizin sinirlenme sebebi bu küçük insanın kişiliğine göre değişiklik gösterebilir. Bebekler isteklerini ve ihtiyaçlarını ağlayarak ebeveynlerine veya onlara bakan kişiye iletirler.
“Bebekler annelerini kokularından ve seslerinden tanırlar”
Her ay görme duyusu gelişir. İşitme duyusu; anne karnında ortalama 18-20. haftalarda başlar. Özellikle anne sesi belleğine kaydedilir.
4 aylık bebek gelişimi
4 aylık bir bebek; Anne ve babasını tanır ve diğer insanlardan ayırt eder. Uzaktaki bir oyuncağa ulaşmak için tüm vücuduyla çabalar.
Sebebinin bebeklerdeki kıl dibindeki salgı bezlerinden alakalı olduğu görülmektedir. Bilhassa kafa kısmında ve yüz kısmında daha aktif çalışan salgı bezlerinden yayılan koku bebeklerdeki mis kokuyu ortaya çıkarmaktadır.
Annenin bebeğe sarılması güvende olduğunu hissetmesini sağlar. Bu yüzden annelerine bebeğine fiziksel temasta bulunmaları oldukça önemlidir. Anne bebek iletişimi güçlendirmek için temasta bulunması, konuşması vb. eylemlerde bulunması gerekir. Hatta bu davranışlarda sürekli ve tutarlı olmalıdır.
Gebelik döneminde annenin yaşadığı stres; bebeğin zihinsel gelişimi, fiziksel sağlığı ve kişilik yapısına da etki edebiliyor. Hatta bebeğin yaşamının ilerleyen dönemlerinde kronik hastalıklara yatkınlığını artırabiliyor.
Bebek, bağlanma nedeniyle anneyle etkileşim içindedir. Annenin ve bebeğin arasındaki bu etkileşim nedeniyle annenin duyguları bebeğini etkileyebilmektedir. Anne mutsuzsa bebek hissedebilir. Anne üzgünse bebek huzursuzlaşabilir.
Hamileliğin 7. haftasında bebekler dokunmayı hissetmeye başlıyor.
Ağlaması, hızlı hareketleri ve iç çekmelerinin hepsi yepyeni bir şeyler yaşadığı anlamına gelir. Bunlar aynı zamanda ne zaman aç veya yorgun olduğunu daha iyi anlamanıza da yardımcı olur. Bu yaşta bebeğiniz, doğumdan bu yana işittiği sesleri taklit etmeye başlayabilir.
10.00-16.00 saatleri arasında bebeğinizi denize sokmamaya ve güneşe çıkarmamaya özen gösterin. Bebeğinize güneş kremi alırken içerdiği kimyasal maddelere dikkat etmenizde fayda bulunur. Bebeğinizi güneşe çıkmadan önce güneş kremi sürüp her 2 saatte bir de yenileyebilirsiniz.
2 aylık kız bebek için 57 cm ve yaklaşık 4.7kg ortalama değer olarak alınabilir. Erkek bebeklerde ise yaklaşık değerler 59cm ve 5.3kg olarak referans alınabilir. Ancak bu durum, doğum kilosu ve genetik faktörler eşliğinde değerlendirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri