Ordu'yu 96 bin ton ile Samsun ve 93 bin ton ile Giresun takip etmektedir.
Ordu 2,3 milyon da ile en fazla fındık üretim alanına sahip ildir. Türkiye'de 2020 yılında fındık üretim miktarı 665 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Ordu ili 197 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır.
Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz, fındık üretimini iyi şekilde gerçekleştirmekte. Giresun – Tirebolu senelik fındık hasadının en çok yapıldığı konum olarak belirtilebilir. Dünya çapında tüketilen her 10 fındıktan 8'inin Türkiye'den geldiğini düşünürseniz; Giresun bu payda adı en çok geçen illerden olacaktır.
Çikolata, ezme tatlı vb. gibi ürünlerdeki fındık Giresun fındığıdır. Bilmeyenler içinde ön bilgi vermiş olalım. Ordu fındığına göre daha ince kabukludur.
Fındık rekoltesi geçen yıl yaklaşık 700 bin ton olarak gerçekleşirken, Tarım ve Orman Bakanlığınca oluşturulan komisyonun 2022 yılı tahmini rekoltesi ise 765 bin ton olarak açıklandı.
İlgili 27 soru bulundu
Giresun ili yıllık ortalama 75-80 bin tonluk fındık üretimine sahip olup, yıllar itibari ile çok fazla bir dalgalanma göstermektedir. Yıllar itibari ile Giresun ilinin üretimi yaklaşık olarak 20.000-140.000 ton arasında değişirken, Düzce ilinin üretimi ise 40.000 ve 90.000 ton arasında olmaktadır.
1940 yılında merkezi Giresun'da olmak üzere Karadeniz Bölgesi Fındık İhracatçılar Birliği kurulur. Bunun için 'FINDIĞIN BAŞKENTİ GİRESUN'dur. Dünya literatüründe de Giresun Kalite Fındığı tabiri herkesin hafızalarında olduğu gibi bütün resmi kayıtlarda da 'Giresun Kalite Fındık' olarak yer almaktadır.
Türkiye'de fındık üretiminin en iyi şekilde gerçekleştiği ve sayının en fazla olduğu il Ordu'dur. Dünyada fındığın anavatanı ve ilk kez yetiştiği yerler olarak Karadeniz kıyıları gösterilmektedir.
Meyvenin üzeri bariz olukludur. Ortalama uzunluğu 17.58 mm. ve genişliği 17.04 mm. olan tombul fındığın randımanı %50-52"dir.
Dünyanın En Kaliteli Fındığı – Giresun Tirebolu Fındığı
Bilindiği üzere “Giresun Tombul” fındığı dışında sivri fındık ve kara fındık içinde coğrafi işaret alınmıştır.
türkiye'nin fındık devi oltan gıda satıldı. amerika'da veya avrupa'da stratejik kurumları sattırmazlar. rekebet kurumu veya benzeri bir oluşum derhal hoppppp çeker. fındıkta iki önemli aktör var. fındık fiyatını da büyük ölçüde bu aktörler, tmo ve ferrero belirliyor.
Dünya fındık dikim alanlarının ortalama %75'i Türkiye'dedir. Türkiye'yi sırasıyla İtalya (%8), Azerbaycan (%4), İran (%2), ABD (%2), Şili (%2) ve Gürcistan (%1) takip etmektedir. milyon tonu geçmiştir.
Fındıklarımız ağırlıklı olarak Türkiye, İtalya, Şili ve ABD'den geliyor. Ferrero, kendi fındık değer zincirinde kendi kaynaklı fındığının tam izlenebilirliğini sağlamayı taahhüt ediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 fındık fiyatını Ordu'daki hizmetlerin toplu açılış töreninde açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan detaylarını TMO'nun açıklayacak olduğunu belirterek, alan bazlı destekle birlikte fiyatı 54 TL olarak belirlediklerini söyledi.
1 dönüm fındık ne kadar kazandırır? İlimizde dekara ortalama 80–90 kg olan fındık veriminin, oluşturulan örnek bahçelerimizde 250-300 kg'a kadar çıktığını görmek üreticileri mutlu etti.
Ordu'da bugün serbest piyasada 1 kg fındık (50 randıman) fiyatı 55 TL'den işlem görüyor.
1 kg kabuklu fındığın kırılıp iç haline getirilmesi ile çıkan iç fındığın ağırlığının kırılan kabuklu fındık ağırlığına oranıdır. Yani 1 kg fındık kırılır ve 550 gr iç fındık elde edilirse bu fındığa 55 randıman fındık denir... 🌰 Tamamı Samsun Tekkeköy Yukarıcinik Köyünde bulunan kendi bahçemizin mahsullerindendir.
Bu gruba giren Giresun Tombul Fındığı, dünyanın en üstün nitelikli çeşididir. Ayrıca Palaz, Mincane, Foşa, Kan, Çakıldak, Kara bu gruba girmektedir.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) kabuklu fındık alım dönemi açılışı Samsun'daki törenle başladı. Sezonun TMO tarafından alınan ilk fındığın randımanı 54, fiyatı ise 56,10 TL'den alındı.
Giresun, fındığın anavatanı ve dünyanın en kaliteli fındığına sahip olan ildir.
Değirmendere Fındık Çeşidi
Fındık çeşitleri arasında kalın kabuklu, iri ve çok lezzetli bir fındık türü olarak bilinir.
Giresun merkezde bulunan Fiskobirlik Satış Reyonu'ndan veya Giresun Fındık Evi'nden fındığın kabuklu, çiğ, kavrulmuş, kıyılmış ve pikola gibi çeşitleri ile birlikte fındık ezmesi, fındık kreması, fındık yağı gibi doğal ürünleri almak mümkündür.
Bazı kaynaklar ise fındığın Orta Asya'dan Karadeniz sahillerine göçler yoluyla Türkler tarafından getirildiğini, daha sonra Avrupa'ya götürüldüğünü ifade eder. Bunun için de "Yağ Taşı - Yağmur Taşı" adlı efsane ile "Bugu Tekin" efsanesini kanıt olarak gösteririler.
2018 yılında dünya genelinde üretim yapılan 966 bin hektarlık fındık alanlarının %75'lik kısmı olan 728 bin hektarı ülkemizde yer almaktadır. Türkiye'yi sırasıyla İtalya (%8), Azerbaycan (%4), ABD (%2), İran (%2) ve diğer ülkeler (%8) takip etmektedir.
Ülkemizde 18 standart fındık çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerden 15'i üretici seleksiyonları sonucunda gelişmiştir. Okay 28, Giresun Melezi ve Allahverdi çeşitleri ise bir ıslah programı sonucunda elde edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri