Sinüs ve Kosinüs fonksiyonları 1. f(x) = sin(x) işlevi dik üçgen'de karşı dik kenarın hipotenüse oranıdır. Koordinat Düzleminde "y" ekseni olarak tabir edilir. Bu işlevin tanım aralığı [-1,1] dir. Yani, sinüs fonksiyonunun değeri -1'den küçük 1'den büyük olamaz.
Merkezi orijin olan 1 birim yarıçaplı çember üzerindeki bir noktanın y eksenine göre koordinatıdır. Orijinden noktaya çizilen bir doğrunun y ekseniyle yaptığı açı kullanılarak ya da aynı açıya sahip bir dik üçgende, bu açının karşısındaki kenarın hipotenüse bölümüyle hesaplanır.
Sin(A)= karşı kenar / hipotenüs = a/c şeklinde olmaktadır. Kosinüs kısaca cos olarak gösterilmektedir. Formülü ise Cos(A)=komşu kenar/hipotenüs = b/c şeklindedir. Bir üçgenin A açısının komşu kenarının hipotenüse uzunluğuna oranlanması şeklinde bulunabilir.
Sinüs, Merkezi orijin olan 1 birim yarıçaplı çember üzerindeki bir noktanın y eksenine göre koordinatıdır. Örneğin sinüs 90 derece tam olarak 1'e karşılık geliyor.
Asıl değerler
Örneğin sin(0) = 0, fakat sin(π) = 0, sin(2π) = 0, vb. arcsin fonksiyonu da çok değerlidir: arcsin(0) = 0, fakat arcsin(0) = π, arcsin(0) = 2π, vb. Yalnızca tek bir değer belirtildiğinde, fonksiyon kısıtlanır.
İlgili 15 soru bulundu
Sinüs, dik açılı üçgenlerde dik olmayan bir açının karşısında kalan dik kenar ile hipotenüsün (dik açının karşısında kalan kenar) birbirine oranıdır.
Sağ ve sol tarafta dörder adet olmak üzere toplam sekiz sinüs bulunur ve bu sinüsler maksiller (yanak sinüsleri), frontal (alın sinüsleri), etmoid (gözler arasındaki önde ve arkada yer alan sinüsler) ve sfenoid sinüs (en geride, kafa içindeki sinüs) olarak isimlendirilir.
Cosec fonksiyonu geometride cosec x = 1 / sin x olarak ifade edilmektedir.
30 derecenin sinüsü Birim çember ya da 30-60-90 üçgeninden, bunun 1 bölü 2 olduğunu hatırlayabilirsiniz, ya da hesap makinamıza bakalım, kolay. Önce derece modunda olduğunuza emin olun, Sin 30, eşittir sıfır virgül 5. O halde burası,1 bölü 2 bölü 2'den, 1 bölü 4 çıkacak.
cos2x = 1 - 2sin²x şeklinde olur. Yazılmış olan cos2x ifadesinin açılımlarından bir diğeri de sin²li formül olmaktadır. cos2x = cos²x - sin²x şeklinde verilmiş olan açılımında bu kez sin²x görüldüğü yere "1-cos²x" yazılabilir. cos2x = 2cos²x - 1 şeklinde olur.
Sinx ile beraber cosx trigonometrik fonksiyon olarak ifade edilmiştir. Özellikle geometri üzerinden üçgenleri incelerken trigonometrik fonksiyon olarak sinx ve cosx ön plana çıkar. Uzun adlar ile sinüs ve kosinüs olarak bilinen yapılar olarak öne çıkar.
Sinüs alan formülü Alan (ABC) = Sinüs A açısı x b x c x 1/2 şeklinde bulunur. Bazı değerleri ve kuralları bilmek işlem kolaylığı sağlar. Dik üçgen ise; dik kenarın kendisi olur. Hipotenüsü olmayan 2 kenarın çarpılarak ikiye bölünmesi sonucunda alan hesabı yapılmaktadır.
Sinüs ya da girit, herhangi bir organ veya dokuda bulunan boşluk veya açıklık.
Sin2x = 2.sinx.cosx denklemine eşittir. Bu açılım da her bir açının yarısını alacak biçimde kullanıldığı anlatılmaktadır. En basit olarak Sin40 = 2.sin20.cos20 olarak karşımıza çıkar. Bu formül bazı sorularda bir açı verilip onun yarısının ya da iki katının sinüs değeri arandığı durumlarda rahatlıkla kullanılmaktadır.
Sinüs ve Kosinüs fonksiyonları
Yani, sinüs fonksiyonunun değeri -1'den küçük 1'den büyük olamaz.
Maksiller sinüs en büyük sinüstür. Uzunluğu 25 mm, yüksekliği 33 mm, derinliği 34 mm ve hacmi 15 ml dir. Maksiller sinüsün ostiumu medial duvarın arka üst bölümünde lokalize 3 mm çapında ve 5 mm2 alanındadır. Etmoid sinüsler her bir tarafta 2-8 arasında ön etmoid, 1-5 arasında arka etmoid hücreler bulunur.
Sinus maxillaris; paranazal sinüslerin en büyüğü ve enfeksi- yonların en çok görüldüğü paranazal sinüstür. Sinus sphenoidealis; sfenoid kemik gövdesi içinde bulunur. Hipofiz bezi, bu sinüsün hemen yukarısındadır.
Yani 1 tan=1 sin/1 cos'tür. Tanjant formülleri matematik ve geometrinin birçok dalında işinize yarayacaktır. Bir 1 tan ya da tan 1 şeklinde ifade edilen değer 1 derecelik açının tanjant değeri demektir. Bu değer 1 derecelik açının sin değerinin 1 derecelik açının cos değerine bölünmesi ile bulunur.
Sinüs boşluklarını kaplayan mukozanın viral, bakteriyel ve mantar gibi etkenlerle iltihaplanmasına sinüzit denir. Sinüzitler; 2 haftadan kısa sürerse akut sinüzit, 2 ile 12 hafta arası sürerse subakut sinüzit, 12 haftadan uzun sürerse kronik sinüzit olarak adlandırılır.
Sinüzit, sarı veya yeşilimsi renkte gelen burun akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk ve ateş, koku duyusunda azalma ve baş ağrısı gibi belirtilere sahiptir.
Yarıçapın karesinden bir yayın sinüs karesi çıkarılır ve bu değerin karekökü alınırsa, çeyrek daireyi tümler açının sinüsü (ya da aynı yayın kosinüsü) elde edilir.
4-sin90=1'dir.
Cos 60 = 1/2 şeklinde ifade edilmektedir. Verilmiş olan 30 ve 60 ile 90 derece üzerinde özel üçgen kapsamında bu değer ortaya çıkar. Yani işlem olan temel olarak 30/60/90 üçgeni şeklinde ifade edilmektedir. Bu ifade üzerinden üçgen üzerindeki kenar uzunlukları verildiği vakit, cos60 değeri kolaylıkla bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri