Gilbert sendromunun en sık görülen belirtisi, kandaki yükselen bilirubin seviyelerinin bir sonucu olarak cildin ve gözlerin beyazlarının ara sıra sarımsı bir renk almasıdır. Bu baskın belirtinin yanı sıra karın ağrısı, koyu idrar rengi de görülebilmektedir.
Çok nadir durumlarda kanda bilirubin seviyesi yükselmektedir. Böyle durumlarda hastada bulantı ya da yorgunluk gibi bazı belirtiler ortaya çıkarabilmektedir. Bu belirtilerin oluşması durumunda uzman bir doktorla görüşülmesi ve gerekiyorsa ilaç tedavisine başlanılması gerekmektedir.
Gilbert sendromu ne yememeli diye merak edenler için, konserve yiyecekler, acı sos ve baharatlar, dondurma, çikolata ve hamur işleri gibi ürünlerin tüketilmemesi gerektiğinin altını çizelim. Ayrıca su tüketiminin yeterli olması ve kafein ya da asitli içeceklerden uzak durulması gerekir.
Dolayısıyla bilirubin işlenmesinde aksaklıklar görülür ve kandaki bilirubin düzeyi yükselir. Hepatit bazı kişilerde herhangi bir semptoma neden olmayabilir ancak bazı kişilerde karın ağrısı, halsizlik, bulantı, kusma, idrarda koyulaşma gibi semptomların oluşmasına sebep olur.
Karaciğerde çeşitli biyokimyasal işlemlere tabii tutularak çözünebilen forma dönüştürülür ve safra içine atılır. Safra kesesi yoluyla bağırsak sistemine aktarılan bilirubin, burada bulunan mikroorganizmalarca yıkılarak dışkıya rengini veren sterkobilin molekülüne dönüşür ve vücuttan atılır.
İlgili 17 soru bulundu
Karahindiba, idrar yollarını harekete geçirir ve kandaki bilirubinin atılmasını destekler. Eğer sarılık, safra kesesi hastalıkları gibi bir süreç içindeyseniz karahindibayı çay olarak tüketmeniz önerilir.
Kan değişimi sadece bilirubin düzeyinde azaltmayı sağlamaz, birçok hematolojik yapıyı da değiştirmekte ve etkilemektedir.
Gilbert sendromu ömür boyu süren bir durumdur. Sağlık açısından tehdit oluşturmadığı, komplikasyonlara ya da karaciğer hastalığı riskinde artışa neden olmadığı sürece korkulacak bir durum yoktur. Sarılık atakları ve ilişkili semptomlar genellikle kısa ömürlüdür ve sonunda geçer.
Uzun süreli açlık veya düşük kalorili diyetler, Gilbert sendromu belirtilerinin ortaya çıkmasını tetikleyebilir. Düzenli ve yeterli uyku alışkanlığı kazanılmalıdır. Buna göre, günde en az 7 saat kaliteli uyku hedeflenmelidir. Alkol alımı sınırlandırılmalıdır.
Bilirubin, vücudun kırmızı kan hücrelerini parçalama işlemi sırasında ortaya çıkan sarımsı bir maddedir. Bu madde karaciğerde bulunur ve normal olarak sindirim sırasında vücuttan dışarı atılır. Karaciğerin hasar görmesi durumunda, bilirubin kan ve idrara sızabilir.
Genetik hastalıklar genellikle tedavi edilemez ve kişinin yaşamı boyunca etkinliğini sürdürür. Genetik bir rahatsızlık olan Gilbert hastalığı da bireyin ömür boyu yaşam tarzını etkileyen bulaşıcı olmayan kalıtsal bir rahatsızlıktır.
İlaç kullanımı sarılık veya bazı hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle, doktor önermediği sürece hiçbir ilaç kullanılmamalıdır. Alkol ve sigara gibi zararlı maddeler, özellikle karaciğerin sağlığı için tüketilmemelidir. Yoğun stres altında olan kişiler bu durumu kontrol etmelidir.
Bu yükseklik genel olarak bilirubin direkt testi sayesinde ölçülür. Bu testin sonucu genel olarak 1.25 mg/ dL üzerinde olduğu zaman bilirubin yüksekliği meydana gelir. Kişilerde oluşan bilirubin yüksekliği ciddi hastalıkların ortaya çıkması anlamına gelir.
Safra Taşları ve safra yolu iltihabı: Safra yollarında oluşan iltihaplanma ve benzeri durumlar safra taşı oluşumuna neden olabilir. Bu durumda da bağırsağa doğru yaşanan madde geçişinde aksama olur ve safra içeriği ile bilirubin vücutta atılamaz, yükselme yaşanır.
Görevi esnasında yapılan sağlık kontrolü üzerine düzenlenen 28/2/2013 tarihli sağlık kurulu raporunda ''gilbert sendromu" tanısı nedeniyle başvurucu hakkında ''Askerliğe elverişli değildir.
a) Hepatobilier sistemde fonksiyon bozukluğu yapmamış, total bilirubin düzeyi <%3mg olan gilbert sendromlu olgular sağlam kabul edilir. b) Karaciğer enzimlerinde bozukluk yapmamış, serolojisi negatif, grade 1-2 hepatosteatoz sağlam kabul edilir.”
Birçok popülasyonda, Gilbert sendromuna neden olan en yaygın genetik değişiklik (UGT1A1 * 28 olarak bilinir), bilirubin-UGT enziminin üretimini kontrol eden, promotör bölgesi adı verilen UGT1A1 geninin yakınındaki bir alanda meydana gelir. Bu genetik değişim enzim üretimini bozar.
Öz. Gilbert's sendromu (GS) benign seyir göstermekte olup kronik karaciğer hastalığı ve fibrozis görülmemektedir. GS tanısı kronik indirekt bilirubin yüksekliği olan hastalar da düşünülmelidir. Bu hastalarda hemoliz varlığı ve karaciğerin diğer hastalıkları ekarte edilmelidir.
GİLBERT YASASI
Gilbert Yasası'na göre bir işe girdiğinde istenen sonuçları sağlamak için en iyi yolları bulmak her zaman senin sorumluluğundadır.
Normal bilirubin değer aralığı: - Konjuge (direkt) bilirubin seviyesi: 0 ila 0.3 mg / dL. - Toplam bilirubin seviyesi: 0,3 ila 1,9 mg / dL. Belirlenen bu değer aralıkları doktorlara ve test edilen laboratuvara göre değişebilir.
BIL: Bilirubin; idrarda bilirubinin negatif yani olmaması gerekiyor. Şayet idrarınızda bilirubin rastlandıysa sarılık hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. ERY: Eritrosit; İdrarınızda kan olduğunu gösteriyor.
Bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin vücut tarafından parçalanması ile ortaya çıkan bir maddedir. Bu sarımsı madde, karaciğerde bulunur ve sindirim anında vücuttan atılır. Ancak karaciğerin hasara uğraması durumda bu madde kan ve idrara sızar ve karaciğer hastalığının bir belirtisi olur.
Yenidoğan Sarılığı
Yenidoğanda diğer antioksidan sistemler tam gelişmediği için sınırı aşmayan sarılıkaslında faydalı bile sayılabilir, oksijenin zararlı etkilerinden korur. Yenidoğan bebeklerin %8-10 u bilirubin değeri, belirlenen sınır değeri aşar ve sarılık nedeniyle yatış yapılıp tedavi edilmesi gerekir.
Kandaki bilirubin seviyesi tehlikeli sınıra ulaşmadığı sürece anne sütüne ara verilmez. Bilirubin yüksekliği tedavi edilmediği takdirde kalıcı beyin hasarına neden olabilir.
Bilirubin 5-8 mg/dl olduğunda sarılık baş ile boyun arasında görülür. 8-10 mg/dl olduğunda gövdenin üst kısımlarında, 10-13 mg/dl olduğunda gövdenin alt kısımlarında, 13-16 mg/dl'de kol ve bacaklarda da sarılık gözlenir. El ve ayaklara kadar inen sarılıkta bilirübin değeri 20 mg/dl civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri