Bir gök cisminin gezegen olarak sınıflandırılması için üç koşulu sağlaması gerekir. Bunlar Güneş etrafında bir yörüngede dolanması, küresel şekli sağlayacak kadar büyük bir kütleye sahip olması ve Güneş etrafındaki yörüngesini temizleyebilmesi.
Güneş'in etrafında dolanan, kendine küresel bir biçim verecek kadar kütlesi olan ve yörüngesinin yakın çevresini (doğal uyduları dışında) temizlemiş gök cisimlerine gezegen denir.
Kısaca Dünya Gezegeninin Özellikleri
Güneş sisteminin üçüncü gezegenidir. Canlı yaşamı bilindirdiği bilinen tek gezegendir. Kendi ekseni etrafında yaklaşık 23 saat 56 dakika ve 4 saniyede döner. Bir günün süresi (Güneş'e göre) 24 saattir.
Uluslararası Astronomi Birliği'nin tanımına göre Güneş sisteminde sekiz gezegen bulunmaktadır. Güneş'e olan uzaklıklarına göre sıralandığında Merkür, Venüs, Dünya ve Mars olmak üzere dört karasal ve onların ardından Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün olmak üzere dört dev gezegen bulunmaktadır.
Güneş sistemindeki gezegenler Güneşe yakından uzağa doğru; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün şeklindedir.
İlgili 42 soru bulundu
Bir gök cisminin gezegen olarak sınıflandırılması için üç koşulu sağlaması gerekir. Bunlar Güneş etrafında bir yörüngede dolanması, küresel şekli sağlayacak kadar büyük bir kütleye sahip olması ve Güneş etrafındaki yörüngesini temizleyebilmesi.
Güneşe yakınlığına göre gezegenlerin sıralaması;
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Merkür, Güneş Sistemi'ndeki en küçük ve Güneş'e en yakın gezegen. Yaklaşık 88 Dünya gününe eşit yörünge süresi ile yörüngesinde Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerden daha hızlı devinir. Kendi ekseni çevresindeki dönüşünü yaklaşık 59 günde tamamlar. Bilinen hiç doğal uydusu yoktur.
Güneş Sistemi'nde Venüs'ün özel yeri
Yer'den gözlendiğinde en parlak gezegendir. Yüzey sıcaklığı en yüksek gezegendir. Yer benzeri gezegenler arasında en yoğun atmosfere sahip olanıdır. En çok uzay aracı gönderilen ve üzerinde en çok sayıda insan yapımı araç bulunan gezegendir.
Güneş Sistemimizdeki Güneş'e en uzak gezegen olan Neptün, Güneş'ten 4,5 milyar kilometre, en uzaktaki ikinci gezegen Uranüs ise 2,88 milyar kilometre uzaklıktadır. Neptün üzerindeki en düşük sıcaklık -215 °C, Uranüs'teki en düşük sıcaklık ise -225°C'dir.
Jeologların edindiği kapsamlı ve geniş bilimsel kanıtlara dayanarak, Dünya'nın yaşının yaklaşık 4,54 milyar yıl (4,54×109 yıl) olduğuna karar verilmiştir.
Dünya yüzeyindeki karalar, sulardan daha fazla yer kaplar. Dünya'yı üç parça olarak düşünürsek sular bu üç parçadan birini oluşturur. Dağlar kara katmanında, buzullar ise su katmanında bulunur.
Toplamda, hem en eski karasal kurşun rezervuarlarının hem de Güneş Sistemi içindeki bugüne kadar bulunan diğer tüm rezervuarların yaş tarihlerinin uyumu, Dünya'nın ve Güneş Sisteminin geri kalanının yaklaşık 4.53 ila 4.58 milyar yıl önce oluştuğunu desteklemek için kullanılır.
Dünyamız katı bir kabuk, aktif volkanlar, dağlar, vadiler, kanyonlar, ovalar ve daha birçok yer şeklini içeren bir yüzeye sahiptir. Dünya, okyanus gezegeni olmasından dolayı özeldir. Yüzeyinin yaklaşık %70'ini okyanuslar ve denizler oluşturur.
Plüton, Güneş sistemi'ndeki karasal gezegenler dikkate alındığında küçük bir kütleye sahiptir. Hatta gezegenlere ait yedi uydudan da daha hafiftir. Kütlece Plüton'dan büyük olan uydular: Ganymede, Titan, Kalisto, İo, Ay, Europa ve Triton'dur. Plüton'un çapı bir cüce gezegen olan Ceres'ten yaklaşık iki kat daha uzundur.
Bir yıldız etrafında ve kendi yörüngesi etrafında dönen aynı zamanda kendi ekseni etrafında da dönmeye devam eden, bu şekilde yörüngesini de temizleyen gök cismine Gezegen adı verilir.
Güneş Sistemimizdeki son gezegen olan Neptün; karanlık, soğuk ve çok rüzgarlıdır. Güneş'e olan uzaklığı, Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığından 30 kat daha fazladır. Neptün Uranüs'e çok benzer. Dünya boyutunda katı bir merkez üstünde yoğun su buharı, amonyak ve metan gazından oluşur.
Jüpiter, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olmakla kalmaz, kütlesi tek başına diğer tüm gezegenlerin toplam kütlesinin 2½ katına ulaşır. Kendi etrafında dönüş süresi en kısa olan gezegendir. En güçlü manyetik alana ve en büyük manyetosfere sahip gezegendir.
Satürn tıpkı Jüpiter gibi bir gaz devidir ve çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşur. Yoğun bir atmosferi vardır.Satürn halkaları ile meşhurdur. Bu gezegen aralarında boşluklar olan 7 tane halkaya sahiptir.Satürn'de 1 gün, 10.7 saat sürer. 1 Satürn yılı, 29 Dünya yılına eşittir.
Güneşe Jüpiter'den daha uzak ve biraz daha küçük olduğu için Satürn daha sönük görülür. Sarımsı rengi ve 1. kadirden parlaklığı ile yılın büyük bir bölümünde kolaylıkla gözlenebilir.
Güneş Sistemi dört karasal gezegen barındırır. Bunlar: Merkür, Venüs, Dünya ve Mars'tır. Etkin bir hidrosfer taşıdığı bilinen tek gezegen, bir karasal gezegen olan Dünya'dır.
Güneş'e olan uzaklığı nedeniyle, Neptün'ün üst atmosfer katmanları, -218 °C'ye kadar düşen sıcaklığıyla Güneş Sistemi'ndeki en soğuk yerlerdendir. Bununla birlikte, gezegenin merkezi yaklaşık 5000 °C kadar sıcaktır.
Fiziksel özellikler. Mars'ın yarıçapı Dünya'nınkinin yaklaşık yarısı kadardır. Yoğunluğu Dünya'nınkinden daha az olup, hacmi Dünya'nın hacminin %15'i, kütlesi ise Dünya'nınkinin %11'i kadardır. Mars'ın Merkür'den daha büyük ve daha ağır olmasına karşılık, Merkür ondan daha yoğundur.
Güneş'ten en uzak sekizinci gezegen olan Neptün parlak mavi renkte görünür. Bir gezegenin hangi renkte göründüğü bileşimiyle ilişkilidir. Neptün'ün atmosferi hidrojen, helyum, metan, amonyak ve sudan oluşur. Gaz devleri olarak bilinen gezegenlerden olan Neptün katı bir dış yüzeye sahip değildir.
Venüs, Güneş'e en yakın gezegen olmamasına rağmen en sıcak gezegendir. Bunun sebebi yoğun sera gazları içeren bir atmosferinin olmasıdır. Bu atmosfer, yoğun olarak karbon monoksit ve sülfürik asite sahip bulutlardan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri