İki nüsha halinde düzenlenen belgenin ilk nüshası satan, ikincisinin ise satın alan tarafta kalması ve saklanması zorunludur. Bunlardan herhangi birinin bulunmaması, belgenin geçersiz olmasına neden olabilir.
Düzenlenen gider pusulalarının ilk örneği işi yapana veya malı satana verilecek, ikinci örneği ise düzenleyen tarafından saklanacaktır. Emtia/hizmeti satın alan şirketin, gider pusulasını işi yapana veya emtiayı satana imza ettirmesi gerekmektedir.
Gider pusulası, bir malın veya hizmetin alımı için yapılan harcamanın belgelendirilmesi ve muhasebe sistemine kaydedilmesi için düzenlenen fatura hükmünde resmî bir evraktır. Ayrıca tüketiciye satılan bir ürünün iade alınması hâlinde de söz konusu belge düzenlenir.
Gider pusulasını alıcı düzenleyip satıcıya verdiğinden dolayı stopaj vergisi ödemekle yükümlü olan taraf yine alıcıdır. Serbest meslek ödemelerinde vergi mükellefi ise serbest meslek sahibi olan kişidir.
Notere kırtasiyeden alınan boş gider pusulası götürülür. Noter belgenin her bir sayfasına numara vererek onaylar. Belgenin koçanına hangi noterde onaylatıldığı ve son sayfasına ise kaç sayfa olduğu yazılarak onaylanır. Onaylatılan koçan kullanıma hazırdır.
İlgili 29 soru bulundu
Vergi dairesi izin belgesini başvuran tarafın vergi levhasına göre düzenler ve tacirlere verir. İzin belgesi çıktığında noter ya da Maliye Bakanlığı'ndan gider pusulası alınabilir. Düzenlenmek istenen gider pusulası ise mükelleflerin anlaştığı bir matbaaya bastırılır ya da notere onaylatılır.
Görünümü bir kitabı andıran gider pusulasında şu bilgiler bulunur: Mal veya hizmetin cinsi ve tutarı Alıcının unvanı, adı, soyadı, adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve numarası (kaşe)
Gerçek usulde vergi mükellefi olmayanlardan mal satın alanların veya iş yaptıranların, satın aldıkları mal veya yaptırdıkları işler karşılığında düzenleyecekleri gider pusulası ve müstahsil makbuzunda KDV hesaplanmaz ve gösterilmez.
Tutar sınırlaması bulunmamaktadır. İki nüsha düzenlenir, Emtiayı satan veya işi yapana imzalatılır.
“Gider pusulası, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen gider pusulası hiç düzenlenmemiş sayılır.”
kimlik numarası (vergi numarası yerine) doğrulanmak zorunda olan kişiler değildir. numarası veya T.C. Kimlik numarası bilgisine yer verilme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabı ve çiftçiler, vergiden muaf esnafa yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için gider pusulası düzenlemek zorundadır.
e-Gider Pusulası Kimler İçin Zorunludur? Yapılan inceleme ve analiz sonucunda Başkanlık, riskli veya vergi uyum düzeyini yetersiz bulduğu mükellef ya da mükellef gruplarını yazılı bildirim yaparak e-Gider Pusulası uygulamasına geçmeye zorunlu tutar.
özel usulsüzlük cezası kesilir.” 234'üncü maddede yapılan değişiklik uyarınca malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren yedi gün içinde gider pusulasının düzenlenmemesi halinde 353'üncü madde gereği özel usulsüzlük cezası söz konusu olacaktır.
ABC işletmesi düzenleyeceği Gider Pusulasında hizmet bedeli olarak 100,00 TL gösterecek, bu tutarın %2'sini ise Gelir Vergisi Kesintisine tabi tutup vergi sorumlusu sıfatıyla muhtasar beyanname ile beyan edip ödeyecektir.
Bu farklar aşağıdaki gibidir: Gider makbuzu özünde satıcıyı ilgilendiren bir kavramdır. Gider pusulası daha çok alıcıyı ilgilendiren bir kavram olarak karşımıza çıkar. Gider pusulası alıcı tarafının kayıtlarına işlenir ve de alıcı tarafından düzenlenir.
bedel için düzenleyeceğiniz gider pusulasında gelir vergisi tevkifatı yapmanıza gerek bulunmamaktadır.” (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 21.01.2008 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.16.01/GVK-94/13 sayılı özelgesi.)
Gider pusulalarında vergilendirme, KDV oranı değil de gelir vergisi kesintisi veya diğer adıyla stopaj üzerinden gerçekleşir. Gider pusulası vergi oranları aşağıdaki gösterildiği gibi alınan hizmet ya da ürüne göre değişiklik gösterir.
Gider pusulasında malın cinsi, adeti, malı satan veya satın alan kişinin adı, malın fiyatı ve düzenlenme tarihi gibi bilgilerin bulunması gerekir. Bu bilgilerin yazılacağı pusula matbaada kişi veya kuruluş adına bastırılır. Pusulanın verilmesi gerektiği durumlarda da gerekli bilgiler girilerek pusula hazırlanır.
Her ne kadar Kamu görevini icra eden noter tarafından tanzim edilen Araç Satış Sözleşmesine rağmen, Gider pusulası düzenlenmesi gerekmektedir. Gelir vergisi tevkifatı yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Düzenlenecek olan Gider Pusulası, KDV'ne tabi değildir.
Gider pusulası stopaj hesaplama nasıl yapılır? Örneğin, bir hizmeti 10.000₺ brüt ücret karşılığında aldıysanız hizmet karşılığı uygulanan stopaj oranı %10 olduğu için, Gelir Vergisi stopajı= 10.000 X %10 = 1.000₺ olacaktır.
"İthal edilen eşya ile ilgili olarak, katma değer vergisinden müstesna olduğu halde yanlışlıkla alınan veya fazla alındığı anlaşılan katma değer vergisi, indirim hakkına sahip olmayan mükelleflere, Gümrük Kanununa göre iade olunur." bankaya gümrük idaresi tarafından iadesi icabeder.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 225 Sıra No'lu VUK Genel Tebliği ile gider pusulasının şekil ve usulüne ilişkin düzenlemeleri açıklamıştır. Gider pusulaları, mükelleflerce matbaalara bastırılır ya da notere onaylattırılır. Gider pusulası iki nüsha şeklinde düzenlenir.
Gider Pusulası Stopaj Oranları
Özellikle dokuma ürünleri, nakış işleri, turistik eşya gibi mal bedelleri ve üretiminde ödenen hizmet bedelleri için %2 oranında stopaj kesintisi yapılırken, hurda mal alımlarında da %2 oranında stopaj uygulanır. Ayrıca, diğer mal alımlarında stopaj kesintisi %5 olarak belirlenir.
Gider Pusulası'na giren iki muhtasar beyanname kodu vardır. Bunlar; Esnaf Muaflığından Yararlananlara Mal ve Hizmet Alımları Karşılığında Yapılan Ödemeler: 145. Esnaf Muaflığından Yararlananlara Hurda Mal Alımları Karşılığında Yapılan Ödemeler: 146.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri