İstanbul çeşme suyuyla çay yapılır mı? İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, İstanbulluların şebeke suyunu rahatlıkla içebileceğini söyledi. Suyun laboratuvarlarda test edildiğini belirten Mermutlu “Vatandaşlarımızın depo ve tesisatları temizse musluk suyunu rahatlıkla içebilirler” dedi.
Teknik olarak, İstanbul'da musluk suyu içilebilir. İstanbul'da musluktan akan su; Avrupa Birliği (EC), Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO), ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) öngördüğü kriterlerin üstünde içilebilir kalite, lezzetli ve sağlıklıdır.
Çay demleyeceğiniz zaman musluk suyu kullanmanız, suyun içerisindeki klor sebebiyle çayın lezzetini düşürecektir. Musluk suyu aynı zamanda kireçli olabileceğinden dolayı ciddi sağlık riskleri de taşır. Bu sebeple, iyi bir çay demlemek için içme suyu tercih etmelisiniz.
Birleşik Krallık, Almanya, İsviçre, Kanada, Belçika, Hollanda gibi dünyanın pek çok ülkesinde insanlar gönül rahatlığıyla çeşmeden su içiyor. Bizde ise özellikle büyük şehirlerde çok uzun zaman önce şebeke suyu içmekten vazgeçildi. Hâlbuki evsel ve kişisel temizlikte şebeke suyunu gönül rahatlığıyla kullanıyoruz.
İlgili 39 soru bulundu
Yüzeysel su kaynaklarından elde edilen İstanbul şebeke suyu toplam 56 veriden 55'inde diğer dokuz kaynak su ile benzer ve uygun verilere sahip iken standartlarda limiti bulunmayan sadece sertlik yönünden (Kireç taşı = CaCO3=Kalsiyumkarbonat) 163 mg / L düzeyiyle diğer ticari iki firmadan sırasıyla, 110 ve 108 mg/L ...
Musluk suları neden kokuyor? İstanbul'daki şebeke suyundan son günlerde kötü kokular gelmesi üzerine İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) bir açıklama yaparak, kokunun sıcaklığa bağlı yosunlaşma ve algdan kaynaklandığını açıkladı.
'İstanbul'da su musluktan içilir' diyoruz. İstanbul'un suyunu kaynağında korumaya başlıyor, 22 içme suyu arıtma tesisimizde titizlikle arıtıyoruz. Bu suları, evlere, şebekenin yüzde 99'u yenilenmiş ve içerisinde herhangi bir kirlilik barındırmayan düktil font borularla ulaştırıyoruz.
Yıllık 220 milyon metreküplük kapasitesiyle İstanbul'un en büyük su kaynağı olan Ömerli Barajı 1972 yılında hizmete alınmıştır. Anadolu Yakası'nın neredeyse tamamına Ömerli Barajı'ndan su verilmektedir. Barajın suları Ömerli İçme Suyu Arıtma Tesislerinde arıtılarak şehre ulaştırılmaktadır.
Türkiye'nin en kaliteli çeşme suyu Sakarya'daki çeşmelerden akıyor. Sapanca Gölü'nden kente verilen içme suyunun, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kriterlere göre Türkiye'deki en kaliteli çeşme suyu olduğu belirtildi.
Fakat İstanbul'un suyu oldukça klorlu ve içilebilir bir tadı yok.
İstanbul suyu genelde orta sertliktedir. Suyun çok yumuşak olması da tercih edilmemelidir, özellikle kemik gelişimi ve çocuklar için.
Aylık primler kişi başına 150 Avro civarındadır. Plastik ve cam şişe suları her yerden satın alınabilir. Musluk suyunun da içilebilir olduğu bilinmektedir.
Bol su içerisinde makarna daha rahat pişer. Su kalitesi de makarnanın lezzeti açısından önemli. Kaliteli bir içme suyu makarnaya daha iyi bir tat verir. Musluk suyunda bulunan klor gibi yabancı maddeler makarnanın tadını bozabilir.
Sudaki kirleticileri hassas şekilde ölçüyoruz. Vatandaşımızın deposu 6 ayda bir düzenli yıkanıyorsa, tesisatları yeniyse suyu rahatlıkla içebilirler. Depo ve tesisatlar temizse musluk suyu rahatlıkla içilir" diye konuştu.
ASLA MUSLUK SUYU İÇMEYİN
Kaç yıldızlı otelde kaldığınızın bir önemi olmayacağı bu gibi durumlarda siz iyisi mi yanınızda her zaman pet şişe su taşımaya ya da otele check-in yaptığınızda dışarıdaki yakın bir marketten kapalı su tedarik etmeye dikkat edin. Bunun haricinde musluk suyunu ağzınıza koymaktan uzak durun.
Şebeke sularında zaten doğal olarak florür bulunur. Ancak floruru az olan sular insan sağlığı için daha yararlıdır.bunun için arıtma suları ve damacana sular tavsiye edilir. Çünkü onların florur dereceleri çeşme sularına kıyasla daha düşüktür.
Çay demlemek için ideal su, ne asidik ne de bazik 7 nötral ph değerine sahiptir. Suyunuzun içerdiği oksijen miktarı önemlidir, çayın aromasını güçlendirir. Bu nedenle kaynattığınız suyu tekrar çay demlemek için kullanmayın.
Uzmanların araştırmalarına göre kaynatma işlemi sırasında sudaki ağır metaller ve klor ortadan kalkmaz. Doğal olarak bu da sağlıklı bir çözüm olmayacağı anlamına gelir. Kaynatma işlemi sırasında suyun içerisindeki partikül yoğunluğu değişmez, fakat suyun tadında da farklılaşma yani acıma dediğimiz durum meydana gelir.
Musluk suyu kaynatılırsa içilir mi? Musluk suyunun kaynatılması durumunda suyun içindeki kalsiyum, magnezyum, karbonat kireç halinde çökeceğinden ve su mineralini kaybedeceğinden musluk suyunun kaynatılarak içilmesi önerilmemektedir.
Arsenik, bakır, nitrat, radon ve kurşun da musluk suyunda bulunduğu takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olacak maddeler arasında yer almaktadır. Suda bulunan kirleticilere her insan vücudunun aynı şekilde tepki vermesi beklenmez. Bazı gruplar suda bulunan kirleticilere karşı çok daha hassas olabilir.
Şebeke sularının içme suyuna dönüştürülmesi için klorlanması oldukça önemli bir işlem. Ancak birçok insan, klorun sağlığa zararlı olduğuna ve bu yüzden musluk suyu içilmemesi gerektiğine inanıyor.
Evde basit yöntemle suyumuzu kendimiz arındırabiliriz. İlk olarak pet şişenin ağzı ince bir bezle örtülür. Bezin üzeri mangal kömürü, kum, çakıl taşı ile doldurulur. Su bu maddelerin üzerinden geçirilir ve aşağıda süzülen su içilebilir. Bu maddeler suyun üzerindeki mikroorganizmaları kendine çekmektedir.
Planlanan aşamalardan sadece birincisi hayata geçti. 2007'de İstanbul'da yaşanan kuraklık sebebiyle inşaatı bitirilen Melen regülatörü ile çekilen su, döşenen boru hattı ile 20 Ekim 2007 tarihi itibariyle İstanbul'a verilmeye başlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri