Yüksek lisans yapmış olmak, Ekonomist, Hemşire ve Ebe unvanlı Devlet memurlarının aylık maaşlarında artışa (kademe ilerlemesinden kaynaklanan artış dışında) neden olabilmekte, diğer unvanlardaki memurların maaşını ise etkilememektedir.
KamuAjans.Com-Devlet memuriyetine girmeden önce veya memuriyet sırasında yapılan yüksek lisans, ilgili memurlara ilave kademe ilerlemesi sağlarken, bazı kadro unvanlarında olanlar için ise aylık maaş artışı getirmektedir.
Dolayısıyla yüksek lisans eğitimini tamamlayan personel 1 yıl, devamında doktora yapması halinde 1 yıl daha, daha sonrasında doçent olması halinde de 1 yıl daha kıdem verileceği, toplamda 3 yıllık kıdem verileceği öngörülmüştür.
2023 Ocak zammı ile beraber üniversite mezunu memur 12 bin 632 lira maaş alıyor. Maaş zammının % 30 olması üniversite mezunu memurun maaşı 3789 TL artacak ve 16 bin 422 liraya yükselecek. %40 zam olması durumunda 5052 lira artacak ve 17.685 TL olacak.
Yüksek lisans derecesi, derinlemesine bilgi ve uzmanlık, araştırma becerileri, iş imkanları, kariyer ilerlemesi ve özgüven gibi birçok avantaj sunar. Ancak, her bireyin hedeflerine ve kariyer yolculuğuna uygun olanakları değerlendirmesi önemlidir.
İlgili 28 soru bulundu
Yüksek lisans, iş hayatına başladıktan sonra da profesyonel ve kişisel gelişime katkı sağlayacak bir yatırım olarak görülmeye devam ediliyor. Bu nedenle hedefe uygun yapılacak bir yüksek lisans, güzel bir kariyer yolculuğunun temel taşlardan biri olabilir.
Yapılan araştırmalara göre işverenler yüksek lisans tecrübesi yerine iş deneyimini tercih etmektedir. Mezun olduktan sonra tezli bir yüksek lisans programına başladıysanız doktora programına devam ederek akademide kariyerinizi sürdürmeniz daha yararlı olacaktır.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Mezun / Master Tez Öğrencisi maaşı aylık ortalama 28.700 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Mezun / Master Tez Öğrencisi maaşı 22.900 TL iken, en yüksek ise 43.900 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Ancak yüksek lisansın hangi derecede iken yapıldığına bağlı olarak, verilen kademenin etkisi değişmektedir. Örneğin 9/1 derecedeki memur master yaptığında 9/2'ye geçmektedir. Bunun aylık gösterge farkı ise 10'dur. Ama derece ve kademesi 5/1 olan memur master yapıp 5/2'ye geçtiğinde bunun gösterge farkı ise 30'dur.
Bitirilen eğitim durumuna göre 25 yaş ve üstü nüfus (2022)
25 yaş ve üstü nüfusun yüzde 22,9'u “lise veya dengi meslek okulu” bitirdi. Yüksekokul veya fakülte bitirenlerin oranı yüzde 20,3; yüksek lisans yapanların oranı yüzde 2,8 ve doktor unvanına sahip kişilerin oranı yüzde 0,5.
Yüksek lisans yapmanın faydaları, öğrencilerin kariyerlerinde ilerlemelerine, daha yüksek maaşlar almalarına, bir konuda uzmanlaşmalarına, araştırma becerilerini geliştirmelerine, ağlarını genişletmelerine ve kişisel gelişim için fırsatlar sunmalarına yardımcı olur.
Kendinizi farklı bir alanda geliştirmek, Akademik kariyer yapmak, İş başvurularında daha avantajlı olmak, İlgi alanınız hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmak vb. sebepler için yüksek lisans yapabilirsiniz.
Programın başarıyla tamamlanmasının ardından öğrenci doktora diploması alır ve “doktor” unvanı kazanır.Doktora, akademik bir unvan değil, en yüksek eğitim derecesidir. Araştırma doktorası, şeref doktorası ve uzmanlık doktorası olmak üzere üç çeşit doktora vardır.
Soru: Bilindiği üzere tezsiz yüksek lisans yapanlar ile tezli yüksek lisans yapan memurlara 1 kademe ilerlemesi verilmektedir.
Master derecesi alıp da bir kademe ilerlemesinden faydalanan memur, aynı zamanda doktora yapmışsa iki kademe ilerlemesinden yararlanacaktır. Yani hem master ve hem de mesleği ile ilgili doktora yapan memur toplam bir derece (3 yıl) yükselmesinden yararlanacaktır. Kısaca diyebiliriz ki; Master yapanlar 1 kademe.
- Devlet memurları olarak görev yapanlar için tezsiz yüksek lisans bitirenlere 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi kapsamında ilave bir kademe ilerlemesi verilmektedir. - Öğretmen olarak görev yapanlardan tezsiz yüksek lisans mezunu olanlara ek ders ücreti %5 artırımlı ödenmektedir.
MADDE 7 – (1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; lisans eğitimi üzerine yüksek lisans veya master eğitimini tamlayan devlet memuruna eğitiminin tezli veya tezsiz olmasına bakılmaksızın ilave kademe verilmesi gerekmektedir.
ÜKSEK LİSANS YAPANA BİR KADEME
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu içerisinde yüksek lisans/master yapan öğretmenlere bir kademe ilerlemesi verileceği hüküm altına alınmıştır. Öğretmen görevdeyken yüksek lisans yaparsa bir kademe alır.
Türkiye'de devlet üniversitesinde tezli yüksek lisans yapmak çoğunlukla ücretsizdir. Fakat, vakıf üniversitelerinde ücretlidir. Bu fiyat 10.000 TL -130.000 TL arasında değişmektedir.
Bunun yerine, öğrencilerin akademik geçmişleri, başvuru belgeleri, akademik başarıları ve gereksinimleri değerlendirmeye alır. Yani, bir kişi genellikle herhangi bir yaş sınırlaması olmaksızın yüksek lisans programlarına başvurabilir.
Yurtdışında yüksek lisans mezunu olarak, uluslararası şirketlerde kariyer yapma fırsatınız artar. Çeşitli sektörlerdeki şirketler, uluslararası bir perspektife sahip profesyonellere ihtiyaç duyarlar. Pazarlama, finans, insan kaynakları ve yönetim gibi alanlarda kariyer fırsatları bulabilirsiniz.
Soru: Birden fazla yüksek lisans programına kayıt olabilir miyim? Cevap:Birden fazla Tezsiz Yüksek Lisans programına kayıt olunabilir ancak birden fazla Tezli Yüksek Lisans kaydınız olamaz.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu (YÖK) ise önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencilerinin hepsini yüksek öğrenim öğrencisi saymaktadır ve tanımlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri