Kötücül yazılım (malware, İngilizce “malicious soft- ware”in kısaltılmışı), bulaştığı bir bilgisayar sistemin- de veya ağ üzerindeki diğer makinelerde zarara yol açmak veya çalışmalarını aksatmak amacıyla hazırlanmış istenmeyen yazılımların genel adıdır [1].
'Kötü amaçlı yazılım', bilgisayar virüsü, solucan(virüs), truva atı, fidye virüsü, casus yazılım, reklam destekli yazılım ve diğer zararlı yazılımları oluşturan gruba verilen genel isimdir. Bu yazılımlar çalıştırılabilir kod, betik, aktif içerik ve diğer farklı yazılım türleri şeklinde ortaya çıkabilir.
Casus yazılım (Spyware), tanıtım, kişisel bilgi toplama veya onayınızı almadan bilgisayarınızın yapılandırmasını değiştirme gibi belirli davranışları gerçekleştiren yazılımlar için kullanılan genel bir terimdir.
Casus yazılım, kullanıcılara ait önemli bilgilerin ve kullanıcının yaptığı işlemlerin, kullanıcının bilgisi olmadan toplanmasını ve bu bilgilerin kötü niyetli kişilere gönderilmesini sağlayan yazılım olarak tanımlanır.
İlgili 36 soru bulundu
Bir bilişim sistemine giriş yapıp izinsiz şekilde casus program yüklemek TCK 244/2'deki veri yerleştirme suçu oluşturur. Eğer, zararlı yazılımla bir kişiye ait özel bilgiler (fotoğraf, video vs) ele geçirilirse kişisel verileri ele geçirme ve özel hayatın gizliliğini ihlal suçu gündeme gelecektir.
Android telefonda casus yazılımları nasıl tespit edebilirsiniz? Ayarlar'a bakarsanız, Google Play Store'da olmayan uygulamaların indirilmesine ve yüklenmesine izin veren bir ayar görürsünüz. Bunun etkinleştirilmiş olması, potansiyel casus yazılımların yanlışlıkla yüklenmiş olabileceğinin bir işaretidir.
Hangi Uygulamalar ile Casus Yazılım Yüklenir? Casus program yüklemek istediğiniz telefonun iCloud bilgileri ile işleminizi gerçekleştirebilir, telefonu takibe alabilirsiniz. Her ne kadar cihazlara uzaktan casus programı yüklenemese de iCloud aracılığıyla iPhone telefonları takip etmek mümkündür.
CASUS YAZILIMLAR NASIL BULAŞIR
Casus yazılımlar, direk yüklenen bir program veya uygulamayla birlikte gelir. Genellikle indirme yöneticileri, kayıt defteri temizleyicileri gibi faydalı bir yazılım kılığına girmiş programlar aracılığıyla indirilirler. Bazen, video oyunları ile birlikte gelirler.
Bir virüs genellikle virüsü taşıyan veya zararlı etkinliği gerçekleştiren zararlı yazılımın bir bölümü olarak bir e-posta eki şeklinde gelir. Mağdur dosyayı açtığında, aygıta virüs bulaşır.
Sitenizde kötü amaçlı yazılım bulunduğunun yaygın belirtileri arasında, istenmeyen URL yönlendirmeleri, pop-up reklamlar, değiştirilen arama sonuçları, istenmeyen tarayıcı araç çubuklarının veya kenar arama çubuklarının eklenmesi ve bilgisayarın yavaşlaması olabilir.
Virüsler. En bilinen ve en eski zararlı yazılım türüdür.
Başlıca zararlı yazılımlar arasında virüsler, fidye yazılımları, solucanlar, Truva atları, dosyasız kötü amaçlı yazılımlar, casus yazılımlar, reklam yazılımları, botnetler, keyloggerlar rootkitler ve SQL enjeksiyonu (SQLi) yer alır.
Virüs nedir, malware (kötücül yazılım) nedir? Virüs, bilgisayarınıza zarar vermek için kendisini kopyalayabilen, sisteminizi bozabilen ve verilerinizi yok edebilen bir kod parçasıdır. Malware ise Truva atları, casus yazılımlar, trojanlar, adware, fidye yazılımları veya virüs içeren kötü amaçlı yazılımdır.
Bunların başında, internette güvenmediğiniz sitelerden kaçınmak gelir. Teknolojik cihazlarınızda mutlaka antivirüs programlarına sahip olmanız ve aktif olarak kullanmanız gerekir. Diğer yandan, işletim sisteminizi sürekli olarak güncel tutmak da casus yazılımlardan korunmanızı sağlayan işlemlerin başında gelir.
Snoopza WhatsApp casus programı, bir Android telefonda mesajları, fotoğrafları ve sohbetleri izlemeniz gerektiğinde en iyi seçenektir. Snoopza WhatsApp Casusu, mesajları, fotoğrafları, konuşmaları ve konumları kaydetmek için en iyi gizli WhatsApp İzleyicidir.
Casus yazılımlar bilgisayarınızın önemli miktarda kaynağını kullanarak bilgisayarı yavaşlatabilir, uygulamalar arasında ya da internette gezinirken gecikmeye, sistemin sık sık çökmesine veya donmasına neden olabilir, hatta bilgisayarınızı aşırı ısıtarak kalıcı hasara yol açabilir.
Android kullanıyorsanız konum izleme ayarını kapatın
Bunun için kullanıcıların yapması gereken ise konum servisini tümden kapatmak. Ayarlar>Konum Hizmetleri>Konumu Bul yolunu izlemeniz yeterli. Yalnız Konum Bul ayarını kapattığınızda harita özelliğini kullanamadığınızı da hatırlatmak da yarar var.
Yapılan son araştırmalar; akıllı telefonların sizi dinlemediği, ancak akıllı telefonlara yüklenen uygulamalara verilen izinler yoluyla bilgilerinizi toplayabileceğini ortaya koydu. Akıllı telefonlar ve diğer akıllı cihazlar son zamanlarda basında çıkan kötü haberlerden payını aldı.
Uygulamanın sizi takip etme iznini gözden geçirme veya değiştirme. Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Takip Etme bölümüne gidin. Liste, sizi takip etme izni isteyen uygulamaları gösterir. Listedeki herhangi bir uygulama için izni açabilir veya kapatabilirsiniz.
İphone casus uygulamalar iphone marka bir telefona jailbreak işlemi uygulanarak yüklenip, takip edilebilir. Jailbreak yapmadan casus yazılımın iphone telefonda tam fonksiyon göstermesi mümkün değildir çünkü iphone casus programların tamamına karşı kendini korumaktadır.
Casus yazılım; bilgisayar, tablet, akıllı telefon gibi cihazlara kullanıcıların haberi olmadan sızan, kullanıcının izni olmadan verilerini toplayan ve topladığı verileri üçüncü taraflara satan bir tür kötü amaçlı yazılımdır. Casus yazılımlar, günümüz dünyasının en büyük siber tehlikelerinden biri olarak kabul ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri