patatesleriniz büyükse kesinlikle bölmeden haşlayın. çatalı batırıp sudan çıkardığınızda patates kayıp düşüyorsa pişmiş demektir. hemen sıcakken çıkarıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye yayın, büyükçe patatesleri 4e bölün, minileri karnıyarık gibi yarın, kızarırken açılıyor zaten.
Patatesleri orta ateşte haşlamaya bırakın. 30 dakika sonra çatalı patateslere batırın ve kolayca girip girmediğine bakın. Eğer çatal kolayca giriyorsa ve patates parçalanacak gibi duruyorsa, patatesleriniz hazır demektir.
Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve patatesleri üst üste gelmeyecek şekilde yayın. Önceden ısınmış 220 derece fırına verin. Yaklaşık 20 dakikanın sonunda patatesler pişmiş olacak.
Patateste hasat zamanının geldiği yaprak ve sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun kalınlaşıp sertleştiğinden anlaşılır. Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz. Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesin hasadında çok dikkatli olmak gerekir.
Patatesin kavrulduğunu nasıl anlarız? Patatesleri eşit büyüklükte doğradığımız zaman hepsi eşit zamanda pişecektir. Soğandan (çıt çıt) ses gelince tam kavrulmuş olduğunu anlayabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Soğan kokusu sinmemesi için kapağı tamamen kapatmayın. Yemeğe eklenen su sıcak olursa daha lezzetli bir yemeğiniz olur. Taze patates kullanırsanız yemeğiniz daha hızlı pişer.
Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek. Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz. Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
Çeşit, üretim amacına göre seçilmelidir. Örneğin turfanda patates yetiştiriciliğinde 75-80 günde olgunlaşan erkenci çeşitler, normal yetiştiricilikte ise 120-140 günde olgunlaşan orta geç veya geççi çeşitleri ekilmelidir.
Kızartmalık patatesin kabukları koyu sarı ve kırmızıdır. Aynı zamanda kızartmalık patatesler diğer patateslere göre daha parlak bir görünümü bulunuyor. Kızartmalık patates seçerken bu özelliklere dikkat ederek kolayca ayırt edip satın alabilirsiniz.
1 patatesten kaç patates çıkar? Bir patatesten sayıları 5-20 arasında değişen (yumru) patates çıkar.
Patatesleri iyice yıkayıp suyu süzüldükten sonra fırın tepsisine dizelim. 180 derecede 15- 20 dk pişirelim.
Bütün olarak pişirecekseniz, patateslerin üstüne birkaç delik açın ve üzerine biraz zeytinyağı, tuz ve baharat ekleyin. Fırında patatesin pişme süresi patatesin boyutuna ve fırınınızın sıcaklığına göre değişebilir. Genellikle 200-220 derece arasında önceden ısıtılmış fırında ortalama 30-45 dakika arasında pişebilir.
Isıttığımız 200 derece fırına koyarak 20-30 dk arasında pişirmeye bırakıyoruz. (Daha çabuk olsun isterseniz fırını 220 dereceye de ayarlayabilirsiniz.) Kahvaltıda, köfte ve tavuk yemeklerinde kullanabilirsiniz.
Önden ısıtılmış 200 derece fırında fan ayarında patatesler kızarana kadar pişirin. Çıkardıktan sonra tuz veya baharatları ekleyip karıştırıp servis edin.
Kızarma işlemi için 170 derecenin üzerindeki yağda 1 dakika bulunması yeterlidir. Toplam kızartma süresi 4-5 dakikayı geçmemelidir. Süre uzadığında patatesler öz suyunu kaybederek kurur, hatta yanar ve içleri boşalarak bir kabuk halini alır. Ayrıca daha fazla yağ çekerek ihtiva ettiği yağ oranı artmış olur.
Fırını fanlı programda 250 dereceye ayarlayın ve fırın tepsisini ısınması için yerleştirin (fırınınız 250 dereceye çıkmıyorsa maksimuma ayarlayın).
önceden 200-220 derecede ısıtılmış fırına buzluktan yeni çıkartılmış patatesleri atarsınız, 30-35 dakika sonra renkleri değişip kızarmış patatese benzemeye başlar. isteğe göre renk almasını bekleyip fırından çıkartıp çıtır çıtır yersiniz.
Patatesleri iyice yıkayıp dilimleyin. Sıvı yağ, sarımsak, karabiber, tuz ve pul biberi bir kasede iyice karıştırın. Patatesleri bu karışıma iyice bulayıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Tepsiyi daha sonra önceden ısıttığınız 200 derecelik fırına verin ve iyice kızarana kadar pişirin.
Zeytinyağı ve baharatları üzerine ekleyin.Baharatları ve zeytinyağı tüm patateslere bulaşacak şekilde güzelce karıştırın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine birbirlerinin üzerine gelmeyecek şekilde dizin. Önceden ısıtmış olduğunuz fırında ilk 20 dakika 200 derece, sonra bir 15 dakika daha 220-230 derecede pişirin.
Patates bitkilerinde su ihtiyacı alt yapraklardaki solma ve sararmayla kendini belli eder. Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır.
Toprak ısısı 8-10 derece olduğu zaman, donların sona erdiği zaman yani Şubat Mart ayları arasında ekilmelidir. PATATES HANGİ AYDA TOPLANIR? Evde en çok kullanılan sebzelerden bir tanesi olan patates, uygun şartlar sağlandığı takdirde ekildikten 2,5 – 4 ay sonra hasat edilir.
4 patatesin yarısı 2 patatestir.
Bunun için patatesleri, dilimledikten sonra 1-2 damla sirke damlattığınız buz gibi soğuk suyun içine atın. Patatesleri bir süre bu suda bekleterek sertleşmesini sağlayacak, daha iyi kızarmasını sağlayacaksınız.
Kaynamayı hızlandırmak için haşlama suyuna mutlaka bir tatlı kaşığı tuz ilave edin. Tuz eklenen patates hem daha lezzetli haşlanır hem de kaynama süresini azaltır.
Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz. Soda ve tuz yerine içine bir kaşık sirke damlatılmış soğuk sudan da faydalanabilirsiniz. Limon da aynı şekilde patateslerin çıtır çıtır olmasını sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri