Bu farklar aşağıdaki gibidir: Gider makbuzu özünde satıcıyı ilgilendiren bir kavramdır. Gider pusulası daha çok alıcıyı ilgilendiren bir kavram olarak karşımıza çıkar. Gider pusulası alıcı tarafının kayıtlarına işlenir ve de alıcı tarafından düzenlenir.
Gider pusulası, bir malın veya hizmetin alımı için yapılan harcamanın belgelendirilmesi ve muhasebe sistemine kaydedilmesi için düzenlenen fatura hükmünde resmî bir evraktır. Ayrıca tüketiciye satılan bir ürünün iade alınması hâlinde de söz konusu belge düzenlenir.
Vergi mükellefi olmayanlardan satın alınan ürün ve hizmetlerin belgelendirilmesi ve muhasebe sistemine kaydedilmesi için düzenlenen evraktır. Aynı zamanda tüketicilere satılan ürünlerin iade alınması durumunda da gider pusulası düzenlenir.
Tutar sınırlaması bulunmamaktadır. İki nüsha düzenlenir, Emtiayı satan veya işi yapana imzalatılır.
Gider pusulası, mal veya hizmet alımı için yapılan harcamaları gösteren resmi bir belgedir. Mükelleflerin, mükellef olmayan ve dolayısıyla fatura kesme yetkisi olmayan kişilerden aldıkları mal ve hizmet karşılığında ödedikleri bedeller karşılığında düzenledikleri fatura yerine geçen ticari bir belgedir.
İlgili 20 soru bulundu
Alıcı gider pusulasını öder. Alıcı ve satıcı ticari kayıtlarına işler.
Vergi Usul Kanunu'nun 234. maddesine göre birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde vergilendirilenler, defter tutmak zorunda olan serbest meslek erbabı ve çiftçiler, vergiden muaf esnafa yaptırdıkları işler ve satın aldıkları emtia için gider pusulası düzenlemek durumundadır.
Bütün diğer maddelere benzer olan ve gider pusulası kapsamı dışında kalan durumların hepsinde gider makbuzu kesilir. Bu makbuzların bir örneği herhangi bir bağlamda işi yapana ya da ürünü satana verilir, diğer örneği ise düzenleyen kişi tarafından saklanır diyebiliriz.
Gider Pusulasında KDV Olur mu? Gider pusulalarında vergilendirme, KDV oranı değil de gelir vergisi kesintisi veya diğer adıyla stopaj üzerinden gerçekleşir. Gider pusulası vergi oranları aşağıdaki gösterildiği gibi alınan hizmet ya da ürüne göre değişiklik gösterir.
E- defter mükellefi kâğıt ortamda gider pusulası düzenleyebilir mi? Gider pusulasının elektronik ortamda düzenleme zorunluluğu yoktur. Kağıt ortamda düzenlenebilir.
Emtia/hizmeti satın alan şirketin, gider pusulasını işi yapana veya emtiayı satana imza ettirmesi gerekmektedir. Gider pusulası, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen gider pusulası hiç düzenlenmemiş sayılır.
Gerçek usulde vergi mükellefi olmayanlardan mal satın alanların veya iş yaptıranların, satın aldıkları mal veya yaptırdıkları işler karşılığında düzenleyecekleri gider pusulası ve müstahsil makbuzunda KDV hesaplanmaz ve gösterilmez.
7338 sayılı kanun ile şirkete vergi mükellefi olmayan şahıslardan alınan araç ve gayrimenkul işlemlerinde gider pusulası düzenleme zorunluluğu kalktı mı? 7338 sayılı kanun ile şirkete vergi mükellefi olmayan şahıslardan alınan araç ve gayrimenkul işlemlerinde gider pusulası düzenleme zorunluluğu kalkmadı.
Gider pusulasının kimler tarafından kullanılacağı Vergi Usül Kanunu'nda belirtilmiştir. Kanuna göre gider pusulası kullanması gereken kişiler şunlardır; serbest meslek çalışanları, çiftçiler, tüccarlar (birinci-ikinci sınıf) ve vergi mükellefi olmayan diğer kuruluşlardır.
GİB tarafından e-Gider Pusulası uygulamasına zorunlu olarak dahil olacağı belirlenen mükelleflerin, Başkanlık tarafından belirtilen süre içinde e-Gider Pusulası uygulamasına dahil olmaları ve bu tarihten itibaren istisnai durumlar haricinde, gider pusulasını e-Gider Pusulası olarak düzenlemeleri zorunludur.
ABC işletmesi düzenleyeceği Gider Pusulasında hizmet bedeli olarak 100,00 TL gösterecek, bu tutarın %2'sini ise Gelir Vergisi Kesintisine tabi tutup vergi sorumlusu sıfatıyla muhtasar beyanname ile beyan edip ödeyecektir.
Vergi Usul Kanunu'nda yer alan ve 2023 yılında uygulanacak hadlerin belirlendiği 544 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayımlandı. 2023 yılında zorunlu fatura düzenleme sınırının tutarı, 2.000 TL'den 4.400 TL'ye çıkarıldı.
V ergi mükellefi olmayan yabancı uyruklu kişi fatura düzenleyemez. Bankadan yapılan ödeme dekontu Gider pusulası yerine geçer.
Tahsilat makbuzu, fatura yerine geçmemektedir. Yapılan ödemeyi belgelendirmek için kullanılır. Bu sebepten ötürü tahsilat makbuzuna ait tutar gider olarak gösterilemez.
e-Gider Pusulası Kimler İçin Zorunludur? Yapılan inceleme ve analiz sonucunda Başkanlık, riskli veya vergi uyum düzeyini yetersiz bulduğu mükellef ya da mükellef gruplarını yazılı bildirim yaparak e-Gider Pusulası uygulamasına geçmeye zorunlu tutar.
özel usulsüzlük cezası kesilir.” 234'üncü maddede yapılan değişiklik uyarınca malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren yedi gün içinde gider pusulasının düzenlenmemesi halinde 353'üncü madde gereği özel usulsüzlük cezası söz konusu olacaktır.
(7338 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun) Noterden, ARAÇ SATIŞ SÖZLEŞMESİ ile satın alınan taşıtlar için GİDER PUSULASI tanzim edilip söz konusu belgede yazılı matrahın tamamının “Ba” Bildirim formuna dahil edilmesi gerekmektedir.
2. Gider Pusulasının Tarafları: Gider pusulasının düzenlenebilmesi için mal veya hizmetin defter tutmayan kişilerden alınması yeterlidir. Alış işleminde alıcı ve satıcı olmak üzere iki taraf vardır.
Gider pusulası stopaj hesaplama nasıl yapılır? Örneğin, bir hizmeti 10.000₺ brüt ücret karşılığında aldıysanız hizmet karşılığı uygulanan stopaj oranı %10 olduğu için, Gelir Vergisi stopajı= 10.000 X %10 = 1.000₺ olacaktır.
Ürünü iade eden müşteriye şirket tarafından yapılan ödeme; banka, ödeme kuruluşu veya PTT aracılığıyla yapıldığı takdirde ayrıca bir gider pusulası düzenlenmesine gerek bulunmamakta, bu ödemeleri tevsik eden dekont vb. gider pusulası yerine geçmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri