Gezgin, günlük yaşamda bulunduğu yerin dışına çıkarak farklı kültürler ve yöreleri keşfeden kişilere denmektedir. Gezgin olanın amacı gezip, görmek, kültürleri ve coğrafyaları tanımaktır.
Gezgin kelimesi, günlük hayatta bulunduğu yerin dışına çıkarak farklı yöreleri ve kültürleri keşfeden kişilere denir. Gezgin olanın amacı gezip, farklı kültürleri görmek ve coğrafyaları tanımaktır. Kendileri seyyah, gezgin ya da gezici olarak da tanımlanabilir.
Gezginlik ile ilgili herkesin merak ettiği sorulardan biri de bunun bir meslek olup olmadığı. Gezginliğin ne şekilde yapıldığına bağlı olarak meslek olabiliyor. Gezginliği bir meslek olarak yapan gezginler aslında bu işten kazanç da sağlıyor. Bu nedenle yaptıkları iş meslek olarak niteleniyor.
Türk Dil Kurumuna göre seyyah kelimesinin anlamı çok gezen ve turist olarak açıklanmıştır. Seyyah Kime Denir? Seyyah, yeryüzünde gezmekten hoşlanan insanlar için kullanılan bir kavram olarak ifade edilmektedir. Seyyahlar, gezip görecekleri yerleri önceden araştırarak o yer hakkında bilgi sahibi olmaktadırlar.
seyyah / seyyâh / سياح / سَيَّاحْ
Gezgin, yolcu.
İlgili 16 soru bulundu
Gezgin kelimesinin eş anlamlısı olan kelime, seyyah kelimesidir. İnsanlar bu konuda diledikleri gibi her ikisini de duruma göre kullanabilmektedir.
gezgin - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi gez- fiilinden Türkiye Türkçesi +gIn ekiyle türetilmiştir.
Yurt içi turları için TC Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı rehberlik kokartına haiz kişiler rehber olarak anılmaktadır.
Çok dolaşana Evliya Çelebi gibi derler ama Fransız André Brugiroux ondan bile fazla gezmiş bir insan. 77 yaşındaki Brugiroux, “Dünyanın en çok gezen adamı” olarak nitelendiriliyor. Zira tam 60 yıldır dünyanın dört bir tarafını dolaşıyor ve yeryüzündeki bütün ülkeleri gezen ilk ve tek insan olarak biliniyor.
Dinlenme ve eğlence amaçlarıyla gezen kimseye "turist" denebilir. Gezmek, keşif yapmak ve bir şeyler öğrenmek amacıyla gezen kişiye ise "gezgin" denir.
1) Marco Polo (1254-1324)
Kendinden sonraki isimlere büyük bir ilham olan Marco Polo, babası ve amcasının izinden giderek kendini yollara atan ve seyahatini 24 yıl boyunca devam ettiren bir gezgin.
Araştırmaya göre 'mesleki itibar' sıralamasında ilk 10 meslek sırasıyla tıp doktorluğu, hakimlik, üniversite profesörlüğü, pilotluk, büyükelçilik, valilik, diş hekimliği, yüzbaşılık, generallik ve avukatlık yer aldı.
Günümüzün ünlü gezginleri, sponsorları aracılığıyla para kazanıyor. Yani seyahatlerinin tüm masrafları, sponsorları tarafından karşılanıyor. Sponsoru bulunmayan gezginler ise gezerken para kazandıran işler yaparak geçimini sürdürüyorlar.
Örneğin, Vietnam kültürü ölen kişi için düzgün bir cenaze töreni gerektiriyor ve bu gerçekleşmezse, ölen kişinin ruhunun dünyayı dolaşmaya devam ederek bir "Gezgin Ruh" haline geldiğine inanılıyor. Yani bir çeşit hayalet ve ruha dönüşüyor.
'Varuna Gezgin' diye bilinen Türk gezgin Murat Fıçıcı, bugün itibariyle 197 ülkenin tamamına ayak basarak dünya turunu tamamladı. Matematik öğretmeni Murat Fıçıcı, ilk kez 1993 yılında Hollanda'ya gitti.
Gezgin, günlük yaşamda bulunduğu yerin dışına çıkarak farklı kültürler ve yöreleri keşfeden kişilere denmektedir. Gezgin olanın amacı gezip, görmek, kültürleri ve coğrafyaları tanımaktır.
Peki, neden? Çünkü çok gezen bilgiyi bizzat yerinde görerek öğrenir. Çünkü seyahat etmeyi seven kişiler, bir şeyleri tecrübe ederek öğrendikleri için bilgileri çok daha kalıcı olur. Çünkü okuyarak öğrenildiğinde unutulabilecek pek çok şey, yaşanılarak öğrenildiği zaman akıllarda çok daha fazla yer eder.
İnsanların bilgi sahibi olması için pek çok yol vardır. Kitap okuyarak ya da araştırma yaparak bilgi edinmek bu yolların en bilindik olanıdır. Ancak sürekli gezmek yeni yerler görmek, yeni kültürlerle kaynaşmak, yeni insanlar tanımak da kişinin bilgi sahibi olmasını ve kendini geliştirmesini sağlamaktadır.
Çok gezen çok bilir atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır. Bu atasözünün anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak imkansızdır.
“Bir rehberin iyi bir görünümü olmalı, etkileyici tavır ve davranışları, güzel giyimi, pozitif ve hoş kişiliği ve iyi ses tonuna sahip olması gereklidir” (Doswell and other contributers, 1979, s.66). Rehber iyi bir narrator (hikayeci) olarak da kabul edildiğinden meslekten başka ansiklopedik bilgisi de olmalıdır.
Eskiden seyahat edenlere gezgin denirken şimdi ise seyahat etmek yaygınlaştığı için bu kişilere turist denmiştir.
eleman.net verilerine göre, Tur Rehberi 2023 yılında ortalama 40.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Tur Rehberi , Temmuz 2023 yılında ortalama 40.100 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 32.340 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Turistler şehirde gezer ve ulaşım aracı kullanır, gezginler ise ulaşım aracı olarak ayaklarını kullanır ve genelde doğayla iç içe olabilecek yerlere giderler. Turistler kalacak yerleri seyahatten önce belirler ve rahat otelleri seçerler, gezginler içinse yerin nasıl bir yerde kaldıklarının bir önemi yoktur.
Türk adının Türkçede “türemek” fiilinden çıktığı, “türe”, “töre” kelimesiyle bağlantılı olduğu ve “yaratılmış”, “yaratık” anlamında kullanıldığı ortaya konulmuş durumdadır. Bu anlamını Türk kültür çevresinde yoğun olarak görülen kurttan türeme anlayışı da doğrulamaktadır.
Türk adının Türkçede “türemek” fiilinden çıktığı, “türe”, “töre” kelimesiyle bağlantılı olduğu ve “yaratılmış”, “yaratık” anlamında kullanıldığı ortaya konulmuş durumdadır. Bu anlamını Türk kültür çevresinde yoğun olarak görülen kurttan türeme anlayışı da doğrulamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri