Maydanoz, karbonhidrat etkisi nedeniyle, gaz ve kolik rahatlatmaya yardımcı olur. Maydanozun kökü, bitkisi ve aynı zamanda yağı, safra üretimi ve mide sularını artırabilir. Bu, sindirim sürecine çok ihtiyaç duyulan bir destek sağlar ve gazı, kabızlığı giderir.
Bu, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. Maydanoz suyu detoks programlarında bulunuyor. Ancak zayıflamak uğruna bilinçsizce aşırı miktarda tüketilen maydanoz suyu sizi kilo konusunda yanıltabilir. Yaprakları ve sapı antiseptik olup gaz giderici etkisi vardır.
Bazı bitki çayları da mide şişkinliğine iyi gelir. Nane çayı, zencefil çayı ve papatya çayı gibi bitki çayları gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlar. Ayrıca ısırgan otu, maydanoz ve dereotu gibi yeşillikler de mide şişkinliğine iyi gelen doğal alternatiflerdir.
Ayrıca emzirme döneminde gaz yapmaması için bu baklagillerin yanında maydanoz, marul, limon gibi sebzeleri tüketmeniz tavsiye edilmektedir.
Süt azaltan besinlerden uzak durun
Aşırı şekilde maydanoz ve nane tüketmek süt üretimini azaltabilir. Acılı ve baharatlı yiyecekler hem anne hem de bebek sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Yeşil yapraklılar: Emzirme sırasında annenin bol miktarda enerjiye ihtiyacı vardır. Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar.
Semizotu, roka, maydanoz ve ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkileri de tüketmek dengeli beslenmek açısından yararlı olacaktır, İçeriğinde bol miktarda vitamin bulunan mevsim meyvelerini tüketmek sütün kalitesini artıracaktır. Sigara ve alkol tüketmek süt miktarını azaltmaktadır.
Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekleri, portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmelidir.
Çorba, az yağlı ve haşlama yemekler gaz sorunu yaşayan anne ve bebekler için yardımcı olur. Meyvelerin bazıları da gaz yapmaz. Bu nedenle de mandalina, elma ve portakal gibi besleyici besinler rahatlıkla bol miktarda tüketilebilir. Pirinç ise, emziren anneler için en güzel besin kaynakları arasında yer alır.
Yeşil Yapraklı Bitkiler
Ispanak, brokoli, lahana gibi yeşil yapraklı gıdalar; A, C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra lif, antioksidanlar ve kalsiyum, demir gibi mineraller ve folat açısından zengindir. Her gün en az 1 porsiyon bol miktarda vitamin içeren yeşil yapraklı gıdaların tüketimi ile süt üretimi artırılabilir.
Zencefil, mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesine iyi gelir. Papatya çayı, rahatlatıcı etkisinin yanı sıra yatıştırıcı özelliğiyle gaz krampları engeller, iltihap giderici bir katkı sağlar. Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur.
Günde bir ya da iki kere papatya çayı ya da nane çayı içmek, gaz sancısı nedeniyle oluşan krampları gidermektedir. Vücutta biriken gazın daha kolay çıkması için birkaç kimyon tohumu çiğnemek de gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Zencefil ve bal kabağı da gaz birikmesinde ve sancılarında etkilidir.
Fiziksel egzersiz yapmak gazın bağırsaklarda hareketini sağlayarak çıkışına destek olabilir. Özellikle yoga pozisyonları rahatlamaya yardımcı olabilir. Fiziksel egzersiz ile birlikte yapılan karın masajı da gaz çıkışında etkili olabilen bir yöntemdir.
Brüksel lahanası, brokoli, lahana, kuşkonmaz ve karnabahar gibi bazı sebzeler, içerdikleri rafinoz nedeniyle en çok gaz yapan yiyecekler arasındadır. Bu besinlerle hazırlanan yemekler bağırsaklarda gaz oluşumuna yol açabilir.
Maydanoz suyunun tüketilmesiyle vücutta biriken toksinler daha kolay atılabilir. Mide ve bağırsakları rahatlatarak sindirimi kolaylaştırıcı etkisi vardır. Aynı zamanda antienflamatuar etkisi sayesinde özellikle idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek taşının düşürülmesinde etkileri vardır.
Özellikle ilk aylar, bebeğin beslenmeden dolayı gaz sancısı yaşadığı dönemdir. Üçüncü aydan sonra sindirim sisteminin de gelişmeye başlamasıyla bebeğiniz rahatlayacaktır. Bu nedenle kendinizi sıkmayın. Brokoli, soğan, karnabahar, lahana, greyfurt, portakal, limon gibi sebze ve meyveler gaz oluşumuna neden olur.
Yorgun Süt Ne Demek? Annenin iyi beslenemediği, stresli olduğu ya da dinlenemediği durumda süt laktik asitten zengin olacak şekilde üretilir ve bu yorgun süttür.
Emziren annelerin tükettiği gıdalar 12 saat içinde sütü etkiler. Bu nedenle ne kadar çok sıvı o kadar süt demektir. Laktoz intoleransı olan bebeklere sahip anneler peynir, yoğurt gibi süt ürünlerini tüketmemeli ya da kontrollü yemelidir.
Gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durması önerilir. Daha çok sulu gıdalar, çorbalar, kompostolar yemesi tavsiye edilir. Soğuk, asitli ve kafeinli içeceklerden uzak durması önerilir. Bu dönemde anne meme başı bakımı için özel bakım kremleri kullanmalı ve göğüslerindeki sütü düzenli bir şekilde emzirmelidir.
Doğumun hemen sonrasında göbek hizasında hissedilen rahim yaklaşık 4-6 hafta içerisinde normal boyutlarına dönecektir. Rahmin ritmik kasılmalarla toparlanmasını bazı anneler emzirme sırasında ve sonrasında regl ağrısı şekline hissedebilirler.
Doğum sonrası ilk bir hafta kanama, adet kanaması kadar sık görülebilir. Daha sonra kanama yerini daha çok akıntıya bırakır, akıntının rengi kahverengi, sarı, beyaz olmak üzere giderek açılır ve ortalama loğusalık süresi boyunca yani 40 gün devam eder.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez.
Ceviz, Fındık, Badem
Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar beslenme listenizde mutlaka yer almalı. Bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynuyor.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri