Alucra, Giresun ilinin bir ilçesidir. Giresun iline 127 km, Gümüşhane iline 147 km, Erzincan iline 148 km uzaklıktadır.
Şebinkarahisar ve Alucra'da, Tirebolu'nun köylerinde Çepniler çoğunluktadır. Tirebolu şehir merkezinde yaşayanlar, hangi kökenden olurlarsa olsunlar, bütün köylülere 'Çepni' derler.
Alucra'nın yerleşim tarihi Hitit lere kadar uzanmaktadır. İskitler, Kimmerler, Medler, Persler, Romalılar ve Bizans lılar bölgede sırasıyla hakimiyet kurmuşlardır. MS 391 yılında Alucra Orta Asyadan gelen Kıpçak ve Peçenek Türklerinin istilasına uğramış, bölge 60 yıl kadar Türklerin yönetiminde kalmıştır.
ALUCRA'NIN TARİHÇESİ:
M.S.391 yılında Alucra Orta Asya'dan gelen Kıpçak ve Peçenek Türklerinin istilasına uğramış, bölge 60 yıl kadar Türklerin yönetiminde kalmıştır. 8. Yüzyılda ise Maveraünnehir 'den gelen Oğuz boylan Çamoluk, Çakmak ve Koman bölgelerine yerleşmişlerdir.
Giresun'un Alucra ilçesinin yöresel lezzeti olan "Alucra oğlak kebabı"nın coğrafi işaret aldığı bildirildi.
İlgili 33 soru bulundu
Alucra sınırlarının kuzey-güney ve doğu-batı istikametinde dışına çıkıldığında, Alevi -Bektaşi unsurlara ve köylere rastlanmaktadır.
Alucra ilçesi Güney Giresun-Kuzey Sivas (Suşehri/Koyulhisar/Şebinkarahisar) kültürüne sahiptir. Davul-zurna ve kemençe kültürü vardır ve bir arada görülür. Oynanan halk oyunları Halay karakterli horonlardır.
Karargâh Allu (Günügüzel)´da, ordusu ise Zun (Boyluca)´da konaklar. Fatih Sultan Mehmet burada "alıç" ağacının çok olmasına binâen bu yerleşim yerinin adının Alucra (Alıç Memleketi) olmasını ister.
ALUCRA'NIN COĞRAFİ KONUMU
Giresun İli'ne uzaklığı 131 km.dir. Denizden 1430 metre yükseklikte bir yayla ilçesidir. Alucra, doğuda Gümüşhane, güneyde Erzincan illerinin yanında, güneyde Çamoluk, batıda Şebinkarahisar, kuzeyde Yağlıdere ve Espiye ilçeleri ile sınırlıdır.
Selçuklular döneminde, Selçuklu Hükümdarı Tuğrul Bey´in kardeşi İbrahim Yanal´ın Sivas ve Erzincan´ı almasıyla Alucra Selçuklulardın hâkimiyetinde kalmıştır (1054). Böylece Mengücek Beyliği yıkılıyor ve Alucra bölgesi de, Anadolu Selçuklu Devleti´ne katılmış oluyordu.
Karadeniz'e kıyısı olan Giresun doğudan batıya Trabzon, Gümüşhane, Erzincan, Sivas ve Ordu illeriyle çevrilidir. Trafik numarası 28'dir. Yerli halkın çoğunluğunu Çepniler oluşturur.
Trabzon´a bağlı bulunan Giresun ve çevresi Moğol nüfuzu altına girmiştir. İşte bu sırada, Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan biri olan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illeri sınırlarına yerleşmeye başlamışlardır.
İmparatorluk döneminde Trabzon eyalet merkezi,Giresun'da eyalet merkezine bağlıydı.Tanzimatın ilanından sonra Giresun idari örgütte birkaç yıl Şebinkarahisar'a bağlandı.Daha sonra Trabzon'a bağlı ilçe merkezi iken 1920 yılında müstakil muta sarraflık ,1923 yılında Cumhuriyet'in ilanıyla il merkezi oldu.
Türkçe içerisinde kullanımı bulunan pek çok kelimeden biri çepnidir. Çepni duyulduğunda kulağa farklı gelen kelimeler arasında yer almaktadır. Çepni Oğuzların 24 boyu arasında yer alan 1 tane boydur. 21. boy olarak bilinen Oğuz boyu olarak bilinmektedir.
Çepniler, Oğuz Türklerinin 24 boyundan birisidir. Ağırlıklı olarak Orta Kara- deniz Bölgesinde iskân eden Çepni Türkmenleri, köken olarak Dânişmendlilere da- yanmaktadır. Dânişmendliler birinci dönem Anadolu Türk beyliklerinin en önemli- lerindendir.
Karadeniz'in günümüzdeki demografik yapısını ortaya çıkartan 2 önemli göç hareketinden birisi Kıpçaklaşan Çepniler tarafından, diğeri ise Kumanlar ile birlikte Karadeniz'de hakimiyet kuran ve Kırım Hanlığı'nın esas unsurlarından olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
İlçemizin toplam nüfusu ise 2017 sonu itibariyle 9.119 olarak belirlenmiştir.
Ekili tarımda en fazla, tahıl yer alır. Başlıca sebebi, yazın azlığı kuraklığıdır. Bunda, yörenin tabii su kaynakları bakımından çok yetersiz olması da etkendir. Sulanabilir alanlarda patates, fasulye, şeker pancarı, kara lahana tarımı yapılmaktadır.
Şehirde yer alan ilçeler:Piraziz, Bulancak, Giresun Merkez, Keşap, Espiye, Tirebolu, Görele, Eynesil, Alucra, Çamoluk, Çanakçı, Dereli, Doğankent, Güce, Şebinkarahisar ve Yağlıdere bulunmaktadır.
1933 yılında Şebinkarahisar'ın vilayet statüsü kaldırılıp Giresun vilayetine bağlanınca, Çamoluk Alucra ilçesine bağlanmıştır. Çamoluk'un nahiye oluşu çok eskilere dayanır.
Alucra kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Alucra Kaymakamı Muhammet Cengiz ve Alucra Müftüsü Adem Çelik yüksekokulu ziyaret etti.
Karadeniz bölgesi ile İç Anadolu bölgesi arasında bir geçit olmuştur. Karadeniz sahiline paralel uzanan dağlar, Alucra'ya yaklaştıkça yerini küçük dağlara, vadilere ve yaylalara bırakır. İlçe; Çamoluk, Şebinkarahisar, Dereli, Yağlıdere, Doğankent ilçeleri ve Gümüşhane ili ile çevrilidir.
Cumartesi günü kurulan Alucra Halk Pazarı da, hafta sonları uygulanacak olan genişletilmiş sokağa çıkma kısıtlaması dolayısıyla artık cumartesi günleri kurulmayacak.
Kaymakamımız sayın Muhammet CENGİZ; 1988 yılında Erzurum'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Erzurum'da tamamladıktan sonra 2015 yılında Gazi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümümünden mezun oldu. 2022 yılında 110. Dönem Kırıkkale Kaymakam Adayı olarak Mülki İdare Amirliği mesleğine intisap etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri