Bu bağlamda gezmeyi seven insanlar için seyyah kavramı kullanılmaktadır.
Gezgin, gezmeyi kendine iş edinen, kültürel farkları ve coğrafyaları merak edenlere denir.
Asırlar boyunca, aynı formatta olmasa da seyahat etmek eylemi meraklı insanlar tarafından gerçekleştirilmiştir. Eskiden seyahat edenlere gezgin denirken şimdi ise seyahat etmek yaygınlaştığı için bu kişilere turist denmiştir.
Gezgin, günlük yaşamda bulunduğu yerin dışına çıkarak farklı kültürler ve yöreleri keşfeden kişilere denmektedir. Gezgin olanın amacı gezip, görmek, kültürleri ve coğrafyaları tanımaktır. Kendileri gezgin, seyyah ya da gezici olarak da tanımlanabilmektedir. Gezgin ne demek, TDK sözlük anlamı nedir?
İlgili 17 soru bulundu
TDK'ya göre “turist” Fransızca “touriste” kelimesinden dilimize geçmiş bir isimdir ve “dinlenme, eğlenme, görme, tanıma vb. amaçlarla geziye çıkan kimse, gezgin, gezmen, seyyah” anlamına gelmektedir.
Aynı TDK'ya göre “gezgin” ise Türkçe kökenli bir sıfat olup “gezmek, tanımak, görmek, dinlenmek amacıyla geziye çıkan (kimse), gezici, gezmen, seyyah” anlamına gelmektedir. Türkçe kökene sahip gezgin sıfatının kökü gez-mek fiilidir.
Türk ve dünya tarihinin en büyük gezgini ve en büyük seyahat kitabının yazarı olan Evliya Çelebi 25 Mart 1611 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Ataları Kütahyalı olan yazarın babası Saray-ı Âmire'nin kuyumcubaşısı Derviş Mehmed Zıllî Efendi'dir.
Evliya Çelebi (1611-1682), Türk edebiyatının gezi türündeki ilk ve en önemli eseri olarak adlandırılan, “Seyahatname” adlı kitabın yazarı, ünlü Türk gezgindir.
Evliya Çelebi, Seyahatnâme'sinde gezip gördüğü yerleri kendi üslûbu ile anlatmaktadır. Evliya Çelebi'nin 10 ciltlik Seyahatnâmesi, bütün görmüş ve gezmiş olduğu memleketler hakkında oldukça önemli bilgiler içermektedir.
Türkçede aylak “işsiz, boş gezen, avare (kimse)” anlamındadır. Fransızca flâner “oyalanmak, aylaklık et- mek” fiilinden türetilen flanör (flâneur) ise 19. yy'da ortaya çıkan, “aylak aylak gezen aydın, kentli aylak, düşünür gezgin” anlamına gelen bir kavramdır.
Fransızca kökenli olan turist, “touriste” teriminden gelmektedir. Terimin İngilizce karşılığı ise “torist”tir. Dinlenmek, eğelenmek, yeni yerler ve toplumlar görüp tanımak, bilgi ve görgüsü- nü geliştirmek gibi amaçlarla geziye (seyahate) çıkan bireylere, turist denir.
Çok dolaşana Evliya Çelebi gibi derler ama Fransız André Brugiroux ondan bile fazla gezmiş bir insan. 77 yaşındaki Brugiroux, “Dünyanın en çok gezen adamı” olarak nitelendiriliyor. Zira tam 60 yıldır dünyanın dört bir tarafını dolaşıyor ve yeryüzündeki bütün ülkeleri gezen ilk ve tek insan olarak biliniyor.
Turizm ya da gezim, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Türk Dil Kurumu turizmi "dinlenme, eğlenme, görme, tanıma vb. amaçlarla yapılan gezi" olarak tanımlamıştır.
işsiz güçsüz.
boş gezmek ne demek? Işsiz güçsüz dolaşmak.
Evliya Çelebi heykeli Eskişehir yolu üzerinde otogar karşısındadır. Kütahya'nın Zeryen Mahallesi'nden olduğunu belirten Dünyaca ünlü seyyah Kütahyalı Evliya Çelebi 50 yıl boyunca gezmiş, duyup gördüklerini 10 ciltlik Seyahatnamesinde toplamıştır.
İbn Battûta, (1304-1369) tüm zamanların en büyük seyyahı ve “Rıhlet-ü Ibn Battûta” ismiyle bilinen seyahatnâmenin yazarıdır.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanlar isteklerine daha kısa sürede ulaşabilmektedir. İnsanların birbirinden farklı hobileri bulunmaktadır. Bunlardan biride farklı coğrafyaları gezip görme şeklinde olmaktadır. Bu bağlamda gezmeyi seven insanlar için seyyah kavramı kullanılmaktadır.
10 yıl boyunca hiç uçağa binmeden dünyadaki bütün ülkeleri ziyaret eden ilk kişi olan Danimarkalı Thorbjørn Pedersen nihayet yurduna döndü. En son gittiği ülke Maldivler'le birlikte toplam 203 ülkeye ziyaret eden Pedersen, Maersk konteyner gemisiyle Danimarka'ya döndü.
Christopher McCandless, ya da takma adıyla Alexander Supertramp (12 Şubat 1968, El Segundo – 18 Ağustos 1992, Alaska), Amerikalı gezgin.
Denilebilir ki, Evliya Çelebi, Diyarbakır'ın sanat ve zanaat işlerinden övgüyle söz etmektedir. Çelebi, Diyarbakır'da erkeklerin meslek ve kazançları bağlamında halkın çoğunun tüccar olup zengin bezirgânları bulunduğunu belirtmektedir. Ona göre halkın bir kısmı memur, bir kısmı sanat ehlidir (ehl-i sanâyi').
Evliya Çelebi dünya üzerinde gelmiş geçmiş en önemli seyyahlardan birisidir. Gezmek ve yeni yerler görmek onun en önemli hasletlerinden birisidir. Evliya Çelebi gezip gördüğü yerleri sadece yalın bir anlatım ile anlatmayıp bir tarihçi, sosyolog ve edebiyatçı olarak kaleme almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri