Saat içerisinde yer alan bu parçalar (akrep yelkovan) dizimi de önemlidir. Akrep alt kısımda kalırken yelkovan üstte yer almaktadır.
Biliyorsunuz, saatin iki kolu var. Kısa olana “akrep” denir ve akrep saati gösterir. Uzun olan kola ise “yelkovan” denir ve yelkovan da dakikayı gösterir.
yani 22 duruma ek olarak, saatin 3 kolunun da birden üst üste geldiği 12:00:00 ve 00:00:00'dan saliseler önce akrep ve yelkovan 11:59:59:55:00 ve 23:59:59:55:00'da üst üste gelir.
Bu noktada kol saati modellerinde yer alan akrep kısa olan yelkovan ise uzun olandır.
Analog saatlerin her birinde bir uzun bir de kısa olmak üzere iki adet çubuk bulunur. Bu çubuklardan kısa olan saati, uzun olan ise o saat dilimindeki dakikayı göstermektedir. Saatlerde yer alan bu çocuklardan kısa olan ve saati gösterene "akrep", daha uzun olan ve dakikayı gösterene ise "yelkovan" adı verilir.
İlgili 30 soru bulundu
Akrep alt kısımda kalırken yelkovan üstte yer almaktadır.
Akrep, 12 saatte bir tur atar, yani akrebin hızı saatte 360°/12, yani saatte 30 derecedir. x saat sonra akrep 30x derece yol kat eder. Yelkovan, bir saatte bir tur atar. Demek ki yelkovanın hızı saatte 360 derecedir.
İngilizcede "second hand" deniyor. Saniye ibresi veya saniye kolu denebilir.
Akrep ve yelkovan gündüz 12'nin üzerine geldiğinde öğle olur. , Gündüz saat 12'den önceki zaman dilimine öğleden önce, 12'den sonraki zaman dilimine öğleden sonra denir. , Bir gün 24 saat olduğu için öğleden sonraki zaman dilimi saat üzerinde “13, 14, 15,…” şeklinde okunur.
Analog saatlerde kısa olan çubuğa "akrep" denilirken uzun olan çubağa "yelkovan" denir. Akrep saati gösterirken, yelkovan ise dakikayı göstermektedir.
22:00 saat 10 demektir. 23:00 saat 11 demektir. 00:00 saat 12 demektir. Tam saatlerde Akrep herhangi bir sayının üzerinde ve Yelkovan 12'yi gösteriyorsa bunlar Tam saatlerdir.
Bildiğin gibi tam saatlerde yelkovan her zaman 12'yi gösterir. Akrep de o an saat kaçsa onu gösterir. Saat 12'de akrep ile yelkovan üst üste olur.
Şimdi de saat 5. Akrep 5'i, yelkovan da 12'yi gösteriyor. Saatler 6, 9 ya da 11 gibi bir tam saati gösterirken yelkovan (uzun) hep 12'yi gösterir; akrep de saat kaçsa onu işaret eder . Güneşin batmak üzere olduğu, akşam yemeğinin yendiği zamandır.
Bu saatler bir dairenin ortasına çubuk konularak ve pusula yardımı ile (her yerde kuzey'i göstermesi lazım) her saat gölgenin düştüğü yere işaret konularak yapılabilir. Ama bulutlu günler, gece gibi etkenler bu saat türünü kullanışsız kılacaktır.
Sadece saati söylemen yeterlidir. Örneğin, akrep 9'un, yelkovan ise 12'nin üzerindeyse, 'saat 9' demektir. Yelkovan 3 ya da 9'un üzerindeyse, 'çeyrek' ifadesini kullanman gerekir. Yelkovan 3'ün üzerindeyse çeyrek geçiyor, 9'un üzerindeyse çeyrek var demektir.
11:00 ö.s. 11:59 ö.s. 12 saatlik zaman, günün geceden geceye akışını belirleyen bir zamanın düzeni. 24 saatten oluşan günü ö.ö. (Latincede öğleden önce anlamına gelen ante meridiem, kısaca a.m.) ve ö.s. (Latincede öğleden sonra anlamına gelen post meridiem, kısaca p.m.) olarak iki periyota böler.
Saat 9.30 Saat dokuz buçuk. Saat 11.30 Saat on bir buçuk. Saat 5.30 Saat beş buçuk. Saat 4.30 Saat dört buçuk.
Abeslang olarak da bilinen dil çubuğu, boğaz muayeneleri için doktorların kullandığı kullan-at bir ürünken, bir dondurma çubuğunu anımsatan sade görünümü sayesinde birçok sanatsal etkinlikte tercih ediliyor.
Akrepten daha uzun şekilde dizayn edilen yelkovan çubuğu, avrupa dillerinde kullanılmıyor. İngilizce'de 'minute hand' kelimesi yelkovan yerine kullanılıyor. Fransızca'da ise 'grande augiille' yani büyük iğne tabiri kullanılmaktadır.
Peki neden saatin kısa çubuğuna akrep, uzun çubuğuna yelkovan denmiş? Akrep kelimesi Arapça “krb” kökünden gelen akrab kelimesinden türemiş; ilk anlamı zehirli bir böcek olan bu kelimenin diğer anlamları ise sivri uçlu bir tür çengel ve saat göstergesi.
Saniye, yelkovan, akreptir. Saniyenin etrafında bir tur atması bir dakikayı, yelkovanın etrafında bir tur dönmesi bir saati, akrebin de etrafında bir tur dönmesi bir günü tamamlatmaktadır. Dünya hareketi, güneşin hareketi ve hesaplamaların oluşan olayların saat üzerinde etkileri bu şekilde yansır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri