Gri liste, kara para aklama, yayılma ve terörizmin finansmanına karşı yeterli güvenceye sahip olmayan ülkelerin ilan edildiği bir küresel liste. Türkiye, FATF'a üye devletlerden birisi ve bu nedenle mali suçlarla uluslararası standartlarda mücadele etme sözü var.
Türkiye ile birlikte gri listede bulunan ülkeler Arnavutluk, Barbados, Birleşik Arap Emirlikleri, Burkina Faso, Cayman Adaları, Cebelitarık, Fas, Filipinler, Güney Sudan, Haiti, Jamaika, Kamboçya, Kongo Cumhuriyeti, Mali, Mozambik, Panama, Senegal, Suriye, Tanzanya, Uganda, Ürdün, Yemen'dir.
"Gri liste" ne anlama geliyor? FATF, yılda üç kez yaptığı değerlendirme toplantılarında suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadelede yetersiz kalan ülkeleri açıklıyor. FATF'nin kendi sitesindeki tanıma göre, gri liste aslında kapsadığı ülkelerin artırılmış bir izlemeye tabi olmasını öngörüyor.
Mali Eylem Görev Gücü, geçen yıl yapılan inceleme sonucunda Ürdün, Mali ve Türkiye'yi gri listeye almıştı. Türkiye'nin kara propaganda ve terörizmin finansmanı konusunda ilerleme kaydettiği, ancak hala ciddi sorunların bulundu ifade edilmişti.
Kullanıcı HGS bakiyesine yükleme yapması durumunda Kara Liste'den çıkacaktır. Gri Liste: HGS bakiyesinin alt limite yaklaştığını belirten durumdur. Kullanıcı yine HGS bakiyesine yükleme yapması durumunda Gri Liste'den çıkacaktır.
İlgili 27 soru bulundu
Sadece HGS kart kullanımı sonrasında sistem üzerinden SMS aracılığıyla uyarı mesajları gönderilmeye devam edilirken, bakiye yüklemesi yapılmaması durumunda cezai işlemler uygulanacağı da unutulmamalıdır. HGS gri listeden çıkmak için HGS kullanıcısının en az 15 TL bakiye yüklemesi gerekmektedir.
Turuncu Bülten: Ciddi güvenlik tehdidi oluşturacak silahlar, bombalı paketler ve bunlara benzer tehlikeli maddelerle ilgili olarak ülkelerin emniyet teşkilatlarını uyarmaya yarayan bültendir. Siyah Bülten: Ölü olarak bulunan kişilerin kimlik tespitinin yapılabilmesi amacıyla hazırlanan bültendir.
Gri pasaport skandalı, Türkiye'de altı belediyenin kamu görevlisi olmayan kişiler adına hizmet pasaportu (Gri Pasaport) çıkarmasını sağlayarak bu kişilerin yurt dışına iltica etmesi olayı.
Hizmet pasaportu ya da gri pasaport, tıpkı devlet memurlarına verilen yeşil pasaport gibi devlet için yurt dışında görev yapacak olan kişilere verilen pasaport türüdür. Hususi idarelerce ve belediyelerce verilebilir.
2022 yılında Türk vatandaşları 110 ülkeye vizesiz seyahat yapabiliyorken bu sayı son güncellemeye göre 114'e yükseldi. Türk pasaportu böylece en güçlü pasaportlar sıralamasında 51'inci sırada yer aldı.
TÜRKİYE NEDEN GRİ LİSTEYE ALINDI? Türkiye 21 Kasım 2021'de, kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele önlemlerinin yetersiz olduğu sonucuna varıldığı için Mali ve Ürdün ile birlikte küresel kara para aklama ve terör finansmanı gözlemcisi FATF tarafından “gri listeye” alındı.
Kara liste, bankaların bireyler tarafından ödenmeyen borçlar nedeniyle kullandığı bir takip sistemidir. Borçlanma ve enflasyon gibi finansal durumlardan dolayı kredi taksitlerini ödeyemeyenler için yasal takip süreci başlatılır.
Mavi listede yer alanlar ise daha çok bölge ve alan sorumluları ile doğrudan sivillere yönelik saldırıların ve tehditlerin çok yoğun olduğu bölgelerden seçildi. Terör listesindeki arananlar bu şekilde beş renk ile kategoriye ayrıldı. Bu kişilerin bulunmasına yönelik teşvik amacıyla ihbar hattı kuruldu.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise bu ifadelere karşılık "Ülkemize yönelik bir kara para soruşturması açılması ya da ülkemizin FATF kara listesine alınması kesinlikle söz konusu değildir" dedi.
Gerilla ile terörizm arasındaki fark kelime farkı ol mayıp nitelik farkıdır7. Teröristler genellikle kendilerine gerilla derler. Fakat, gerillalar terörist değildirler. Gerillalar muntazam askeri kuvvetlere savaş açan gayri muntazam askerlerdir.
Merakla beklenen raporda Türkiye gri listede yer aldı. 47 ülkenin bulunduğu listede aralarında Saint Lucia, Barbados ve Güney Kore'nin olduğu 17 ülke kara listeye girdi.
Kamu Bankalarında Çalışanlar Yeşil Pasaport Alabilecek.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
Gri pasaport için harç ödemesi yapmanıza gerek yoktur. Gri pasaportluların tek ödemesi gereken 2023 yılı için defter bedeli olan 501 TL'dir.
Gri pasaport çıkaranların tek ödemesi gereken bedel 501 TL'lik defter bedelidir. (2023 yılı için.) 2-) Bazı ülkelere vizesiz giriş yapabilmek. Gri pasaport sahipleri bordo pasaportluların vizesiz giriş yapabildiği 102 ülkeye ek olarak 54 ülkeye daha vizesiz girebilme hakkı vardır.
Başvuru üzerine Hizmet Damgalı Pasaport Başvuru Formu hazırlanmaktadır. Bu form, hem ıslak hem de elektronik imzalı olarak hazırlandığından süreç 2-3 gün sürebilmektedir. Hizmet Damgalı Pasaport Başvuru Formu ile birlikte İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne müracaat edilir.
İlk etapta kırmızı ve mavi liste açıklanırken, kırmızı listede 2 DHKP-C, bir DEAŞ, bir MLKP, 16 PKK'lı, mavi listede ise 3 MLKP ve 17 PKK'lı bulunuyor. Edinilen bilgiye göre, kırmızı liste, teröristin örgütteki pozisyonuna göre değil, kararlarda etkili olup olmadığına göre belirlendi.
Yapılan bu değişiklikle Kırmızı renk kategorisinde aranan örgüt mensupları için 10 milyon TL'ye kadar, Mavi renk kategorisinde aranan örgüt mensupları için 3 milyon TL'ye kadar, Yeşil renk kategorisinde aranan örgüt mensupları için 2 milyon TL'ye kadar, Turuncu renk kategorisinde aranan örgüt mensupları için 1 milyon ...
2020 itibarıyla Türkiye sınırları içerisinde 500 civarı, toplamda 60.000 civarı silahlı PKK mensubu olduğu düşünülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri