Kara delikler, evrendeki yer çekiminin çok güçlü olduğu ve bu sayede etrafındaki zaman ve uzayı bozan yerlere denir. Bir kara deliğin içine girdikten sonra hiçbir şey, hatta ışık bile dışarı çıkamaz.
Kişi, spagettifikasyon (karadelik gibi devasa ve kompakt astronomik bir cisme doğru düşen cismin gelgit kuvvetleri sebebiyle aşırı uzaması) yaşayacak ve büyük olasılıkla uzun, ince bir makarna benzeri şekle girecek düzeyde gerilecek ve hayatta kalamayacaktır.
Bir kez olay ufkunu geçip kara deliğe düşen bir cisim, bir daha kara deliğin çekiminden kurtulup dışarı çıkamaz. Çünkü kara deliklerin olay ufkunun içinde kurtulma hızı ışık hızından büyüktür. Bir cismin bir gök cisminin kütle çekiminden tamamen kurtulması için gerekli olan hıza kurtulma hızı denir.
Kara deliğin olay ufkuna girdikten sonra, madde en küçük atomaltı bileşenlerine kadar parçalanır ve sonunda tekilliğe sıkıştırılır. Tekillik giderek madde biriktirdikçe, kara deliğin olay ufkunun boyutu da orantılı olarak artar.
Karadelik çarpışması sonucu oluşan gravitasyonel dalgalar, uzaya doğru yayılır ve evrenin farklı noktalarındaki galaksileri etkileyebilir. Ayrıca, karadelik çarpışması sonucu oluşan kütle yoğunluğu, yeni bir karadelik oluşmasına neden olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Dalgaların tespiti, ikili kara delik sistemlerinin varlığını doğrulamakla birlikte yer çekimi dalgası astronomisi olarak bilinen yeni bir çalışma alanını da açmıştır. İki kara delik çarpıştığında çarpışan kara delikler birleşerek daha büyük tek bir kara delik oluştururlar.
Bir kara deliğin kütlesi ne kadar fazla ise o kadar uzun ömürlü olur. Çünkü onlar için ömürlerini belirleyici olan mekanizma füzyon değil Hawking ışımasıdır! Eyfel Kulesi'ni bir kara deliğe dönüştürürseniz ömrü yalnızca bir gün olacaktır. Güneş kütlesindeki bir kara delik ise 1067 yıl kadar yaşayacaktır.
Dünya'ya en yakın kara delik "Unicorn" adıyla anılıyor ve yaklaşık 1500 ışık yılı uzaklıkta. Çok düşük kütleli olan kara deliğin, 3 Güneş'e eşdeğer olduğu belirtiliyor.
Kara delikler evrendeki en kararlı ve en uzun ömürlü cisimler olmalarına rağmen, sonsuza dek yaşayamazlar, Hawking ışınımı yaparak çok yavaşça enerjilerini kaybederler.
Hesaplamalarına göre kuantum mekaniği sayesinde olay ufku devasa bir ateş duvarına dönüşebilir ve temas ettiği her şeyi anında yakabilir. Buna göre, kara delikler hiçbir yere açılmaz çünkü içeriye hiçbir şey giremez.
Bilim insanlarına göre kara deliğin diğer tarafında ak delik olduğu var sayılmaktadır. Ancak bu teoriyi net bir şekilde kanıtlayan herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Her şeyi yutan cisimler kara delik olarak adlandırılırken, her şeyi kusan cisimler ise ak delik olarak adlandırılmaktadır.
Gözlemlenebilir evrende bulunan kara delik sayısı tahmini olarak hesaplandı. Yeni bir araştırmaya göre evrende "40 milyar milyar" kara delik (rakamla 40,000,000,000,000,000,000) bulunuyor.
Yıldız kara deliğin yörüngesinde her 20-30 günde bir dönüyor. Yıldız, yörüngesinin ucunda her geçişinde atmosferinden madde emmesine olanak verecek, ancak parçalanmasına neden olmayacak kadar kara deliğin yakınından geçiyor, ya da birleşiyor. Böyle bir olay "tekrarlayan kısmi gelgit bozulması" olarak adlandırılıyor.
Güneş'ten çok daha büyük kütleli bir yıldızın bir süpernova ile patlaması ve dış katmanlarını uzaya püskürten yıldızın bir yandan da kendi üzerine çökmesi sonucu bu tip kara delikler oluşur.
Yerçekiminin kuantum teorilerinde kara delikler
kuantum yerçekimi etkilerini modellemek için kullanılan teoriye göre, kuantum yerçekimi kara deliklerin farklı türleri vardır, bunlar; döngü kuantum kara delikler, yer değiştirmeyen kara delikler ve asimptotik güvenli kara deliklerdir.
KARA DELİK 13,2 MİLYAR YAŞINDA
Evrenin 13,7 milyar yaşında olduğu düşünülürse, bu kara deliğin yaşı 13,2 milyar yıl olarak tahmin ediliyor. Bilim insanları bu karadeliğin Samanyolu galaksisindeki kara delikten 10 kat daha büyük olduğunu söyledi.
Kara delikler, ışığın bile çekiminden kaçamayacağı kadar yoğun bir çekim alanına sahip, çökmüş yıldızlardır. Kütleçekim dalgalarının 2015'te tespit edilmesi astrofizik dünyasında çığır açarak kara deliklerin varlığını doğruladı.
Onlar genellikle "sıfır sıcaklıklı" olarak adlandırılır, çünkü kara deliklerin içindeki materyalar, sıcaklık gibi klasik fiziksel özelliklere sahip değildir.
Beyaz delik ya da ak delik, kara deliğe düşen bir maddenin solucan delikleri aracılığıyla evrenin başka bir yerinde yeniden ortaya çıktığı noktalardır. Başka bir zamana veya başka bir Bebek Evren'e de açılabilirler.
Peki bir kara delik bütün evreni parça parça yutabilir mi? Kısa yanıt, 'hayır'. NASA'ya göre, bir kara deliğin tüm evreni yemesi mümkün değil, hatta bütün bir galaksiyi dahi yutamaz.
''V4641-Sgr'' adı verilen karadelik ise dünyaya 1600 ışıkyılı mesafede bulunuyor. Bu karadelik, ışık hızıyla bize doğru gelecek olsa, 1600 yıl sonra gezegenimiz hiçbir iz bırakmadan yok olacak.
Tekillik çevresinde, içinden hiçbir şeyin geri dönemeyeceği olay ufkuna denilen bir sınır bulunur. Kara delikler, birkaç güneş kütlesi büyüklüğündeki küçüklerden, milyarlarca güneş kütlesi büyüklüğünde olan ve galaksilerin merkezinde yer alan süper kütleli kara deliklere kadar değişik boyutlarda olabilir.
Burak G. Sorunun cevabı büker. Kara delikler çok güçlü yerçekimi kuvvetine sahiptirler, ışığın bile kaçamadığı, zamanı bile durdurabilecek bir güç.
Kara delikler de teorik olarak Hawking Radyasyonu denilen bir ışıma ile kütle kaybedebilirler. İşin tekniği aşırı derin, sadece bu sürecin evrendeki her şey yok olduktan sonra gerçekleşeceğini söylemek burası için yeterli. Yani en azından birkaç trilyon yıl sonra kara delikler kütle kaybetmeye başlayabilir.
"Evrende 40 kentilyon adet kara delik var"
Araştırmacılar, hesaplanan doğum oranı sayesinde bugün gözlemlenebilir evrende, yani çapı 93 milyar ışık yılı olan bir alanda yaklaşık 40 kentilyon, yani 40.000.000.000.000.000.000 (18 adet 0) yıldızsal kara delik olduğunu açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri