GİB Fatura Nedir? GİB fatura, e-SMM, e-MM gibi e-belgelerin dışında, daha çok e-fatura ve e-arşiv fatura kesmekte kullanacağınız Gelir İdaresi Başkanlığına ait fatura portalıdır. GİB portal yöntemini tercih eden elektronik fatura mükellefleri bu platform üzerinden faturalarını kesip iptal edebilir.
GİB portalı, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve e-fatura veya e-arşiv oluşturmak için kullanılan bir portaldır. GİB Portalı kullanmanın en önemli avantajlarından biri e-imza ya da mali mühür gerekliliğinin olmamasıdır.
Gelir İdaresi Başkanlığı Portalı; e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Bilet gibi e-Dönüşüm uygulamalarını dijital alanda kullanabilme imkanı sunan resmi bir portaldır.
Kullanıcılar, İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB e-Arşiv portal'e giriş yaptıktan sonra “Adıma Düzenlenen Belgeler” bölümünden çeşitli filtrelemeleri yaparak kendilerine düzenlenen e-Arşiv faturaların listesini görebilmektedir.
Gib Portal, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ücretsiz bir şekilde e-fatura ve e-arşiv fatura kesmenize yardımcı olan bir uygulamadır.
İlgili 40 soru bulundu
Düzenlediğiniz faturaları iptal/itiraz etmek için, fatura numarası ve fatura tutar bilgilerini imzalayıp fatura iptal/itiraz talebi oluşturmanız gerekmektedir. Faturayı adına düzenlediğiniz mükellef fatura iptal/itiraz talebine onay verdikten sonra fatura iptal/itiraz olacaktır.
Zarf Bazında Listeleme Ekranında “GİB Elektronik Fatura Merkezine iletildi.” ya da “GİB Elektronik Fatura Merkezi yanıtı geldi.” mesajları görüldüğünde mükellefler tarafından e- fatura alıcıya başarıyla iletilmiş varsayılarak işlem tesis edildiği gözlenmiştir.
GİB haciz sorgulama gibi işlemlerde kişilerin güncel borçlarını sorgulaması ve bu borçların durumunu öğrenmesi gerekmektedir. Borçlarını belirli bir süre ödemeyen ve takip altına alınan kişilere haciz gibi işlemler uygulanabilmektedir.
Portal üzerinde "Hoş geldiniz" ekranının sol tarafında bulunan menüde yer alan ögeleri kullanarak e-Fatura oluşturabilir, yükleyebilir, gönderebilir ve alabilirsiniz. Alınan ve gönderilen e-Faturaların arşivlenmesini yapabilirsiniz. Ayrıca fatura düzenlenen kişileri adres defterinde tanımlayabilirsiniz.
e-Fatura numarası üç haneli alfanumerik birim kod ile 13 haneli müteselsil numaranın birleşiminden meydana gelir.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nca (GİB) dolandırıcılık girişimlerine ilişkin, "Başkanlığımız, vergilendirme işlemlerine yönelik olarak hiçbir şekilde mükelleflerle e-posta yoluyla iletişim kurmamaktadır.
GİB açılımı Gelir İdaresi Başkanlığı olan uygulama sayesinde vergi politikasını adaletli ve tarafsız bir biçimde yürütür.
Sisteme Nereden ve Nasıl Giriş Yapılacaktır? Sisteme Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarası/kullanıcı kodu ve şifre bilgileri ya da e-devlet şifreniz kullanılarak https://ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılacaktır.
Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olmasından dolayı güvenilir bir ödeme hizmeti de sunan bu kurum, borcu yok sorgulamalarında da vatandaşa hizmet verir. GİB kyk borç sorgulama e-Devlet üzerinden de yapılabilen bir sistemdir.
GİB açılımı Gelir idaresi başkanlığı olan yapılanma halktan vergi toplanmasını ve gereken şekilde harcanmasını sağlamaktadır.
Gelir Vergisi Beyannamesi, ilgili mükellefin o yıl içerisinde elde etmiş olduğu geliri ortaya koyan ve vergi borcunun ödenebilmesi için gerekli olan bir beyannamedir. Gelir Vergisi Beyannamesi her yılın Mart ayı itibariyle en geç 25. güne kadar verilmelidir.
Kağıt faturada olduğu gibi e-fatura üzerinde de fatura düzenlenme tarihi bulunmaktadır. e-Postanızda belirtiğiniz üzere, e-fatura Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından alıcısına ulaştırıldığından GİB e-faturanın ne zaman alıcısına gönderildiğinin bilgisine sahiptir.
Üçüncü taraf reklamcıların ziyaretçiyi alakalı reklamla hedeflemesine olanak tanıyan, ziyaretçi için benzersiz bir kimlik belirler. Bu eşleştirme hizmeti, reklamcılar için gerçek zamanlı teklif vermeyi kolaylaştıran üçüncü taraf reklam merkezleri tarafından sağlanır.
E-arşiv, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmiş olan standartlara uygun şekilde faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda korunması, ibrazı ve raporlanmasını kapsayan bir süreci kapsamaktadır. E-arşiv uygulaması elektronik fatura türü olarak da ifade edilebilir.
Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı olarak faaliyette bulunan Vergi İletişim Merkezi (VİMER-444 0 189), mükelleflerin vergi ile ilgili konularda güncel, doğru ve hızlı bilgiye telefon aracılığıyla ulaşmalarını sağlamak amacıyla 1 Mart 2008 tarihinde kurulmuştur.
Tarayıcınıza "www.gib.gov.tr" yazarak girişi yapılır. Daha sonra "borç sorgulama ve ödeme" sekmesi tıklanarak çıkan vergi borcunuzu kredi ya da banka kartıyla güvenli bir şekilde ödeyebilirsiniz. Dilerseniz bu işlemi e-Devlet üzerinden de yapabilirsiniz.
GİB durum kodları, faturalarınızı Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerinden dönen durum yanıtıdır.
E-fatura başvurusu yapabilmek için gerekli olan mali mühür almak genel olarak 3-4 günlük bir süreci kapsıyor. Bunun akabinde ise GİB tarafından başvurunun incelenmesi ve onaylanması gerekiyor.
e-Fatura Portal üzerinden e-fatura iptal etmeniz mümkün değildir. Ancak e-Fatura İptal Portalından, size gelen faturalar için yasal süre içerisinde iptal, dışında ise itiraz talebi oluşturabilirsiniz. Eğer özel entegratör sistemi kullanıyorsanız gelen faturayı kabul veya reddetmek mümkündür.
e-Fatura gönderirken "GİB kullanıcı listesinde bulunamadı" hatası, GİB'in kullanıcı listelerinin güncel olmaması nedeni ile alınmaktadır. GİB tarafında, gerekli güncelleme yapıldıktan ve problem giderildikten sonra ilgili e-Fatura'yı ve e-Faturaları, tekrar GİB sistemine göndermelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri