“Girdi çıktı” kavramları, kapalı bir ceza infaz kurumunda kalmayı gerektirmeyen bir cezanın infazı için hapishaneye girme ve çıkma sürecini ifade eder. Hapis cezasının süresi, kapalı veya açık bir ceza infaz kurumunda infaz edilip edilmeyeceğini belirler.
Hapis cezası nedeniyle kişi cezaevine konulduktan belli bir müddet sonra şartlı/koşullu salıverilmişse, koşullu salıverilme (tahliye) kararı da adli sicil kaydına işlenir. Koşullu salıverilmede denetim süresinin uzatılmasına ve koşullu salıverilme kararının geri alınmasına dair karar da adli sicil kaydına işlenir.
Kesinleşen sonuç ceza itibariyle, hükümlünün cezasının cezaevinde infaz gerektirmemesi haline halk arasında yaygın olarak cezaevine gir çık yapmak denilmektedir. Böyle bir durumda, hükümlü cezasını cezaevinde 1 ila 5 gün (bazı hallerde 10 güne kadar uzayabilmektedir) geçirmekle infaz etmiş olacaktır.
Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ''Girdi Çıktı İşlemleri'' yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir. Bu süre ,avukatınızın becerisi ve işlemlerin hızlıca değerlendirilmesine bağlıdır. Teslim olma gününüzü tatile denk gelmeyen haftanın ilk gününe bırakmanızı ayrıca tavsiye ederiz.
Çağrı kağıdının tebliğinden itibaren hükümlünün 10 gün içinde savcılığa gelmesi gerekmektedir. Hükümlü bu 10 gün içinde gelmez, kaçar ya da kaçacağına dair şüphe uyandırırsa, Cumhuriyet Savcısı YAKALAMA EMRİ çıkarır.
İlgili 25 soru bulundu
Genel olarak, açık cezaevine girdi çıktı süresi 1 ila 10 gün arasındadır. Ancak, bazı hallerde bu süre 15 veya 30 güne kadar uzayabilir. Cezanın süresi kısaysa, girdi çıktı süresi de kısa olacaktır. Örneğin, 1 yıl veya daha az süreli bir ceza alan hükümlü, genellikle 1 gün içinde girdi çıktı işlemini tamamlayabilir.
YAKALANAN KİŞİNİN MAHKEMEYE GÖTÜRÜLME SÜRESİ VE SERBEST BIRAKILMASI. Hâkim veya mahkeme tarafından verilen yakalama emri üzerine soruşturma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi, en geç yirmi dört saat içinde yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarılır. (CMK m.94/1).
4857 sayılı İş Kanunu'nun 22. maddesinde; "İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir.
Muhtaç durumdaki mahpusların iki seçeneği var. Ya günde 5-6 liraya başkalarının çamaşırlarını yıkamak, temizliğini yapmak ya da günde 6-7 liraya hapishanenin çöp, mutfak işlerinde veya atölyelerinde çalışmak. * Mahpuslar, kendi istekleri dışında ve devletin güvencesinde oldukları iddiasıyla hapishanelerde tutuluyor.
kimlik numarası yazmaktadır. Birinci derece yakını iseniz, e-devlet uygulaması üzerinden tutuklu/hükümlünün T.C. kimlik numarasına ulaşabilirsiniz. Birinci derece yakını değilseniz, herhangi bir birinci derece yakını ile irtibata geçerek öğrenebilirsiniz.
Hükümlüler, cezalarının son günü öğleden önce tahliye edilirler, ancak Cumartesi, Pazar veya Resmi tatil günleri (İdari tatil günleri hariç) tahliye edilmeleri gereken hükümlüler bir önceki iş günü tahliye edilir.
Ana Kural; 1-)Cezalarının TOPLAMI 10 YILDAN AZ olan hükümlüler, cezalarının SADECE 1 AYINI kapalı cezaevinde geçirmek, “iyi halli” olmak ve KOŞULLU SALIVERME SÜRESİNE 7 YIL VEYA DAHA AZ KALMASI kaydıyla açık cezaevine ayrılma hakkına sahiptirler.
Herhangi bir sebeple duruşmanın bu süre içerisinde yapılmaması halinde, yine mahkemesi tarafından bir aylık süre içerisinde, sanığın tutukluluk hali değerlendirilir. Tutuklunun ilk duruşması ne zaman olur sorusuna, kural olarak kovuşturma aşamasında tutuklunun duruşması 1 ay içerisinde yapılır diyebiliriz.
Ceza miktarı kasti işlenmiş suçlarda 3 yıl, taksirli işlenmiş suçlarda ise 5 yıl üstünde ise ve yine mükerrer bir durum varsa kişi kapalı cezaevine girdi çıktı yapmak zorunda kalabilir. Kişi ceza evine girer ve kısa sürede çıkabilir.
Adli para cezası ceza hukuku bağlamında mahkumiyet gibi adli sicil kaydına işleyen cezalardır. Para cezası ödenmediği sürece adli sicilde yer almaya devam eder. Adli para cezasına ilişkin ceza kesinleşmeden sonra sicile kaydedilir. Adli para cezası ödendikten sonra sicilden otomatik olarak silinmez.
Açık cezaevi
Dıştan koruma ile görevli personeli bulunmayan ve firara karşı güvenlik önemlerinin en az ve daha basit tutulduğu cezaevleridir. İyi halli, çalışma gücüne sahip ve firar etmeyeceklerine kanaat getirilen hükümlüler bu cezaevlerine gönderilir.
Bakanlıkça haftalık harcama limiti 2.500,00 TL olarak tespit edilmiştir. Daha sonra Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü 'nün Bila Tarih ve Bila Sayılı yazıları ile Bila tarih itibariyle Günlük Kişisel para yatırma limiti 30.000,00 TL ( OTUZ BİN TÜRK LİRASI ) olarak değiştirilmiştir.
Hükümlü şahıslardan yiyecek bedeli alınmasının kanuni dayanağı 2548 sayılı Kanunun 2. maddesi olup maddenin ilk fıkrası “Her mahkûm cezaevinde bulunduğu müddetçe yiyecek bedelini ödemeğe mecburdur.” şeklindedir.
Cezaevinde bulunan hükümlünün ödeme gücü bulunmasına rağmen yiyecek borcunu ödememesi halinde hükümlünün bordrosu, 6183 sayılı Kanun hükümleri uyarınca Malmüdürlüğü'ne gönderilir. Malmüdürlüğü, ödenmeyen borçla ilgili olarak 6183 sayılı Kanun uyarınca hükümlünün MERNİS adresine Ödeme Emri gönderir.
E-devlet'ten 4A Hizmet Dökümü
E-devlet üzerinden SGK birimine giriş yaparak 4A hizmet dökümünü seçerek bilgilerinizi sorgulatabilir ve çıktı olarak alabilirsiniz.
İşçi çalışmasına devam ederken işveren kıdem tazminatı ödemesi yapabilir. Bu noktada yasada bir engel yoktur lakin işçinin çalışmasının devam ediyor olması bu ödemelerin avans ödemesi olarak sayılmasına neden olmaktadır.
Hukukta her vakıanın kendi içerisinde bir bütün olarak değerlendirilmesi elzemdir. Yargıtay'ın yukarı paragrafta belirtmiş olduğumuz görüşü; işçinin iş akdinin sonlanmamasına rağmen girdi çıktı yaptırarak işveren menfaatine olmak üzere kıdem tazminatı alması durumudur.
Yakalama kararı veya emrine yakalanan kişinin veya bazı yakınlarının itiraz ederek hakkı vardır. İtiraz hakkı kullanılarak yakalama kararı veya emri kaldırılabilir. İtiraz hakkı kullanıldığında itirazı incelemeye yetkili mercii yakalama işleminin yerinde olup olmadığını denetler.
Yakalama kararları, E-Devlet üzerinde alınan Adli Sicil Kaydında gözükmez, çünkü yakalama kararları yargılama neticesinde kesinleşmiş bir mahkeme kararına dayanmamaktadır. Yakalama kararları, GBT'de gözükür.
2 - Adli yakalama.
Yakalanan kimse gecikmeden hakim huzuruna çıkarılır. Tutuklama kararı verilirse yakalama tedbiri sona erecek ve tutuklama tedbiri başlayacaktır. Hakim tutuklama kararı vermezse, yakalanan kimse serbest bırakılır, yani yakalama tedbiri yine sona erer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri