Öncelikle gidere yaklaşık bir bardak (200 ml) karbonat dökülür ve arkasından 1 bardak tercihen beyaz sirke dökülür. Bu karışım saç topaklarını çözmede işe yarayacaktır. 10 dakika sonra giderden aşağıya sıcak su dökerek giderin açılmasını sağlayabilirsiniz. Sıcak suyu giderden dökerken dikkatli olmayı unutmayın.
Sirke Ve Karbonat İle Tıkalı Mutfak Gideri Açma
Önce yarın su bardağı karbonat tıkalı mutfak lavabo gideri içine dökülür. Sonra 1 su bardağı sirke dökülür. Birkaç dakika sonra 1 litre kadar kaynar su dökülür ve beklenir. En sonda soğuk su açılır ve gider borularının durulanması sağlanır.
Sirke, karbonat, kabartma tozu ve tuz gibi her evde bulunan malzemeler ile kırmadan tıkalı boru açma işlemi uygulanabilir.
En sık karşılaşılan tıkanıklık türü; borunun içinde bulunan yabancı cismin boruyu tıkayarak suyun akışını engellemesidir. Bu gibi tıkanıklık türlerinde, kanal açma makinesi kullanılır. Kanal açma makinesinin ucuna özel bir aparat takılır. Bu aparat ile tıkanıklığa sebep olan cisim parçalanır ve ya çekip çıkarılır.
Halk arasında pimaş diye bilinen spiralli tel yardımıyla gider borusu kolaylıkla açılabilir. Ancak bu işlem biraz zaman alabilir. Spiral teli gider borusu içinde sokup çıkararak yosunlar sökülür ve gider açılmış olur. Yosundan tıkanan bahçe giderlerini açmanın bir diğer yöntemi ise kostik kullanmaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Her markette kolaylıkla bulunan; karbonat, sirke ve tuz ile tıkanmış lavabo kolaylıkla açılır. Bir su bardağı karbonat ve bir bardak sirke karıştırılarak gider alanına dökülür. Ardından eldiven takılmış bir elinizle ya da tıpa ile gider kapatıp 30 dakika kadar bekleyebilirsiniz.
Lavabo açma telini gerdirerek uzattıktan sonra bir kişi lastik eldiven takarak telin ucunu lavabo, tuvalet veya banyo deliğine tutturur. Diğer ikinci kişi ise kontrollü bir şekilde telin başındaki sapı döndürmeye başlayacak. Sap döndürdükçe açma teli de tıkalı borunun içine girecek.
Kanalizasyon tıkanıklıkları boruların kirlenmesine de sebep olabilir. Boru kanal açma makinesi olarak adlandırılan bu ürün, tıkalı kanalizasyonları açarken aynı zamanda boruların temizlenmesini sağlar.
Kanalizasyon hatlarının ve rögarların tıkanmasındaki en önemli nedenler ıslak mendiller, petler, naylon poşetler ve temizlik bezleridir. Bazı durumlarda da kullanım süresi dolmuş veya hatalı montajı yapılmış bir malzeme düşerek kanalizasyon hatlarının tıkamaktadır.
Lavabo aç kimyasallar reaksiyona girdiği zaman ısınır ve borulara zarar verir, daha sonrasında boruları deler. Lavabo tıkanıklığı açma için önermiyoruz. 3. Sürekli kullanılan lavabo tıkanıklığı açıcı ürünler boruları delince kötü kokular gelir.
Toz lavabo açıcıyı kullanmadan önce suyu iyice kaynatın. Nalburdan veya marketten aldığınız lavabo açıcının paketini makas yardımıyla kesin, ardından gider borusuna tozu dökün. Kaynattığınız suyu dikkatli ve yavaş bir şekilde gidere dökün bol su göndererek pompayla takviye edin ve tıkanıklığınız açılmış olacaktır.
Pompa veya tel kullanılarak tıkalı boruların açılmaya çalışılması en sık başvurulan yöntemlerden biridir. Eğer büyük bir sorun yoksa pompa veya tel gibi aparatlarla tıkanıklık giderilebilir. Ayrıca sirke ve karbonat veya sirke ve tuz kullanımı da tavsiye edilen yöntemlerdendir.
Bir bardak daha kabartma tozu ekleyin ve hemen ardından 1 bardak sirke eklemelisiniz. Kabartma tozu ve sirkenin 5 dakika reaksiyona girmesine izin verdikten sonra gidere 2 bardak sıcak su dökmelisiniz. Tıkanıklığı manuel olarak da temizleyebilirsiniz.
1- Beyaz Sirke ve Kabartma Tozu ile Gider Açma
Tıkanan lavaboya beyaz sirke, karbonat ve en az 100 derece sıcak su uygulayın. Lavabo giderinde oluşan organik kalıntıların sebep olduğu kokuların giderilmesine yardımcı olur. Bunun için, lavaboya 130 ml kabartma tozunu dökün, ardından 130 ml beyaz sirkeyi dökün.
Gider Borusu Tıkanıklığı Kimin Sorumluluğundadır
Bu işlem ise ortak alan olduğu için tüm binanın sorumluğundadır. Daire içindeki tıkanıklıklar ve sıkıntılar daire sahibini ilgilendirir. Eğer sizin de sorununuz sadece daire içi tesisatınızda ise bu sorunu sizin çözmeniz gerekmektedir.
Suyun giderden akması ve kanalizasyona karışması gerekmektedir. Ancak lavabo giderinde meydana gelen tıkanma borudan akan suyun bir süre boruda birikmesine yol açmaktadır. Suyun birikmesi bir süre sonra akan suyun geri gelmesine neden olur. Bu da lavabodan suyun gitmemesine ve adeta bir gölet oluşmasına yol açar.
Öncelikle gidere yaklaşık bir bardak (200 ml) karbonat dökülür ve arkasından 1 bardak tercihen beyaz sirke dökülür. Bu karışım saç topaklarını çözmede işe yarayacaktır. 10 dakika sonra giderden aşağıya sıcak su dökerek giderin açılmasını sağlayabilirsiniz. Sıcak suyu giderden dökerken dikkatli olmayı unutmayın.
İSKİ ALO 185 Çağrı Merkezi ile;
Ayrıca Alo 185 servisine ALO 153 İBB Beyaz Masa hattı aracılığı ile de ulaşılabilmektedir.
Belediye sadece bazı noktalardaki tıkanıklıklara müdahale eder. Bu tıkanıklıklar rögar, ana kanalizasyon borularıdır. Ancak bu hatlara müdahale eden belediye daire içindeki tıkanıklıklara müdahale etmez.
Kanalizasyonların tıkanmasının en yaygın nedeni, evlerde tuvaletlerin kullanımı sırasında tuvalete yanlışlıkla veya bilinçsizce atılan tuvalet kağıdı, kağıt havlu ve ıslak mendillerdir. Bu ürünlerin ince yapılı olanlarının suda çözülme özelliği vardır.
Gider açıcı asit uygulaması ile tıkanıklık sorunu kısa sürede ortadan kalkar. Fakat söz konusu uygulama, küçük tıkanıklık sorunlarında etkilidir. Küçük tıkanıklık sorunlarının giderilmesinde de gider hattındaki borulara zarar verdiği için tercih edilen bir uygulama değildir.
Üzerine 1/2 su bardağı damıtılmış beyaz sirke dökün. Gideri hemen gider tıkacıyla kapatın. Bu sayede köpürme tepkimesi, lavabodan dışarı değil tıkanıklığı olduğu boruların içine doğru gerçekleşecektir. Köpürme durur durmak, 1/2 su bardağı beyaz sirkeyi gidere döküp tekrar kapatın ve 30 dakika bekletin.
Elektrik tesisatı, su borusu, doğalgaz borusu, kanalizasyon sistemi, iklimlendirme sistemi gibi farklı kurulumlar gerçekleştirme amacıyla belirli bir yüzeye düzenli kanal açmak için kanal açma makinesi kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri