Şoksuz helal kesimde hayvan 5 dk kesildiği yerde, 7'dk ise askıda bekletilir. Bir büyük başın kesimden sonra üretim bandına geçiş süresi 12 dk'dır. Bu süre içinde pis kan tamamen boşalmış olur. Şoklu kesimde ise hayvan şoklandığı anda felç olur ve hareketsiz kalır.
Don vaziyette olan tavuğun direkt olarak yüksek ateşte hemen pişirilmesi uygun değildir fakat acil olarak kullanmanız gerekiyorsa, bu etkiyi daha da azaltarak, yani birden yüksek ateşe koymak değil de, yukarıda da belirttiğimiz gibi kısık ateşte haşlayarak ya da en sağlıklı yöntem olan buhar yöntemiyle çözülmesini ...
DONDURULMUŞ TAVUK ETİ:
Soğutma işlemi, askıdaki tavukların soğuk su ile yıkanması anlamına geliyor. Soğuk su banyosu yapılan tavuklar, -cilt yapıları sebebiyle- işlem sırasında uygulanan suyu adeta emerler. Bu da hem tatlarındaki yoğunluğun azalmasına, hem de yapay olarak ağırlaşmalarına sebep olur.
DONDURULMUŞ TAVUK TÜKETMEYİN
Donmuş tavuk çözülme aşamasında bile bakteri üretebilir. Tavuk yemeklerinin lezzetli ve sağlıklı olması için donmuş tavuk tüketmemeye dikkat edilmesi gerekiyor.
Tavuğu su geçirmez bir şekilde streç film ile örtün. Geniş bir kasenin içerisine soğuk su ekleyin. Tavukları bu suyun içerisinde 2-3 saat bekleterek çözdürebilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Çiğ ya da pişmiş tavuğu, buzdolabında bekleterek çözüldüğü taktirde ikinci kez dondurabilirsiniz. Bu işlem sadece tavuğun normal bekleme süresi içinde yapılabilir. Tavuğu çözdürmek için dolapta beklettiğiniz, çiğ tavuk için 2, pişmiş tavuk için 4 günlük bekleme süresinin içindeyken ikinci kez dondurabilirsiniz.
Tavuğu en iyi şekilde saklama yolu buzlukta muhafaza etmektir. Normal dolapta daha az dayanıklı olan tavuğun buzlukta ise uzun süre dayanma şansı bulunmaktadır. Bu süre 6 aydan başlayarak 12 aya kadar gitmektedir. Tavuk buzlukta bir seneye yakın bozulmadan durabilir.
Yanıtı hayır. Yani tavuk eti pişirmeden yıkanmaz.
Tavuğun donunun çözülmesinde acele edilmemelidir. Bu nedenle dondurucudan çıkan besinin direkt olarak haşlanması ya da pişirilmesi uygun değildir. Acele etmeden çözülen besinler çok daha sağlıklı şekilde tüketilebilir.
Pişmiş tavuk hava geçirmez bir kapta buzdolabında saklanmalıdır. Tavuğu birkaç günden daha uzun süre saklamanız gerekiyorsa, en iyisi dondurucunuzda saklamaktır. Çiğ tavuk parçaları dondurucuda 9 aya kadar saklanabilirken, bütün bir tavuk 1 yıla kadar dondurulabilir.
Çiğ tavuk eti saklama koşulları
Marketten aldığınız tavuk en az 2 gün içerisinde pişirilmeyecekse muhakkak dondurulmalıdır. Buzlukta saklamak için en uygun sıcaklık ise -18 derece olmalıdır.
Yumurtlayan ve doğuran tavuğa anaç denir.
b) Dondurarak saklama:
Son kullanma tarihinden önce konmak kaydıyla, tavuk eti derin dondurucuda (-18 °C veya daha düşük sıcaklıkta) 6 ay süreyle saklanabilir. Tavuk eti, kemikli veya kemiksiz dondurulabilir. Bunun için pişirmeye uygun büyüklükte parçalara ayrılarak dondurma tercih edilir.
Tavuğun buzunu çözmek için pratik yöntemlerden biri olan su dolu kase için tavuğu tamamen suya batırmanız gerekmektedir. Bu esnada tavuk hala ambalajında olmalıdır. Suyun ısınmasını önlemek için her 30 dakikada bir mutlaka değiştirin. Buzun tamamen çözülmesi bu yöntem ile yaklaşık 1 saat sürecektir.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken suyun soğuk olması gerektiğidir. Eğer bulunduğunuz ortam sıcaksa su da ısınabileceğinden her yarım saatte bir suyun ısısını kontrol etmek ve ısındığında tekrar soğuk suyla değiştirmek önemlidir. Bu yöntem sayesinde tavuk 45 dakika ila 1 saat içerisinde çözülecektir.
Ortalama 5 saatte çözülerek pişirilmeye hazır hale gelir.
Pişmiş tavuğu uzun süre saklamanın en iyi yolu buzluktur. Buzluktan çıkan pişmiş tavuğu buzdolabında çözdürmeniz gerekmektedir.
Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız. Pişirme işlemi boyunca tencerenin kapağını kapalı tutmalı ancak taşma ihtimaline karşı aralarda kontrol etmelisiniz.
Yemek yapmak için hazırlayacağınız tavuk etinin üzerinde rahatsız edici parçalar varsa; bu durumda yıkamanız önerilir. Kan, toz, istenmeyen detayları temizlemek için soğuk suyla tavuğu yıkayabilirsiniz. Suyun derecesi çok önemli olacaktır çünkü sıcak su, tavuğun yapısını anında değiştirecek ve tadını etkileyecektir.
Donmuş bir tavuk ile haşlama yapmak isterseniz direk haşlanacak suya ekleyip çözülme beklemeden tavuğu pişirme de diğer bir yöntemdir. En ideal çözdürme yöntemi +4 yani buzdolabında çözdürmedir. Bu işlemde tavuğun hava almaması ve bir tepsi içerisinde buzdolabının en alt bölümünde çözülmesi gerekmektedir.
Fakat bozulan tavuk eti solgun bir hal alır ve bozulma arttıkça rengi matlaşmaya başlar. Gri renge dönmüş ise artık tüketmek için uygun değildir. Çiğ tavuk eti pişmeye başladığında beyazlaşır. Fakat pişmeye başladığında da beyazlaşmıyor, rengi hala donuksa bozulduğuna işarettir.
Tavuğun suyu daha kötü. Temizlenmediği zaman bakteri üretiyor. Ortama kırmızı etten daha kötü koku yayıyor.
Tavuğun son kullanma tarihi geçmiş ise tüketmeniz önerilmez. Tarihi geçmiş tavuk buzdolabında ise asla tüketilmemelidir. Fakat tavuk satın aldıktan sonra eve gelince buzluğa attınız tarihi geçmiş olsa da buzluktan çıkarttınız zaman yiyebilirsiniz. Unutmayın dondurulmuş tavuk tarihi geçmiş olsa da yenilebilir.
Taze çiğ tavuk pembe, etimsi bir renge sahip olur. Bozuldukça rengi solar. Eğer tavuğun rengi matlaşmaya başladıysa bozulmadan bir an önce pişirmelisiniz. Eğer tavuk etinin rengi gri renge büründüyse artık et bozulmuş demektir, kullanmamalısınız.
* Tavuğun ekşimsi, çürük yumurta gibi hoş olmayan kokusu varsa bozulmuştur. Ancak baharatlı ya da çeşniliyse kokuyu anlamayabileceğiniz gibi tadından anlayamayacaksınızdır. Bu nedenle bilmediğiniz yerlerde tavuk eti yemeyin. Tavuk zincirlerini tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri