İzmir'in meşhur lezzetlerinden gevrek, aslında 2 kez pişirme işleminden geçirilen bir hamur işi. Hazırlanan hamur önce pekmezli, kaynayan bir karışımın içinde bir süre pişiriliyor, ardından susamlanıp fırınlanıyor.
Erik Dalı Gevrek Olur - Isparta
Açıklama: Yöre: Isparta.
Nevşehir Simidi yöre adı ile özdeşleşmiş fırıncılık mamulüdür. Üretim metodu ve dış görünüşü ile farklılaşarak yöreyle ünlenmiştir. Nevşehir Simidi Türkiye'nin diğer illerinde üretilen simit şeklinden farklı olarak dikdörtgene yakın yuvarlak kenarlı olarak üretilir.
Muhtemelen Mısır'dan başlayan yolculuğunda İstanbul'da 1830'lu yıllarda ilk kez “Gevrek” olarak ortaya çıkıyor. Gevrek sıcak kazanlarda pekmezle kaynatılıp susamlanıyor ve altın sarısı rengiyle satılıyor. Bugünkü gibi koyu bir rengi yok.
Ülkemizin geleneksel lezzetlerinden olan simit İzmirlilerde gevrek olarak adlandırılır. İzmir gevreği ile İstanbul simidi arasındaki fark pekmezleme denilen işlemin farklı uygulanmasından kaynaklanır.
İlgili 23 soru bulundu
Ülkemizde yaygın olarak tüketilen ve ''simit'' olarak adlandırılan bol susamlı halka şeklindeki hamur işine İzmirliler gevrek derler. Hakiki gevrek hamuru nohut mayasıyla hazırlanır. İçinde süt veya şeker yoktur.
Rize simidi - kerkeli
Görüntüsüyle şaşırtan, susam kullanılmadan hazırlanan Rize simidinin Ruslardan Karadeniz mutfağına geçtiği söyleniyor. İnce ve sert yapısıyla diğer simitlerden ayrılan bu simidin fırından alınır alınmaz yenmesiyse en makbulü.
Sene başında 2,5 liradan 3 liraya çıkarılan, nisan ayında ise 3,5 lira olan gevrek ve boyozun fiyatı yine arttı. İzmir Pide ve Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen, 10 Haziran Cuma gününden itibaren gevrek ve boyozun yüzde 15 zamlı şekilde 4 liradan satılacağını açıkladı.
#iZMiR'de gevreğe gevrek denir.
Vedat Milor diyor ki: “Yani İngilizler bile Turkish bagel ifadesini bırakıp doğrudan simit derken İzmirliler hala gevrek diyor” Çünkü İzmir'de olan İzmir'de kalır öööyle İngiliz, İstanbullu bu durumları anlamaz.
Simidin tarihçesi
Tarihi 1593 olan Üsküdar Şeriye Sicilinde, has undan yapılmış halka biçimindeki bir çeşit ekmek, "simid-i halka" olarak adlandırıldı. Padişah 2'nci Süleyman döneminde ise bir mutfak defterine, çörek ve ekmeğin yanı sıra saraya günde 30 simit tahsis edildiği yazıldı.
Ankara Simidi ülkemizin diğer yörelerinde üretilen simitlere göre daha ince, daha küçük, yoğun pekmezli, koyu renkli bir simittir. Genellikle sıcak tüketilir.
Yazdıklarının değil İzmir'in fazlası vardır. Simide gevrek denir, çekirdeğe çiğdem, sigortaya asfalya.
Orijinal gevrek hamuru nohut mayasıyla hazırlanır. Yani simitte olan süt ve şeker gevrek hamurunda bulunmaz.Ayrıca susamlar her ne kadar günümüzde simide pekmez ile bastırılsa da orijinal tarifinde su ile bastırılırken gevreğin orijinal tarifinde de susamlar simide bolca pekmez sürülerek bastırılır.
@MuzafferDumenci Simide simit denir, simit Ankara simididir.
Simitin Osmanlıdaki serüveni 14.yüzyıla kadar dayanmaktadır. Bu yüzyıllarda sultan sofralarında, saray mutfağında da yerini almayı başarmıştır. Aslında simit bir bakıma saraylı idi.
Her ne kadar 'Klorak' bir çamaşır suyu markası olsa da İzmir'de çamaşır suyuna klorak denir. Rumcadan gelen asfalya, sigorta kutusunun adıdır.
4. Darı Darı'nın anlamı mısırdır.
Olay henüz döviz kurlarının uygulanmadığı yıllarda ABD-Kanada sınırlarındaki bir şehirde geçmektedir. Bir Amerikalı, cebindeki 1 dolarla dolaşmaya çıkar. Bir ara karnı acıkır ve simit alır(amerikan simiti). Simitin fiyatı 10 centtir.
Her bir mısır gevreğinin besin değeri ve kalorisi de farklı olabilmektedir. Mısır gevreği genellikle açlık krizlerini bastırarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Mısır gevreği doğru bir şekilde tüketildiği takdirde kilo aldırmaz.
Türkiye'de 1 liraya satılan sokak simidi ise New York'ta 1.5 dolara satılıyor.
Daha önce tanesi 1,25 TL'den satılan susamsız simitin fiyatına 25 kuruş... Halk arasında Giresun simiti olarak bilinen susamsız simitin fiyatı zamlandı. Daha önce tanesi 1,25 TL'den satılan susamsız simitin fiyatına 25 kuruş zam yapıldı ve 1.5 liradan satılmaya başlandı.
Kel simit, sadece susamsız olmasıyla değil yapılışındaki farklılıklar nedeniyle de klasik simitten ayrılıyor. Haşlama simit olduğu söylenen kel simit, un, su, tuz ve az miktarda mayayla hazırlanan ve börek hamuruna benzetilen bir hamurdan yapılıyor.
Tanesi 79 Cent'e (yaklaşık 7 TL) satılan simitler, Avrupa'nın diğer marketlerine de yayıldı. Türkiye'nin en önemli sokak lezzetlerinden biri olan simit, artık Alman ve Avrupa marketlerinde.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri