Bu yapım ekleri içerisinde ev ve aile ismi yapan, mensubiyet bildiren "-gil" eki, hem yapısı hem de işlevleri yönünden dikkat çekici bir ektir. Bu ek, ünlü ve ünsüz uyumlarına uyma- dan yalnızca "-gil” şekliyle kullanılmaktadır.
* “-gil” yapım eki eklendiği sözcüğe “aile” anlamı katar; büyük ünlü (kalınlık-incelik), küçük ünlü (düzlük-yuvarlaklık), ünsüz benzeşmesi uyumlarına uymaz. Her zaman “-gil” biçimindedir. * Yapım eki göreviyle kullanılan “-ler” yapım eki, eklendiği sözcüğe “aile” anlamı katar.
Özel adlara gelip ona "aile, ev, soy, sop" anlamı katan "–ler, –gil" ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz.
* “-gil” yapım eki eklendiği sözcüğe “aile” anlamı katar; büyük ünlü (kalınlık-incelik), küçük ünlü (düzlük-yuvarlaklık), ünsüz benzeşmesi uyumlarına uymaz. Her zaman “-gil” biçimindedir.
Derleme Dergisi'ne göre GİL “aile” anlamında bir isim iken Derleme Sözlüğü'nde ise GİL “aile” anlamındaki bir ek olarak tasnif edilmiştir. GİL, bu iki tanık sözlükten Türkçe yazı diline geçmiştir. Türkçe yazı dilinin bugünkü sözlükleri GİL'i kural olarak “aile” anlamında bir ek biçiminde göstermektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Güral ismi, "gür" ve "al" kelimelerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur. "Gür" kelimesi "yoğun" ve "kuvvetli" anlamlarını taşırken; "al" kelimesi ise "kırmızı" renk anlamına gelir. Dolayısıyla Güral ismi, "kırmızı gibi güçlü ve etkileyici" veya "yoğun ve canlı" gibi anlamlara gelebilir.
"Görüp al" anlamında kullanılan bir ad.
Türk dilinin bütün tarihî aşamalarında kendisini koruyan -ğıl ve -gil verimisiz emir eki, en sağlam yapısını Doğu Anadolu ağızlarında ve Azeri lehçesinde: -gınan ve -ginen şekillerinde bulmuştur.
Yapım ekinden sonra gelen çekim eki kesme işareti ile ayrılmaz.
Özel isimlere gelen -ler -lar ekleri kesme işareti ile ayrılmazlar. İsimlere birleşik olarak yazılırlar. Çokluk eki olarak bilinen -ler -lar ekleri çekim ekleri olarak bilinmektedir.
Sözcük kelimesindeki -cük, küçültme belirten bir ektir. Ayşecik, kitapçık, bebecik, köycük... gibi adlar hep küçüklüğü veya eksikliği belirtir.
Türk dil kurumu açısından bu Kelimenin doğru yazılışı 'hiçbir şey' şeklinde geçmektedir. TDK'ya göre bu Kelimenin doğru yazımı 'hiçbir şey' olarak öne çıkıyor. Genelde hiç ile beraber bir kelimeleri başka bir manaya kattığı için bitişik kullanılır.
-gil, -ken, -leyin, -mtırak, -yor ekleri büyük ünlü uyumuna uymaz: akşam-leyin, bakla-gil-ler, çalışır-ken, ekşi-mtırak, yürü-yor vb.
Türkçede ekler, çekim eki ve yapım eki olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Kelimelerin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içerisinde bir görev kazanmasını sağlayan ekler çekim eki, kelimenin anlamını ve/veya türünü değiştirerek yeni bir kelime türeten ekler ise yapım eki olarak adlandırılmaktadır.
Kök ya da gövde durumundaki isimlere eklenerek fiil (eylem) oluşturan yapım eklerine, isimden fiil yapım ekleri denir. Oluşturulan fiil gövdesi ile yapım ekinin eklendiği kök ya da gövde arasında anlam ilişkisi bulunur. İsimden Fiil Yapım Eklerine Bazı Örnekler: -a : yaşa-, tüne-, oy(u)na-, boşa-, kana– …
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır. a. Kişi adları, soyadları ve takma adlar: Atatürk'ün, Fatih Sultan Mehmet'e, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık Kemal'se.
Yapım ekleri eklendiği sözcüğün anlamını ve bazen de türünü değiştirirler. Bu özellikleriyle isimden isim, isimden fiil, fiilden isim ve fiilden fiil türetirler. Birkaç özel durum dışında her zaman çekim eklerinden önce gelirler.
Türkiye Türkçesinde (TT) değişik sıfat-fiil ekleriyle dikkatimizi çeken Kır- gız Türkçesindeki (KT) -gan sıfat-fiil eki yazımıza konu alınmıştır. Bu sıfat-fiil eki KT'de günümüzde ses uyumlarına bağlı olarak -gan/-gen; -kan/-ken; -gon/- gön; -kon/-kön şekillerinde kullanılmaktadır.
Git- fiiliyle kullanımlar iyelik eki kullanımını gerektirirken gel- fiiliyle bu gereksinim ortadan kalkar: Bu durum bana tuhaf geliyor örneğindeki gibi. Yine Bu işin sonu nereye gidiyor cümlesinde eşdizimlenmeye bağlı olarak 'bir sonuca, duruma ulaşmak, varmak' anlamı oluşmuştur.
“-GIn” eki eskiden beri daha çok sıfat yapma görevinde işlek olarak kullanılan bir yapım ekidir. Ancak tarihî metinlerde bu ekin kip eki olarak da kullanıldığını gösteren bir kayıt yoktur.
Bir erkek çocuğu için en görkemli ve en etkili isimlerden biri olarak Gürhan öne çıkıyor. Hem anlamı hem de okunuşu üzerinden tercih edilebilecek özel isimler içerisinde yer alır.
Gülçin kökeni Farsça olan ve oldukça uzun yıllardır Türkçede yer alan yerleşik isimlerden biridir. Kız çocukları için kullanılan bu hoş ve güzel isim aynı zamanda etkileyici okunuşu ile beraber sevilen adlar arasında geliyor.
Gülhan, kız bebek ismidir. Dilimize Farsçadan geçmiş olan Gülhan ismi gül gibi güzel anlamına gelir. Kur'an'da geçmez fakat dinen konması caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri