Vergi muafiyeti en genel tanımıyla bir vergi mükellefinin ya da mükellef grubunun vergi dışında tutulmasına denir. Yani vergi vermekle yükümlü olan gerçek veya tüzel kişiler, Vergi Usul Kanunu'nda yer alan ibarelere göre vergiden muaf olabilir. Muafiyetin oranı kısmen ya da tamamen olarak değişir.
Gelir Vergisi Muafiyeti Nedir? Kanunlara göre vergi ödemesi zorunlu olan kişilerin yaptığı meslek türlerinden veya çeşitli şartlardan dolayı aynı kanunlarla veya farklı kanunlarla vergi ödemesine tabi tutulmamasına ise gelir vergisi muafiyeti denilmektedir.
Buna göre, yıllık cirosu 240 bin liranın altında olan mükellefler gelir vergisinden muaf olacak. Bu durumda 900 bine yakın esnaf bulunuyor.
Vergiden muaf esnaf uygulaması, gelirleri genelde el emeğine dayalı olan, çok küçük çapta iş yapan ticaret ve sanat erbaplarının gelirlerini vergi dışında bırakan bir uygulamadır.
İlgili 44 soru bulundu
Buna göre, kendi işinde çalışan ve 2022 yılı için büyükşehirlerde 16 bin lira, diğer yerlerde 10 bin lira kira limitini aşmayan ve yine 2022 yılı alış tutarları 200 bin lirayı, satış tutarları 320 bin lirayı, hizmet niteliğinde iş yapanlarda iş hasılatı 100 bin lirayı aşmayan mükellefler basit usulden faydalanıyor.
Basit usul kapsamında olan berber, kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, kaportacı, lastikçi, tornacı, çay ocağı işleticisi, terzi, tamirci gibi yaklaşık 835 bin küçük esnaf yapılan bu düzenlemeden faydalanarak gelir vergisi ödemeyecek.
Bunun için öncelikle "http://www.bmvdb.gov.tr/engelliindirimi/" linkine tıklamanız gerekir. Daha sonra da çıkan sorgulama sayfasında “sorgulama için TC kimlik numarası giriniz” kısmına sizden istenen bilgileri girmeniz gerekir. Sorgula butonuna da basarak istediğiniz bilgilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Buna göre 2020 yılından itibaren yıllık brüt 600.000 TL üzerinde ücret geliri elden kişiler, bu tutarı aşan ücret gelirleri için % 40 oranında gelir vergisi ödeyeceklerdir.
Net ücret, vergi ve sigorta kesintilerinden sonra işvereninizin size ödediği para miktarını ifade eder. Böylece, net maaş, brüt maaştan vergi düşüldükten sonra kesinleşir. Yasal vergiler düşüldükten sonra işveren tarafından çalışanın aldığı miktardır.
Türkiye'de yaşayıp herhangi bir kazanç kaynağı olan herkes gelir vergisi ödeme yükümlülüğüne sahiptir. Yurt dışında yaşayıp Türkiye'de gelir elde eden kişi ve kurumlar da bahsedilen vergiye tabiidir. Bu kişiler mükellef olarak adlandırılır. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketler kategoride yer alır.
1. Asgari ücretli Çalışana ödenen ücretlerin, ilgili ayda geçerli olan brüt asgari ücretten, işçi sigorta primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan kısmı gelir vergisinden istisna edilmiştir. 2.
%40 ve üzeri tüm engelli çalışanlar gelir vergisi indiriminden yararlanır.Bunun için engelli raporu,çalışma belgeleri ile ilgili vergi dairesine bir dilekçe ile başvurulmalıdır. 10-16 Mayıs Engelliler Haftasının ilk günü ile 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde kamuda görev yapan tüm engelliler idari izinli sayılır.
Ticari işler ile ilgilenen gerçek kişiler, yıllık kazançlarına göre Gelir Vergisi ödemekle yükümlüdür. Tüzel kişiler ise hasılatları üzerinden Kurumlar Vergisi öder. Esnaf muafiyeti şartlarını taşıyanlar, vergiden muaf belgesi alarak elde edilen kazanç üzerinden vergi ödemez.
Esnaf Muafiyet Belgesi'nin alınabilmesi için başvuru ikametgâh adresinizin bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine yapılmaktadır.
Gelir vergisinden muaf olan tacirler ile, vergiden muaf meslek erbabının, geçici vergi yükümlülüğü bulunmamaktadır. Adi ortaklıklar ile kollektif şirket ortakları ve komandit şirketlerin komandite ortakları, elde etmiş oldukları ticari kazanç veya serbest meslek kazançları için geçici vergi mükellefidir".
Eğer Türkiye'da senede 10,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 1,576 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 8,424 TL, aylık 702 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 15.8% ve marjinal vergi oranınız 15.8% olacaktır.
Eğer Türkiye'da senede 15,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 2,364 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 12,636 TL, aylık 1,053 TL olacaktır.
Vergi indirimi; engelli çalışanın aldığı ücretin gelir vergisi matrahlarından belirlenen esas ve tutarlarda engel oranına göre yapılan indirimdir. Gelir Vergisi Kanunu'nun 31'inci maddesine göre; engelli/engelli yakını olan çalışanların maaşlarındaki gelir vergisi kesintisinden indirime gidilmesidir.
E-Devlet Kapısı'na giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna vergi borcu sorgulama yazarak ya da e-hizmetler sekmesinden sırayla Gelir İdaresi Başkanlığı ve sonra Vergi Borcu Sorgulama sekmelerini seçerek sorgulama yapabilirsiniz.
Olmayan ücretin vergisi, olmayan verginin de indirimi olmaz doğal olarak. Çalışmadan vergi indirimine baş vurmak malesef mümkün değil.
Yeni hükme göre, esnaf muafiyetinden istifade için ticaret ve sanat erbabının işinde kullandığı veya işine tahsis ettiği işyerlerinin yıllık gayrisâfi iratları toplamının 180 lirayı aşmaması şarttır.
GVK 9. maddeye göre esnaf muaflığına sahip olanların Vergi mükellefiyeti olamayacağı için fatura düzenleyemez. Hiç bir vergi ödemez. Vergi mükellefiyeti olmayan kişi zorunlu Bağkurlu olmaz. İsteğe bağlı sigortalı olur.
Kişilere ait toplam gelirin vergilendirilmesini sağlayan gelir vergisi, 1 yıl içinde elde edilen gelir oranında alınır. Yalnızca gerçek kişiler bu vergiyi ödemekle yükümlüdür. 1 yıl içinde elde ettiğiniz toplam gelir üzerinden hesaplanan bu vergi, kazancınızın bir bölümünü devlete ödemekle yükümlü olduğunuz vergidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri