Vergi yargısının görüşü Anayasa ve yasa hükümlerine uygun olan görüştür. Engellilik indiriminden yararlanmak isteyen ancak işe giriş anında başvuru yapamamış çalışanlar; düzeltme zamanaşımı süresi içinde 5 yıl geriye dönük olarak dilekçeyle başvurarak engellilik indirimi bedellerini talep edebilirler.
işlem sonuçlanmış ise kısa sürede gelir. Bürokasi ve yazışmalardan dolayı 1 ay olabilir 2 ay olabilir. Ancak işlem baştan yapılacaksa daha önce hiç vergi indirimi yoksa çok zaman alıyor.
Alınacak vergi indirimi ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılacak başvuru sonucunda da erken emekli olunabiliyor.
2022 yılı engellilik indirimi :
Birinci derece engelliler için 2.000 TL. İkinci derece engelliler için 1.170 TL. Üçüncü derece engelliler için 500 TL'dir.
Engelli olduğu için vergi indiriminden yararlanmak, diğer bir ifade ile daha az vergi ödeyip yaşı beklemeksizin emekli olmak isteyenlerin başvurularını; - İllerde Defterdarlık Gelir Müdürlüğüne, - Bağımsız Vergi Dairesi bulunan ilçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğüne, - Diğer ilçelerde Mal Müdürlüğü'ne, yapması gerekir.
İlgili 38 soru bulundu
Engellilik Vergi İndirimi Başvuru İşlemleri hizmetine e- Devlet Kapısı üzerinden erişebilirsiniz. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi.
Vergi kimlik numarasını gösteren belge (Vergi levhasının fotokopisi) T.C. Kimlik Numarasını içerir nüfus cüzdanı fotokopisi. İlgili yönetmeliğe uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı veya noter tasdikli örneği ya da raporu düzenlemiş olan hastanece tasdikli örneği.
Raporların, eski ya da yeni yönetmeliklere göre alınmış olması geçerliliği etkiler mi? Bu soruya yanıt olarak; “kesinlikle hayır” diyoruz. Yürürlüğe giren her bir yönetmelik, kendi yürürlük tarihinden önce alınmış raporların süresi içinde geçerli olduğunu yazmaktadır.
Sigortalı çalışanlar, emekli olabilmek için, sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş sınırına ilişkin bazı şartları sağlamak zorundadırlar. Bu şartlardan diğer ikisini tamamlamış ancak prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.
Gelir Vergisi, Gümrük Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Emlak Vergisi Kanunlarında engellilere çeşitli avantajlar sağlanmıştır.
Bunun için öncelikle "http://www.bmvdb.gov.tr/engelliindirimi/" internet adresine giriş yaparak engelli vergi indirimi sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
1 Ekim 2008 günü ve sonrasında işe girenler sosyal güvenlik yönünden 5510 sayılı yasaya tabi olduklarından, erken emeklilik için vergi indirimi belgesi almak zorunda değillerdir. Emeklilik için SGK ya şahsen başvuru esastır.
Malulen emeklilik ise çalışma vasfını kaybeden % 60 ve üzeri engele sahip sigortalıların emekliliği ile ilgilidir ve malulen emekli olanlar, emekli olduktan sonra çalışır iseler, yaşlılık aylıkları durdurulmaktadır. Engelli vergi indirimi ile emeklilikte böyle bir durum söz konusu değildir.
Kanunlar, geçmiş olay ve işlemlere uygulanamazlar.” Anayasada geriye doğru vergileme konusunda mevcut Anayasamızda vergiler ile ilgili olarak 73. maddenin son fıkrasına şu eklemenin yapılmasının yeterli olacağı kanaatindeyiz: “Kanunlar ile geçmişe dönük olarak vergi ve benzeri mali yükümlülükler konulamaz.”
%40 ve üzeri tüm engelli çalışanlar gelir vergisi indiriminden yararlanır.Bunun için engelli raporu,çalışma belgeleri ile ilgili vergi dairesine bir dilekçe ile başvurulmalıdır.
Engellilik indiriminden yararlanmak isteyen ancak işe giriş anında başvuru yapamamış çalışanlar; düzeltme zamanaşımı süresi içinde 5 yıl geriye dönük olarak dilekçeyle başvurarak engellilik indirimi bedellerini talep edebilirler.
Yeni çıkan 6111 sayılı Kanun (Torba Yasa) ile uzman ve usta öğretici olarak çalışanlara bu yasanın çıkış tarihinden önceki hizmetlerinde ay içerisindeki 30 günden eksik kalan süreleri borçlanma hakkı getirilmiştir.
Bu bağlamda prim gün sayıları ve prim yüzdeleri için de engellileri kapsayan tablolara dikkat etmek gerekir. Yüzde 40 engelli emeklilik şartları aşağıdaki gibidir: %40 engelliler 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim şartıyla emekliye ayrılabilir. 6 Ağustos 1991 ve 5 Ağustos 1994 aralıklı işe giriş yapanlar 3760 gün.
Evet alabilirsiniz. Çünkü bu hastalıklar süregelen, kronik rahatsızlıktır.
Süresi biten engelli raporunu yenileme nasıl yapılır? Süresiz engelli raporu geçerlilik süresi ömür boyudur ancak süresiz raporların yenilenmesi gerekir. Bazı durumlarda süresiz engelli raporlarının da yenilenmesi gerekir.
2. Geçerlilik süresi 01 Ocak 2021 tarihi ve sonrasında sona ermiş ya da sona erecek süreli engelli sağlık kurulu raporu bulunan ve yeniden rapor düzenlenmemiş olan kişilerin raporları 31 Aralık 2022 tarihine kadar geçerlidir.
Sorgulama için öncelikle (http://eviss.ivdb.gov.tr/) bağlantı adresine tıklayınız. Açılan sayfada şu bilgileri sisteme girmeniz gerekiyor. EVİSS sorgulama ekranından şahsınızla ilgili iki bilgiyi eksiksiz ve doğru olarak girdiğinizde dosyanızın hangi aşamada olduğunu takip edebilirsiniz.
Aracın engellilik durumuna en uygun olan aparatlarla güncellendiğini gösteren araç tescil belgesi, proje raporu belgesi, araç için teknik belge ve vergi istisnası bildirim belgesiyle beraber vergi dairesine başvuru yapılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri