Türk mutfağının popüler yemeklerinden olan tel kadayıf, Giresun yöresine ait olmasıyla bilinmektedir. Özellikle bayram günlerinde sıklıkla tercih edilen kadayıf, üzerine fındık dökülerek servis edilmektedir.
Temizlenmiş hamsilerin pirinçli ile harç ile doldurulması ve kapatılmasıyla hazırlanan hamsili pilav, Karadeniz'in en meşhur yemeğidir. Giresun yöresinde de sık sık tüketilir. Taze fasulye, pirinç ve domates ile hazırlanan fasulye diblesi, yöre halkı tarafından sevilen lezzetlerden biridir.
Giresun'da kivi üretiminin başlangıcı 1990'lardır. Kivinin, fındığa oranla verimi daha fazla, hasat gideri daha az ve geliri daha iyidir.
Höşmerim (Balıkesir 'in Meşhur Tatlısı)
İlgili 38 soru bulundu
Çanakkale deyince akla ilk gelen lezzetlerden biridir 'peynir helvası. ' Çarşıdaki hemen her lokantanın tatlı menüsünde bulunur. Her tatlıcı dükkânında rastlamanız çok olasıdır. Yerken fark edilmese de gerçekten peynirden yapılıyor bu tatlı.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan.
Giresun mutfağının tatlılarından olan Darı Unu Helvası, mısır unu ve buğday ile servise hazır hale gelmektedir. Fındık ve hindistan cevizinin de eklendiği darı unu helvası, akşam yemeklerinde sık sık tercih edilmektedir.
Fındığın anavatanı ve dünyanın en kaliteli fındığına sahip olan Giresun, deniz kıyısından yüksek köylere kadar uzanan arazileri fındık bahçeleriyle kaplıdır. Fındığın; tombul , sivri, kuş, kara ve badem gibi çeşitleri vardır.
Giresun'da yaygın olarak üretilen sebzeler başta karalâhana olmak üzere patates, fasulye ve domatestir. Buğday daha çok ekmek yapımında kullanılmakta olup Şebinkarahisar, Dereli, Alucra ve Çamoluk ilçelerinde üretilir.
Giresun, bir Miletos kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı "Kerasus"dur. İsminin, yabani kiraz ağaçlarından dolayı "Kiraz diyarı" olabileceği söylenir. Giresun, 1397 yılında Türkmen beyi Emir Oğlu Süleyman Bey tarafından fethedilerek Türk yurdu haline getirilmiş olup, Eski Türklerde adı Vilayet-i Çepni'dir.
Her bütçeye uygun hediyelik eşyanın yer aldığı Giresun'da şehri simgeleyen eşyalar da bulunmaktadır. Başta buzdolabı magnetleri, fındık, tamzara dokuması, çay, Giresun balı, pekmez, anahtarlık ve el işlemeli ürünler olmak üzere pek çok ürünü hediyelik eşya açısından tercih edebilirsiniz.
Dünyanın En Kaliteli Fındığı – Giresun Tirebolu Fındığı
Bu lahana çeşitleri arasında Giresun'la özdeşleşen lahana diblesi de bulunuyor. Lahana diblesi pirinç, soğan ve lahana malzemelerinden hazırlanan lezzetli bir yemektir. Şehre geldiğiniz zaman yöreye ait sebze yemeklerinden denemek istiyorsanız Lahana diblesi iyi bir seçenek olacaktır.
girasun fındığı, giresun fındık üreticileri tarafından ürettikleri fındığa verdikleri isimdir.
Giresun Dağları, Kuzey Anadolu Dağları'nın Kıyı dağları kesiminde Giresun, Sivas ve Ordu illerinin sınırlarında bulunan, Gavur dağları ve Canik Dağları arasında uzanan kısmı. Karadeniz kıyısına doğru Gelevera, Yağlıdere, Aksu gibi akarsularla yarılan bir yamaçla yavaş yavaş iner.
Giresun merkezde bulunan Fiskobirlik Satış Reyonu'ndan veya Giresun Fındık Evi'nden fındığın kabuklu, çiğ, kavrulmuş, kıyılmış ve pikola gibi çeşitleri ile birlikte fındık ezmesi, fındık kreması, fındık yağı gibi doğal ürünleri almak mümkündür.
Giresun, fındığı ile tanınan ve Karadeniz Bölgesi'nde yer alan il. Kiraz ve fındığın bütün dünyaya buradan yayıldığı kabul edilen Giresun ili, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Karadeniz, Trabzon, Gümüşhane, Erzincan, Sivas ve Ordu arasında yer alır. Trafik numarası 28'dir. Yerli halkın çoğunluğunu Türkmen Çepniler oluşturur.
Karadeniz'e 122 kilometrelik bir sahil bağlantısı bulunan Giresun, yeşilin maviyle buluştuğu eşsiz doğal güzellikleri barındıran illerden biridir. Giresun, doğusunda Trabzon ve Gümüşhane, güneyinde Sivas ve Erzincan, batısında ise Ordu illeri ile komşudur. Şehrin kuzey sınırı ise Karadeniz ile çevrelenmiştir.
Öz. Bu çalışmada, Giresun ilinde yetişen 7 farklı bitki türünde (nane, altın otu, yaş çay, kekik, ısırgan otu, kuşburnu ve ıhlamur) Cd, Pb, Fe, Zn, Cu, Al, Cr, Co, Mn, Ni, Ag, Li, Na, Mg, B ve K olmak üzere 16 elementin konsantrasyonları belirlenmiştir.
Doğu Karadeniz'in sahil şeridinde, kurulmuş bu şirin ilçemiz yaylaları, fındığı ve kirazı ile ünlü.
Su kaynatılır, kaynadıktan sonra pekmez ilave edilir. Devamlı karıştırılır pürüzsüz olması sağlanır, kaynamadan önce mısır unu ilave edilir. Muhallebi kıvamı gelinceye kadar pişirilir. Sıcakken bir tepsiye boşaltılır.
Urfanın Meşhur Şıllık Tatlısı (Detaylı)
UNESCO tarafından gastronomi şehirler ağına alınan Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, Kurban Bayramı'nda da sofraların vazgeçilmezi oluyor. Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, bayram sofralarının vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.
Kadayıf dolması, Erzurum mutfağının en meşhur tatlısıdır. Eskiden evlerde hazırlanan bu tatlı, daha sonra biraz değiştirilerek restoran menülerine taşınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri