Gerilla pazarlama, alışılmışın dışında taktiklerle ve beklenmeyen yerlerde, beklenmeyen zamanlarda yürütülen pazarlama kampanyalarına verilen isimdir. Aynı zamanda Jay Conrad Levinson tarafından 1984 yılında yazılan bir pazarlama kitabının adıdır.
Gerilla Pazarlama, tüketiciyi şaşırtmak, silinmez bir izlenim bırakmak ve bol miktarda sosyal vızıltı yaratmakla ilgilidir. Gerilla pazarlamasının , daha geleneksel reklam ve pazarlama biçimlerine kıyasla tüketiciler üzerinde çok daha değerli bir izlenim bıraktığı söyleniyor.
Gerilla pazarlama uygulaması, markanızın ürününü ya da logosunu insanların karşısına standart reklamların dışında farklı bir şekilde sunarak yapılır. Örneğin, 3 boyutlu bir maketle dış mekanda ilgi çekici bir reklam tasarımı oluşturarak insanların dikkatini çekmek mümkündür.
Levinson (2012), gerilla tarzı pazarlamayı, “kar ve memnu- niyet gibi geleneksel amaçlara, para yerine enerji ve hayal gücü gibi geleneksel olmayan sermayeler yatırarak ulaşma tekniğidir” şeklinde tanımlamıştır (22).
Gerilla pazarlama, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin yaratıcılık ve hayal gücünü kullanarak ve hızlı hareket ederek piyasadaki diğer rakiplerini demoralize edip kendine bir yer edinmesi veya pazar payını genişletmesi şeklindeki bir pazarlama tekniğidir.
İlgili 37 soru bulundu
Gerilla reklam türü, düşük bütçelerle büyük kitlelere ulaşmayı hedefleyen, alışılmışın dışında pazarlama taktikleri üzerine odaklanan reklam stratejisidir. Orijinal terim Jay Conrad Levinson tarafından 1984 tarihli "Guerrilla Advertising" kitabında yer aldı.
Gerilla pazarlama, bir ürünü; yenilikçi, alışalagelmişin dışında ve uygun maliyetli pazarlama yöntemleri kullanarak maksimum biçimde teşhir etmektir. Bu pazarlama yönteminde aslolan, çok büyük bütçeler kullanmadan insanları etkileyebilmektir. Gerilla pazarlama taktikleri çarpıcı, farklı ve zekice tasarlanmalıdır.
Gerilla düzenli orduya karşı hafif silahlarla donatılmış küçük gayrinizami unsurlardır. Gerilla İspanyolca ( Küçük harp ) demek olup Napolyon'a karşı gösterilen mukavemetten doğmuştur. Genellikle halk savaşçısı olarak da isimlendirilir. Gerilla harbi en eski harp şekillerinden biridir.
Gerilla pazarlama, alışılmışın dışında taktiklerle ve beklenmeyen yerlerde, beklenmeyen zamanlarda yürütülen pazarlama kampanyalarına verilen isimdir.
Gerilla sanatı, sanatçıların toplumsal ortamlarda yaptıkları izinsiz sanat işlerini içermektedir. Gerilla sanatçılarının bu işleri yaparken amaçladıkları toplum düzeninde değişiklikler ve farklar yaratmaktır. Gerilla sanatı günümüzde sıkça sokaklarda rastlayabildiğimiz bir sanattır.
gerilla pazarlama, satışları artırmak veya bir marka veya işletmeye ilgi çekmek için yeni veya geleneksel olmayan yöntemlerin kullanılmasıdır. bu yöntemler genellikle düşük maliyetlidir veya ücretsizdir ve daha kişisel etkileşimlerin veya viral sosyal medya mesajlaşmalarının yaygın kullanımını içerir.
Markaların veya sivil toplum kuruluşlarının belli bir hedef kitle üzerinde şaşırtıcı ve anlık olarak büyük etki oluşturan yaratıcı tanıtım çalışmaları yoluyla yaptıkları pazarlama iletişimi sürecine gerilla pazarlama denir.
I-Gerilla Pazarlaması Nedir? Gerilla pazarlaması özellikle KOB niteliğindeki işletmelerin küçük, periyodik ve şaşırtıcı hamlelerle, rakiplerini demoralize etmesine dayanan, hızlı hareket kabiliyeti gerektiren ve yaratıcılık ile hayal gücünden geniş ölçüde yararlanan bir pazarlama tekniğidir (Tek, 1999: 109).
Gerilla pazarlama, ürünler/ hizmetler için viral oluşturma amacıyla sıradan, günlük bir yerde alışılmadık veya beklenmedik bir pazarlama etkinliği yürütme eylemidir. Gerilla pazarlama, minimum yatırımla kar elde etmenin kanıtlanmış bir yöntemidir.
Gerilla pazarlamanın en sık karşılaşılan uygulamalarından birisi ambient reklamcılıktır. Ambient reklamcılık, reklam mesajlarının iletilmesi amacıyla tüketicilerin etkileşim içerisinde oldukları çevresel elemanları kullanan ve bu elemanları reklamcılık açısından anlamlı hale getiren gerilla reklamcılık formudur.
Ağızdan ağıza pazarlama (AAP), temelde, tüketicilerin birbirleri ile işletmenin ürünleri hakkında olumlu yönde iletişim kurmalarını sağlayarak, işletme- marka imajının güçlendirilmesini ve satışların artırılmasını amaçlayan bir ileti- şim ve pazarlama yöntemidir.
İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun (IRA) komutanı olan Michael Collins, günümüzdeki kentsel gerilla savaşının teorik kurucusu olarak kabul edilir.
Tuzak pazarlama terimi, genel olarak, herhangi bir sponsorluk ücreti ödemeden bir etkinliğin itibarından ve popülaritesinden yararlanma girişimi ya da bir etkinlikle ilgili rakip işletmenin ilgisini zayıflatmak için kasıtlı çabaları ifade etmektedir.
Ambient reklamcılık, reklam mesajlarının iletilmesi amacıyla tüketicilerin etkileşim içerisinde oldukları çevresel elemanları kullanan ve bu elemanları reklamcılık açısından anlamlı hale getiren gerilla reklamcılık formudur.
Gerilla pazarlama fikrinin temelleri ilk defa Jay Conrad Levinson tarafından Kaliforniya Berkeley Üniversitesinde pazarlama dersleri verirken kendi işletmesini kurmak isteyen bir grup öğrencisinin kısıtlı bütçeyle bir işletme kurmanın yollarını öğreten bir kitap önermesini istemesi ile 1980'lerin başında atılmıştır.
Eğitimin amacı İşletmecilere, girişimcilere, işletme yöneticilerine küçük bütçeler ile büyük pazarlama aksiyonları yapmak isteyenlere, Pazarlama işi ile uğraşan personel, yönetici ve bu mesleği seçmek isteyen öğrencileri Satış dünyası yönetimine hazırlamak veya becerilerini geliştirmek.
Kavram ilk olarak, 1800'lü yılların başında İspanya'da Napolyon'un işgalci kuvvetlerine karşı yıpratma savaşı veren gerillalar (guerillas) ile birlikte literatüre girmiştir.
Gerilla pazarlama, şirketlerin ürün veya hizmetlerini pazarlamak için klasik kalıpların dışına çıkan, beklenmedik reklam modellerini piyasaya sürmesine dayanan pazarlama stratejisine verilen isimdir. Bu terim ilk defa 1984 yılında Jay Conrad Levinson tarafından “Guerilla Marketing” isimli kitabında kullanıldı.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri