Madımakları temizleyerek güzelce yıkayalım. Suyu süzülünce ince ince kıyalım. Tavaya doğranan madımağı suyu sıvı yağ ve tuzu pulbiberi alalım kapağını kapatalım. Suyunu salıp çekene kadar ara ara karıştırarak kavuralım.
Kaynamış suya madımak ilave edilerek suyu çekene kadar kısık ateşte pişirilir. Suyu çekmeye yakın bulgur eklenir hafif suyu kalacak şekilde pişirilir. Diğer bir tavada tereyağ, ince doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyerek hafif pembeleşinceye dek kavrulur. Pişmiş olan madımağa sos olarak dökülür.
Bu sürenin 20 dakikası hazırlık, 20 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 4 kişilik madımak yemeği içindir. Afiyet olsun.
Zeytinyağlı, pastırmalı, yumurtalı, yoğurtlu ya da sütlü nefis yemeği de sık sık yapılanlar arasında. Kurutulmuş halineyse aktarlardan ulaşabileceğiniz madımak otunun kurusuyla çay hazırlayabilir, mide ve bağırsaklarınızı bu çay sayesinde rahatlatabilirsiniz.
Doğada yetişen bir bitki olan madımak toplanır, ayıklanır, yıkanır ve doğranır. Tencereye yağ, yemeklik doğranmış soğan, sarımsak, pastırma konularak çevrilir. Üzerine madımaklar, pilâvlık bulgur, su, tuz ve kırmızıbiber veya biber salçası ilâve edilerek pişirilir.
İlgili 20 soru bulundu
Madımak Yemeği Yapılışı:
1.5 kg madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür. Bir tencereye yağ, salça, pastırma konularak kavrulur. Kıyılan madımak üzerine ilave edilir. 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır.
Yaylalarda ve meralarda kendiliğinden yetişen madımak bitkisi mart ayının gelmesi ile toplanmaya başlayıp, haziran ayına kadar doğada bulunabiliyor. Vatandaşlar tarafından toplanan madımak bitkisi taze tüketilebildiği gibi kış ayları için kurutularak da pişiriliyor.
Mide asidini dengelemeye yardımcı olduğu bilinen madımak otu çeşitli mide rahatsızlıklarını önler. Sindirim sistemini hızlandırdığı için zayıflamak isteyenlere tüketmesi önerilir. Pek çok kişinin gaz yapar mı korkusuyla yaklaştığı bu bitki, sanılanın aksine çay olarak tüketilirse gaz söktürücü özelliğini devreye sokar.
Madımak otu kaynamış suyun içerisine uygun miktarda eklenmelidir. Bir süre bekletilen Madımak otları Yaklaşık 5 dakikanın ardından demlenerek içilir. Madımak otu çay olarak demlendikten sonra sindirim sistemi rahatsızlıklarını gideriyor. Bunun yanı sıra madımak otunun gaz söktürücü özelliği de bulunuyor.
Cevap: Merhabalar efendim 100 GR 19.95 TL dir. 150 TL üzerinde ise 25 TL indirim vardır.
Yarım kilo madımak yıkanıp doğranır. Beş altı dakika kaynamış suda haşlanıp suyu süzülür. Bir tencerede bir yemek kaşığı tereyağı beş yemek kaşığı sıvı yağda bir yemek kaşığı salça kavrulur.
Madımaklar ayıklanıp yıkanarak ince ince kıyılır. Kuru soğan ve sarımsak ince yemeklik doğranır. Tencereye alınan sıvı yağda pembeleşene kadar kavrulur. Ardından salçası, tuzu, baharatları eklenerek karıştırılır.
Madımak mevsiminde alınır seçilir yıkanır ve bıçak ve satır yardımı ile doğranır bu işlem uzun süre biliyor daha sonra tencerede çok az rengi değişene kadar kavrulur soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine konulur kışa hazırdır buzluğa konulur ve mevsimi geçmek üzere nisan ayı ile Mayıs ayı arasında bulunur.
Kavrulan soğanların üzerine madımak otlarını ekleyin. Madımak otları rengini kaybedinceye kadar kavurun. Sarımsakları iyice dövdükten sonra yoğurtla karıştırıp bir kenarda hazır halde tutun. Kavrulan madımak otlarının üzerine tuz ve Karabiber ilavesi yapın ve üzerine hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu dökün.
Madımaklar yıkanır, temizlenir ve ince ince doğranır. Tencereye madımaklar eklenir. Ardından tuz ve bulgurda eklenerek su koyulur. Kısık ateşte pişirilir.
Madımak otu taze bir şekilde tüketildiği zaman zihnin canlanmasını sağlar. Bunun yanında zihin yorgunluğunun giderilmesine yardımcı olur. Damar büzücü etkisinden dolayı; adet, doğum kanaması ve basur gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.
Kan şekerini dengeleyen, kolesterolü düşüren, bağışıklığı güçlendiren madımak otu, soğuk kış aylarında vücutta doğal antibiyotik görevi ile üst solunum yolu enfeksiyonlarını engeller.
Türkiye'de özellikle Yozgat, Sivas, Çorum gibi Orta Anadolu ve Tokat, Gümüşhane gibi iç Karadeniz illerinde sebze olarak kullanımı oldukça yaygındır. Eskiden yalnızca köylerde rağbet gören madımak, köyden şehre yapılan göçlerle şehirlerde de aranır olduğundan büyük şehirlerde pazarlarda da satılır.
Bu mevsimde madımak tüketimiyle birlikte şikayetlerin de arttığını belirten Şenarslan, şu bilgileri verdi: "Madımak tüketen yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği olan hastalarımızda nefes darlığı şikayetleriyle karşılaşıyoruz. Tansiyonu, kalp yetmezliği olan hastaları bu bitkiyi tüketmemeleri konusunda uyarıyorum.
Merak edenler için : Latince adı Polygonum Cognatum olan madımak otunun, yöreye bağlı olarak birçok farklı isim aldığı görülür. İç Anadolu yöresinin farklı bölgelerinde keçimemesi, kuşekmeği, çoban ekmeği, söğüt otu, badıma, madımalak isimleri ile anılan sebzenin isminin Ermenice'den geldiği bilinir.
Madımak otu; yüksek kan şekerini normal seviyelere indirmekte olup, kan şekerini dengeler. Bunların dışında idrar söktüren özelliği vardır. Madımak Otu Nerede Yetişir ve Bulunur? Madımak otu; Amasya, Gümüşhane, Kayseri ve Yozgat illerinde yetişir.
Altın sarısı renk alana kadar tereyağında kavrulur. İçerisine salça, küçük parçalar hâlinde pastırma ve kavurma katılır, yağda biraz çevrilir. Ardından madımaklar ilave edilir. 3 su bardağı sıcak su ve bulguru da eklenir. Kapağı kapatıldıktan sonra madımak yumuşayana kadar yaklaşık 40-50 dakika pişirilir.
Derin dondurucuda dondurulmuş madımak nasıl pişirilir? Taze madımağı nasıl pişiriyorsanız; dondurucuda donmuş madımak aynı şekilde pişirilir. Donmuş madımağı dışarda veya mikrodalga fırında çözdürmeden pişirebilirsiniz. Dondurulmuş madımak tencereye konulup üzerine sıcak su ilave edildiğinde çabucak çözülür.
Etli Madımak Tarifi Hazırlanışı
Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun. Eti (sucuk ya da pastırmayı) ilave edip 3-4 dakika daha kavurun. Suyu süzülen madımakları katıp karıştırarak suyunu çelinceye kadar pişirin. Tuz, biber, bulgur ve sütü ilave edip yumuşayıncaya kadar pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri