Seyahat dışında, yolculuk kelimesi de gezi kelimesinin yerine kullanılabilir. Kişilerin tercihlerine göre seyahat veya gezi kelimesi tercih edilebilir.
dolaşma, dolanma, gezinme, gezinti.
Gezi kelimesi de bu özelliklere sahip bir kelimedir. Eş anlamı kelimeleri seyahat ve yolculuktur.
Seyahat kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamı ''bir yerden bir yere ya da ülkeden ülkeye gitmek veya gelmek'' manasında kullanılan yolculuk kelimesidir. TDK'ye göre bu kelimenin ikinci eş anlamı ise ''gezi'' kelimesidir.
Tedbir kelimesinin eş anlamı olan kelimeler hazırlık ve önlem kelimeleridir.
İlgili 23 soru bulundu
Merasimin Eş Anlamı ile Örnek Cümleler (TDK)
Türk Dil Kurumu üzerinden merasim kelime 'tören' sözcüğü ile karşılık bulmaktadır. Her iki kelime de karşılıklı olarak aynı anlamı taşıması üzerinden eş anlamlı sözcüklerdir.
Talebe kelimesinin eş anlamlısı nedir sorusunun cevabı "Öğrenci" kelimesidir.
Yolcu kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük geçici kelimesidir. Geçici kelimesiyle örnek cümle: Sokaktaki geçiciden bir farkı yoktur, sanki ticarethaneye gidiyor.
Kent, memleket, belde, büyük kent, şar kelimeleri şehir kelimesinin eş anlamlı kelimeleridir.
Türk Dil Kurumu'na göre hısım eş anlamlısı olarak akraba sözcüğü kullanılabilmektedir. Yani hısımın eş anlamlısı akrabadır. Halk arasında hısım sözcüğü yerine dost kelimesi de kullanılmaktadır.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Gıda kelimesinin eş anlamlısı besin kelimesidir.
Bu kelimenin bir diğer eş anlamlısı da testtir. Cümle içinde kullanıldığında, sınav kelimesi yerine test veya imtihan denmesi de anlam bütünlüğünü bozmaz. Yaşamda sıklıkla karşımıza çıkan sınav eş anlamlısı olarak kullanılan imtihan ve test sözcükleri birer isimdir. İmtihan, daha çok geçmişte kullanılan bir kelimedir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Yol kelimesi gerçek anlamda kullanıldığında, bu yolun eş anlamlısı tariktir. Yol kelimesinin eş anlamlısı olan tarik Arapça kökenli bir sözcüktür ve "trk" kökünden gelmektedir. Yol kelimesinin mecaz anlamının eş anlamlısı ise yöntem, gaye, uğur ve maksat olarak karşımıza çıkmaktadır.
Aynı kelimesinin eş anlamlılarına bakacak olursak 'ayrımsız, özdeş, tıpkısı, nüsha, bire bir' kelimeleri karşımıza çıkmaktadır.
1- Güven: ''Güvenlik'' ve ''güvence'' şeklindeki kullanımı da yaygın olan güven kelimesi, emniyet ile eş anlamlıdır.
BİÇİM KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Biçim eş anlamlısı genel olarak form ve şekil kelimeleridir.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Yolculuk kelimesi yerine gezi, sefer ve seyahat kelimeleri eş anlamlı olarak kullanılabilmektedir.
Özgürlük kelimesi ile eş anlamlı olan kelimeler şu şekildedir; Hürriyet ve erkinlik.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı olarak 'hekim' ve 'tabip' karşımıza çıkmaktadır.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Talih kelimesi içerdiği anlama göre nasip, kısmet ve şans sözcükleri ile aynıdır. Doğal olarak bunlar eş anlamlı sözcükler olur.
sadık s. güvenilir, emin s.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri