"Gidiyorum.", "Çekil.", "Yürüyelim." gibi tek bir sözcükten ibaret olan cümleye bir deyilikli; "Ben gidiyorum.", "Sen çekil.", "Haydi yürüyelim." gibilerine ise iki deyilikli denir.
gidiyorum cümlesi de hitap edilenin her zaman bulunduğu ve konuşmacının söz konusu ettiği mekâna doğru bir harekette kabul edilebilir bir cümle olur.
Herhangi bir düşünceyi, duyguyu, haberi, isteği, durumu, olayı, yaşanmış şeyleri ifade ederken ya da söylemeye çalışırken kurulan ve kendi içerisinde yargı ve anlam taşıyan sözcük ya da söz dizisine cümle denir. Bir şeyin cümle olabilmesi için yüklem taşıması gerekir. Yargıyı bildiren şey cümle çerisinde yüklemdir.
Bir cümle kurabilmek için en azından bir çekimli fiil (fiil cümlelerinde) ya da ek-fiil almış bir adın (isim cümlelerinde) yüklem görevini üstlenmesi gerekir. Örneğin "koşuyor" kelimesi tek başına bir cümledir.
Bir cümle anlam ve yargı bildiren, ek-fiille çekimlenmiş bir tek isimden (yüklem) veya zamana ve şahsa göre çekimlenmiş bir tek fiilden (yüklem) de oluşabilir, yüklemi ve birbirini anlam bakımından bütünleyen birden fazla kelime ya da kelime grubundan da. Yani en küçük cümle tek kelimeden oluşabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Cümlelerde büyük ve küçük harflerin hepsi geçmelidir. Cümleler dilbilgisi kurallarına uygun yazılmalıdır. Özne, tümleç ve yüklem sırası uygun düzenlenmelidir. Cümlelerde nokta, virgül, soru işareti, ünlem gibi temel noktalama işaretleri sık yer almalıdır.
Basit cümle, içinde tek bir yargı bulunduran cümledir.
Tek başına anlamı olmadığı halde, cümle içinde kelimeler arasında anlam bütünlüğü kuran kelimelere edat yada ilgeç denilmektedir. Bu sözcükler cümlelerin anlamlı bir şekilde kurulmasına yardım ederler. Yani anlam tamamlaması yaparlar. Tek başına anlamı olmayan kelimeler edat veya bağlaçtır.
Tufan Demir, “evet, hayır”ı soru cümlelerinin cevabı olarak kullanılan belirteçler olduğunu belirtmiş; bu sözcükleri ve soru cümlelerinin yerine geçen sözlerin cevap belirteci olduğunu ifade etmiştir (Demir 2006: 486).
Diğer dillerde olduğu gibi Türkçede de bazı kelimeler tek başına kullanıldığında bir anlam ifade etmez. Bu kelimelerin başında ''ve'', ''ile'' ve ''ama'' gibi bağlaçlar geliyor. ''Göre'', ''gibi'' ve ''üzere'' gibi cümle içinde sık sık kullanılan edatlar da bu kelimelere örnek olarak gösterilebilir.
1) Basit Cümle: Tek yüklemi bulunan, tek yargı bildiren cümleler yapı bakımından basit cümledir. Basit cümleyi belirleyen tek yüklemin, tek yargının bulunmasıdır. Yüklem dışındaki diğer öğelerin sayısı önemli değildir.
Türkçenin cümle kuruluşunda yüklemin olması gereken yer cümlenin sonudur. Öge dizilişi, genel olarak özne + tümleçler + yüklem düzeninde oluşur. Bu yapıda, yüklemi sonda olan cümlelere kurallı cümle ya da düz cümle adı verilmektedir.
Yüklemi ek-fiille çekimlenmiş bir isim veya isim grubu olan cümleler ve yüklemi isim unsuru + değil + ek-fiil + kişi ekinden oluşan cümleler, yükleminin türüne göre isim cümlesidir. İsim cümleleri, genellikle özne ve yüklemden oluşur.
Devrik cümleler edebî sanat yapmak için, yüklemi vurgulamak için veya pratik amaçlarla kullanılırlar. Hatalı veya bozuk cümleler değillerdir. Devrik olmayan (yüklemi sonda olan) cümlelere kurallı cümle denir.
Bu tanıma göre de şu cümleler, anlamca birbirlerine denk cümlelerdir: Ben beni yıkadım. = Ben kendimi yıkadım. = Ben yıkandım.
Bunlar isim cümlesi ve fiil cümlesidir. Ayrıca yüklemin yerine göre cümle türleri üçe ayrılır. Devrik cümle, kurallı cümle ve eksiltili cümle yüklemin yerine göre cümleler olarak bilinir. Anlamına göre cümleler ise olumlu cümle, olumsuz cümle, şart cümlesi, ünlem cümlesi ve soru cümlesidir.
Karahan, evet, hayır sözcüklerinin zarf olarak kabul edilmesine karĢı çıkar.
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem … hem …, hiç değilse, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, ne …
Tek Başına Anlamı Yok: Anlamsız kelimeler yalnızca cümle içinde kullanıldıklarında anlam kazanırlar. Örneğin, “ve,” “veya,” “ama,” “de,” gibi bağlaçlar anlamsız kelimelere örnektir. Bu kelimeler tek başlarına bir şey ifade etmezler.
Çünkü: Açıklama cümlelerinde kullanılan çünkü kelimesi, tek başına anlamı olmayan kelimelerden biridir.
Tek başına anlamı olan ya da olmayan; cümle içinde anlamı tamamlayan ses ya da ses topluluğuna kelime denir. - “kalem, ağaç, ev, o, bu, kim, nasıl, şişe, koltuk, nerede…” kelimelerinin tek başına anlamları vardır. - “Okulumuzu çok seviyorum.” Cümlesinde üç tane kelime vardır. - Bunlar; okulumuzu-çok-seviyorum ...
Tek kelimeler, sadece tek bir kelimeden oluşan anahtar sözcüklerdir. Kaynak dilde tek kelime olarak kaydedilmiş bir anahtar sözcük, başka dildeki bir tercüme metninde bir cümle olabilir.
Tek Yüklemli (Basit) Cümle
Tek bir yüklemi olan ve içinde fiilimsi bulunmayan cümlelere tek yük- lemli cümle denir. ♣ Annem için kısa bir şiir yazdım. ♣ Yarın ablamla lunaparka gideceğiz. ♣ Babam her akşam bize masal anlatır.
Tekin İsminin Diğer Anlamı/Anlamları:
Uğurlu, Kutlu Ay, Üç Yiğit, Sakin, Rahat, Uslu. İçinde Kötülük Bulunmayan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri