Normal doğum yaptıktan 3 -6 ay içinde vajina eski haline döner. Ancak her zaman normal doğum sonrası vajina şekli eski haline dönmeyebilir.
Her ne kadar lohusalık 40 gün sürer dense de kadının vücudunun tamamen doğum öncesi döneme dönmesi 6 ayı bulabilmektedir. Vajina çok hızlı bir iyileşme yeteneğine sahiptir; doğumdan sonra 40 gün içinde doğum dikişleri iyileşmekte, vajina eski yapısını kazanmaktadır.
Normal doğum sonrası vajina esnekliğini bir miktar kaybederek sarkabilir. Vajinanın normal doğum sonrası toparlanması ise yaklaşık olarak 6 haftalık bir süreç içinde gerçekleşir. Ancak doğum sonrası vajinanın eski haline dönmesi tamamen mümkün olmayabilir.
Doğum sonrası 2. Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır. Gebeliğin son haftalarında 1000 gr a ulaşmış olan rahminiz, 1 hafta sonra 500 gr a, 4 hafta sonra 100 gr a inere eski ağırlığına kavuşacak.
Vajinanın engebeli olan iç duvarları ıslanır ve rugae gevşer. Daha sonra duvarlar açılır ve cinsel birliktelik için uygun şartlar hazırlanmış olur. Yani; birliktelik esnasında vajina genişlemesi olması gereken bir durumdur. Birliktelikten sonra ise vajina ilk haline geri döner.
İlgili 37 soru bulundu
Vajinal genişlik normalde 2-3 cm iken normal doğum sırasında vajina yaklaşık olarak 14-15 cm genişliğine ulaşmaktadır. Normal doğum sonrası vajina şekli, doğumdan kısa bir süre sonra eski şeklini almaya başlarken sezaryen doğumdan sonra vajina bölgesinde genişleme yok denecek azdır.
Ağrılı cinsel ilişkinin olması ya da tam bir cinsel birleşmenin olamaması, vajinal kuruluk, yanma ve kaşıntı hissi, jinekolojik muayene olmada zorluk gibi şikayetler vajinal darlığın belirtileri arasındadır. Vajina darlığı, ağrılı ve acılı bir cinsel birlikteliğe neden olur.
Halk arasında "lohusanın mezarı 40 gün açık kalır" sözü yaygın olarak kullanılır. Bu söz bir yerde gerçekleri yansıtmaktadır. Çünkü doğum ve lohusalık döneminde ortaya çıkan hastalıklar hayatı tehdit edici boyutlarda olabilir.
Doğumdan sonraki 6 haftalık ( 40 günlük ) bir süreçtir. Bu dönemde kadın vücudunda oluşan değişiklikler hemen hemen gebelik öncesi haline dönmektedir. İç ve dış genital organlar küçülme sürecine girerken memeler büyümeye ve süt dolmaya devam eder.
Rahmin boşalması ve doğumdaki kan kaybına bağlı olarak, hemen doğum sonrası ortalama 6 kg kaybedilir. Sık idrara çıkma ile vücutta birikmiş fazla sıvı atılarak da ortalama 2-3 kg kaybedilir. Gebelik öncesi kiloya ise ortalama doğum sonrası 6. Ayda kavuşulur.
Doğum sonrası çoğu kişide vajina genişlemesi ve vajina sarkması oluşmaktadır. Vajina genişlemesi şikâyetine karşı vajina daraltma operasyonu yapılmaktadır ve istenilen etkili sonuç elde edilmektedir. Ayrıca normal doğum sırasında yeterli açık oluşmadığı sırada hastaya epizyotomi yani kesi atılmaktadır.
Eğer sarkma çok fazlaysa dudak germe ameliyatı yapılır. Ama sarkma çok fazla değilse dış dudaklara dolgu yapmak yeterli olur. Bu sarkmaları tedavi etmek için herhangi bir ilaç tedavisi mevcut değildir.
Vajina Kaç İlişkiden Sonra Genişler? İlişki sayısı ile vajina genişlemesi arasında ilişki yoktur.
Yoga ve pilates egzersizleri de vajina daralmasına yardımcı olur. Bu aktivitelerin her ikisi de vücudu esnetir ve elastikiyet sağlar. Ve bu pelvik taban kaslarınız için de geçerlidir. Pilateste , köprüyü pelvik taban egzersizlerinize dahil etmelisiniz.
Doğum dikişleri 3 hafta sonra iyileşir. Parasetamol içeren ağrıkesiciler 4-6 saatte bir alınabilir. Komplikasyonsuz doğumlardan sonra banyoya izin verilir. Doğum ve lohusalık fizyolojisine bağlı doğumdan sonra idrar yapma zorluğu sık görülür.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Doğumdan sonra normal kiloya ulaşıldığında, karın bölgesindeki derilerin büzüşerek deformasyona uğraması, anneleri karın germe ameliyatına yönlendiriyor. Bu uygulama ile göbek altında kalan dokunun tamamen çıkartılması ve göbeğin yeni yerine yerleştirilmesi sağlanıyor.
Normal doğumdan sonra adet emzirme durumuna göre değişir. Sadece anne sütü ile bebeğini besleyen annelerin çoğu regl olmaz. Adet görme 3-6 ayı bulabilir. Ara sıra emzirme durumunda ortalama 1,5 aydan itibaren adet başlayabilir.
Yaklaşık 6 hafta kadar sürebilen normal lohusa kanaması ilk günlerde yoğun bir regl kanaması şeklinde olur ve gittikçe pembeleşir, kahverengi lekelenmelere dönüşür ve 6 haftanın sonunda tamamen bitmesi beklenir.
Lohusalık süresinin alt sınırı yoktur. Üst sınır ise Hanefî mezhebine göre kırk; Şâfiî mezhebine göre altmış gündür. Bu üst sınırlar geçtikten sonra görülen kan, lohusalık değil, özür kanıdır.
Doğumu müteakip hem çocuk hem de kadının kırk gün süreyle tek başlarına bırakılmamaları gerektiğine, aksi durumda lohusayı al; bebeği ise kırk basacağına inanılır.
Uzun süre seks yapmayan kadınların vajinaları daralır mı? Uzun süre seks yapmayan kadınların vajinaları diğerlerine kıyasla daha dar değildir. Vajinal kaslar oldukça elastik bir yapıdadır. Cinsel birleşmeden ve doğumdan sonra kasılır ve normal şekillerine yeniden dönerler.
Kör vajen nedir? Vajinanın anne karnında kısmen (dıştaki kısmı normal gelişmiş olabilir) ya da tamamen gelişmediği durumdur.
Uzmanlar, fazla seksin sistit gibi rahatsızlıklara yol açabileceğine dikkat çekti. Doktorlar tarafından balayı sistiti olarak adlandırılan rahatsızlık çok sık cinsel ilişki sonucu görülebiliyor. İdrar yolu enfeksiyonları gibi Ağrıya ve yanmaya neden olan balayı sistiti, özellikle çok fazla seks yapanlarda rastlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri