Karadeniz'e kıyısı olan Giresun doğudan batıya Trabzon, Gümüşhane, Erzincan, Sivas ve Ordu illeriyle çevrilidir. Trafik numarası 28'dir. Yerli halkın çoğunluğunu Çepniler oluşturur.
Başta Karadeniz olmak üzere Anadolu'nun Türkleşmesinde önemli rol oynadılar. 1515 yılındaki tahrir defterlerine göre Şimdiki Giresun ve civarındaki iller Vilayeti Çepni isimli bir idari bölge olarak gösterilmiştir.
Karadenizlilerin çoğunluğu Çepni Türküdür.
Şalpazarı Çepnileri, 24 Oğuz boyundan biri olan Çepni boyunun bir koludur. Oğuz'un Çepni boyuna mensup toplulukları günümüzde Batı Anadolu ve Karadeniz ağırlıklı olmak üzere Anadolu'nun pek çok bölgesinde görmek mümkündür1.
Trabzon´a bağlı bulunan Giresun ve çevresi Moğol nüfuzu altına girmiştir. İşte bu sırada, Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan biri olan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illeri sınırlarına yerleşmeye başlamışlardır.
İlgili 29 soru bulundu
Karadeniz'e kıyısı olan Giresun doğudan batıya Trabzon, Gümüşhane, Erzincan, Sivas ve Ordu illeriyle çevrilidir. Trafik numarası 28'dir. Yerli halkın çoğunluğunu Çepniler oluşturur.
Türkiye'de Rum yerleşim yerlerinden biri olan Giresun'un Zeytinlik semtindeki 2. derece sit alanı olarak tescilli 85 yapı yok olma tehlikesi altında. Giresun'un Çınarlı Mahallesi'ne bağlı Zeytinlik semtinde daha önce Giresun'da yaşayan Rumlar, kısmen de olsa yapılarını koruyabilmiş.
Çepniler, Oğuz Türklerinin 24 boyundan birisidir. 1071'de yapılan Malazgirt Savaşı'ndan sonra Çepni Türkmenlerinin ağırlıkta olduğu Dânişmendliler, Anadolu'nun kuzey bölge- sinin fethini üzerine almış ve ilk olarak Sivas'ı başkent yapmışlardır. Başkent, daha sonra Niksar'a taşınmıştır.
Muğla bölgesinde yaşayan Yörükler; daha çok besledikleri hayvanlara bağlı olarak Karakeçili, Kızılkeçili, Sarıkeçili, Karatekeli, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Çepni vb. adlar alırlar.
Balıkesir ve çevresinde yaygın olarak yaşayan Çepniler, göçebe yaşam tarzını XIX. yüzyılın ikinci yarısında terk etmişlerdir.
İlçemize yerleşen Türk Boyunun “Çepni Boyu” olduğuna dair kesin kayıtlar bulunmaktadır. (Çepni Boyunun, Üçoklar Kolundan (sol kolundan) Oğuz Kağan'ın oğlu Gök Han'ın soyundan geldikleri kabul edilir.) Bu kayıtlarda bölgemize yerleşenlerin çadır sayıları, hayvan sayıları gibi ayrıntılar da mevcuttur.
1548 yılında Ordu, Karahisar-ı Şarki (Giresun'un şimdiki ilçesi Şebinkarahisar) sancağına bağlıdır. Türkler, Anadolu'nun hemen her yöresinde olduğu gibi bizim bölgede de oba, oymak, boy gibi sosyal gruplara ayrılmıştı. Ordu Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir.
karadeniz ağırlıklı olarak oğuz-çepni boyundandır. lakin doğu karadeniz geçmişte karmaşık bir etnik yapıya sahip olsa da türk-islam mefkuresini osmanlı yönetiminin son dönemlerinden beri içselleştirmiştir.
Çepnilerin Sünni. bir kısmının ise Alevi olmalarıdır. yaşayanların ise bir kısmı Sünni, bir kısmı da Alevidir.
Çepni Türkmenleri; 1461'de Trabzon'un fethi ile daha doğulara göçmüşler, Artvin sınırlarına kadar yer yer iskân etmişlerdir. Bölgede Çepni kültürü hâlâ canlıdır. Giresun'un doğusu ile Trabzon'a bağlı Şalpazarı ve Beşikdüzü ilçelerinde yaşayanlara hâlâ Çepniler denilmektedir.
bilecik/bozüyük'e bağlı köyler. biri çerkes biri yörük önisimleriyle anılır.
Osmanlı Devleti döneminde çok önemli görevlerde bulunan Türkmenler bir süre sonra yerleşik hayata geçmeye başlamışlardır. Türkmenlerden yerleşik hayata geçmeyip konar-göçer yaşayanların bir kısmının ise Yörük olarak adlandırıldığı görülmektedir.
Oğuzlar'a "Türkmen" veya "Turkoman" denir. Son zamanlarda Türkmen terimi Müslüman Türk demektir. Fransız Türkolog Jean Deny görüşüne göre ise “men” kuvvet ekidir ve Türkmen “Türkler'in de Türk'ü', soyca Türk ya da soyu Türk ve öz be öz Türk” anlamına gelmektedir.
Çepni iseniz Çepniliğinizi, Kıpçak iseniz Kıpçaklığınızı biliniz. Bu bölgede soyu sopu Çepni olan Türkler art niyetli bilinçsel kültür ve soy bozumu pompalaması ile kendilerini Laz zannediyor.
Çepnice veya Çepni dili, eski tarihlerde çoğunlukla Batı Asya'da konuşulan, Türk boylarından Çepni Boyu'na ait bir dildir.
Buna göre, Bozoklar; Kayı, Bayat, Alka Evli, Kara Evli, Yazır, Dodurga, Döğer, Yaparlu, Afşar, Begdili, Kızık, Kargın; Üçoklar ise; Bayındır, Peçenek, Çavuldur, Çepnî, Salur, Eymur, Ala Yundlu, Yüreğir, İğdir, Büğdüz, Yıva, Kınık boylarına ayrılmışlardı.
Geçmişten günümüze Doğu Karadenizi; Kimmer, Gaska, İskit, Dril, Tibaren, Peçenek, Bulgar,Akhun, Hun, Hazar, Kuman ve Çepni, Avşar gibi bir çok Türk Budunu yurt tutmuştur. Bugün çokça adı duyulan iki Türk Budunu Çepni ve Kıpçaktır.
Şehir merkezinin nüfusunu ise, 3.588 Müslüman, 3.906 Ortodoks Rum ve 944 Ermeni olmak üzere toplam 8.440 olarak vermiştir46.
Giresun ili Karadeniz sahilleri boyunca yoğun olarak yerleşim merkezlerine sahiptir. Denizden uzaklaştıkça eğimli arazi toplu yerleşimlere yeterli olanağı vermemiştir.
Anonim eser, sahibinin kim olduğu bilinmeyen/tespit edilemeyen eserdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri