Bu davranış kalıplarını belirleyen ise toplumsal statülerdir. Toplumsal statü, bireyden farklı olarak hak ve ödevler toplamı olup, bireyin toplum içindeki yerini belirler.
Bireyin sosyal çevre ve sosyal organizasyon içindeki yerini belirler. Bu konum prestije dayanır ve beraberinde yaşam tarzı, haklar ve sorumluluklar getirir. Kamusal figür, politikacı, internet ünlüsü gibi ünlü kişiler etkili sosyal statülere örnektir.
Toplumsal Rol
Rol, belli bir statüye sahip olan birinden beklenen davranıştır. Bir kimse, belli bir statüye sahip olur ve bir rolü gerçekleştirir. • Örneğin, öğrenci statüsüne sahip biri, derse katılma rolünü gerçekleştirir. Statü ve roller, kültürlere göre değişkenlik göstermektedir.
Her kişi yaşadığı toplumda bir yere sahiptir. Kişilerin toplumda bulundukları bu yer veya mevkiye toplumsal statü, bu statüye bağlı olarak elde ittikleri hak ve görevlere de toplumsal rol denir. Statü onu işgal eden kişiden ayrıdır ve her toplumsal statünün mutlaka bir rolü bulunur.
Anahtar statü, bireyin o toplumdaki veya bulunduğu ortamdaki en temel görevlerini ve kimliğini belirler.
İlgili 37 soru bulundu
Toplumsal kimlik, kişinin, hangi toplumsal kesime bağlı olduğuna ilişkin kendi algısıdır.
Toplumsal yapı, toplumda organize olmuş ilişkiler bütünüdür.
Toplumsal statü, bireyden farklı olarak hak ve ödevler toplamı olup, bireyin toplum içindeki yerini belirler. Statünün dinamik tarafı olan rol ise, bireyin kendisine atfedilen haklarını kullanması ödevlerini yerine getirmesidir (Linton,1936:113-115).
Rol, sinema, tiyatroda, bir kişiliği canlandıran oyuncunun söylemesi ve yapması gereken hareketlerin genel adıdır.
Toplumsal Statü, bireyin toplumda işgal ettiği konuma denir. Statü bireye toplum içinde hak ve sorumluluklar yükleyen mevkiidir. Bireyler toplum içerisinde aynı anda pek çok statüye sahip olabilirler. Mesela bir insan aynı anda öğretmen, abi, baba, futbol sever vb. olabilmektedir.
Sosyal rol, en genel anlamıyla, beklenen davranış olarak tanımlanmaktadır. Bununla birlikte rol kavramının içeriği birey toplum ilişkilerine yaklaşımlar doğrultusunda farklılıklar göstermekte ve yaklaşımların düşünsel temelleri doğrultusunda rol kavramına yüklenen anlam da değişmektedir.
Connell (1998: 79)'e göre sosyal rol kuramı, bireylerin belirli toplumsal ilişkilere yerleştirilmesini betimlemek üzere onlara basit bir çerçeve sunar. Buna göre kadınlar ve erkekler sosyalleşme sürecinde belli birtakım rolleri öğrenirler ve bu roller yeniden üretilerek kuşaktan kuşağa aktarılır.
Rol, sosyal bir durumda insanlar tarafından kavramlaştırılmış bağlantılı davranış, hak, yükümlülük, inanç ve normlar bütünüdür.
Bir kişinin toplumsal statüsü o kişinin anahtar rolü olarak kabul edilir. Bireyler toplumda nasıl görülüyor ve ne diye biliniyorlarsa kişilerin anahtar rolleri odur. Örneğin bir kişi hem anne, hem abla, hem teyze, hem arkadaş hem de öğretmen olabilir.
Bir bireye ya da kümeye başka birey ya da kümelerle ilişkilerinde üstünlük sağlayan duruma sosyal saygınlık denir. Birey bu saygınlığı ya statüsü nedeniyle elde eder ya da kişisel özellikleriyle kazanır. İlkine statüsel saygınlık, ikincisine kişisel saygınlık adı verilir.
Bir grup etkinliği içerisinde bireylerin üstlenmiş olduğu görevlere rol denir. Diğer bir ifade ile üyesi olduğumuz grup içerisinde olan görevlerimiz şeklinde söylenebilir. Bu doğrultuda farklı grup ve kurumlar üzerinde insanların rolleri değişebilir.
Oyuncu (aktör veya aktris), dramatik bir yapımda rol alan ve sinema, televizyon, tiyatro veya radyoda bir karakteri canlandıran sanatçı.
Bu yanıyla statü büyük ölçüde bir algı konusu olup temel belirleyicileri meslek, aile konumu, sınıf, eğitim, beceri, başarı, soy, ırk, etnisite ve cinsiyettir. Bir meslek içindeki konum veya bir grup içindeki konum genellikle o meslek veya grup içindeki bir eşitsizliğin varlığına da işaret eder.
Kişinin, statüsünü de göz önünde bulundurarak yapmak zorunda olduğu davranışlara toplumsal rol adı verilir. Bu zorunluluğun temelini ise, yasalar değil toplumsal gelenekler ve kurallar oluşturur. Cinsiyet, meslek ve yaş hem statünün hem de toplumsal rollerin de ortaya çıkmasında etkilidir.
Bir bireye ya da kümeye (grup) başka birey ya da kümelerle, ilişkilerinde üstünlük sağlayan duruma denir. Doktorluk statü, doktorun sevilmesi, aranması durumuna prestij denir.
Toplumsal yapı, insanların belirli sosyal gruplar içinde oluşturdukları kurumsal bir sistemdir. Toplumsal yapının öğeleri arasında sosyal sınıflar, cinsiyet ve etnik kökenler yer alır. Toplumsal yapının öğeleri, toplumun belli bir an için üretim, tüketim, iletişim ve diğer alanlarda nasıl çalıştıklarını belirler.
Toplumsal grup, üyeleri arasında etkileşim olan, ortak amaç ve çıkarlara sahip, belirlenen değer ve normları paylaşan insanların birlikteliğini ifade etmektedir. Toplumsal grup, hem sosyal psikolojinin hem de sosyolojinin çalışma konularından biridir.
Toplum ilişkileri hakkında belirlenen özellikler ve nitelikler, yaşadığı çevreye ve kendisinden sonra gelecek nesillere aktarmaya çalışmasıdır. Bu sebeple toplum ilişkilerine önem vermek, onu kuvvetlendirmek ve yaşatmak gerekir. Her türlü gelişmenin, huzur ve güvenin kaynağı toplum ilişkileridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri